Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Μουλκιώτης: «To Υπουργείο Υγείας να απαντήσει υπεύθυνα στους πολίτες για το θλιβερό black out στο νοσοκομείο Λιβαδειάς»


Σε ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων απευθυνόμενη στους Υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας προχώρησε ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μετά την πολύωρη διακοπή ρεύματος στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, που σημειώθηκε τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022, νωρίς το μεσημέρι.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η πολύωρη διακοπή ρεύματος προκάλεσε αναστάτωση και προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς καθώς, χωρίς ρεύμα έμεινε και η νεφρολογική κλινική, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία αιμοκάθαρσης για αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Το black out επηρέασε επίσης και τη λειτουργία αρκετών ακόμη τμημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος, ανάμεσα τους και η κλινική covid και τα επείγοντα περιστατικά. Κατάσταση που συνέτεινε στην αναβολή χειρουργείων σήμερα Τρίτη.

Τονίζεται επίσης ότι, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελλίες, οι δομές υγείας του νομού Βοιωτίας κινδυνεύουν καθώς παραμένουν υποστελεχωμένες ενώ οι υποδομές και το ιατροτεχνικό υλικό είναι κακοσυντηρημένες λόγω έλλειψης επαρκών πόρων. 

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικού υπήρξε ενημέρωση ότι «δεν καλύπτονται οι βάρδιες από Ηλεκτρολόγους και Υδραυλικούς με συνέπεια να μην είναι εγγυημένη η ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου» και επιπλέον υπήρξε ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης, καθώς επίσης και την καθημερινή ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου».


Κατόπιν αυτών, οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν:

  • Σε τί οφείλεται η βλάβη που οδήγησε στην διακοπή ρεύματος στο Γ.Ν. Λιβαδειάς.
  • Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της διακοπής ρεύματος στην λειτουργία των υποδομών και των ιατρικών συσκευών του Γ.Ν. Λιβαδειάς.
  • Σε ποιές άμεσες ενέργειες έχουν προβεί για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του Γ.Ν. Λιβαδειάς.
  • Για ποιό λόγο δεν λειτούργησε το εφεδρικό σύστημα ηλεκτροδότησης στο Γ.Ν. Λιβαδειάς. Αν είχε γίνει ο σχετικός έλεγχος της καλής λειτουργίας του και εάν ναι, πότε είχε πραγματοποιηθεί τελευταία φορά. 
  • Ποιές ήταν οι ενέργειες της διοίκησης του Νοσοκομείου, μετά την λήψη του εγγράφου της Υποδιεύθυνσης Τεχνικού, όπου αναφέρθηκαν τα προβλήματα περί μη δυνατής κάλυψης της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου. 
  • Αν η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου είναι επαρκώς στελεχωμένη ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής, 24ωρη, καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου και εάν όχι, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση στελέχωσή της.
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου Λιβαδειάς, με μόνιμη στελέχωση, υποδομές και ιατροτεχνικό εξοπλισμό και με ποιό χρονοδιάγραμμα. 

Τέλος, ζητείται να κατατεθούν, προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα έγγραφα του σχετικού ελέγχου για την καλή λειτουργία της γεννήτριας και οι παρατηρήσεις της Υποδιεύθυνσης Τεχνικού του Νοσοκομείου από τον Μάρτιο 2020 έως σήμερα.  

 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων δήλωσε: 

«Η Κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει και να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, φροντίζει για τους “άριστους” – αρεστούς διορισμένους της. 

Τα παρατηρηθέντα θλιβερά και τριτοκοσμικά συμβάντα στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, η μη λειτουργία internet επί ημέρες, η αναστολή χειρουργείων και η αδυναμία εκτέλεσης ιατρικών πράξεων, δεν αξίζουν στους πολίτες μας. 

Το Υπουργείο να τους σεβαστεί και να δώσει σήμερα τις απαιτούμενες απαντήσεις και λύσεις. 

Συγχαρητήρια οφείλονται, για μια ακόμα φορά, στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό για τον επαγγελματισμό τους και τις άοκνες προσπάθειες για την προστασία της υγείας των νοσηλευόμενων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: