Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Οι Γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς για το μπλακ-άουτ στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

 


Εχθές, εργαζόμενοι και ασθενείς του Νοσοκομείου Λιβαδειάς ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο –ακόμη και για τριτοκοσμικά συστήματα υγείας- γεγονός: τη διακοπή ηλεκτροδότησης στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος για περισσότερο από 3 ώρες (15.30 έως 19.00). Το τι συνεπάγεται το γεγονός αυτό μπορεί κάθε νοήμων άνθρωπος να αντιληφθεί, αλλά αυτό που πρέπει να επισημάνουμε κυρίως, και λόγω της ιδιότητάς μας ως ιατροί, είναι η έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.

Αποτελεί εύνοια της τύχης το ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής. Το ότι τις ώρες αυτές δεν διενεργούνταν κάποιο χειρουργείο ή οποιαδήποτε άλλη επεμβατική πράξη, δεν υπήρχε σε εξέλιξη κάποιος τοκετός, δεν γινόταν προσπάθεια ανάταξης κάποιου ασθενή με ανακοπή, ή κάποιος ασθενής δεν ήταν διασωληνωμένος με μηχανική υποστήριξη από αναπνευστήρα.

Το τμήμα του νοσοκομείου που υπέστη την πιο σοβαρή επιβάρυνση ήταν η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) όπου, οι επτά ασθενείς (από τους εννέα της 3ης βάρδιας) που ανέμεναν την έναρξη της θεραπείας τους δεν μπόρεσαν τελικώς να ξεκινήσουν την αιμοκάθαρση, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής της 2ης βάρδιας δεν ήταν εφικτό –μια και χρειαζόταν η χρήση ανελκυστήρα για το αναπηρικό αμαξίδιο που τον μετέφερε- να μεταβεί στην οικία του. Οι τρεις από τους επτά νεφροπαθείς  μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην τοπική ιδιωτική μονάδα χρονίας αιμοκάθαρσης, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις επέστρεψαν στις οικίες τους. Ανασφάλεια, οργή και αγανάκτηση είναι μόνο κάποιες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν τα συναισθήματα των ασθενών, των συγγενών τους  και του προσωπικού στο τμήμα της ΜΤΝ.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά παραλείψεων και παραβάσεων των διοικούντων, τόσο του Νοσοκομείου όσο και της 5ης ΥΠΕ, που τελικώς αποβαίνουν σε βάρος της υγείας των πολιτών της Βοιωτίας.

Εκτός, λοιπόν από την έκθεση των ασθενών (αλλά και των εργαζομένων) σε κίνδυνο, λόγω της πολύωρης διακοπής ηλεκτροδότησης, ανακύπτουν ζητήματα όπως:

·       Η αφαίρεση του δικαιώματος των νεφροπαθών της Βοιωτίας να αντιμετωπιστούν και να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που δικαιούνται (συνεδρία αιμοκάθαρσης και αντιμετώπιση οξέων συμβαμάτων) στην οικεία σε αυτούς ΜΤΝ του Γ.Νοσοκομείου Λιβαδειάς.

·       Η ταλαιπωρία, η οικονομική επιβάρυνση, και το αίσθημα ανασφάλειας σε αυτούς τους πολύπαθους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Επίσης, καταγγέλουμε τις Διοικήσεις τόσο του Γ.Νοσοκομείου Λιβαδειάς, όσο και της 5ης ΥΠΕ, για ενέργειες, παραλείψεις και θεσμικές παραβάσεις που δρουν βλαπτικά στην προσπάθεια άσκησης του ιατρικού και νοσηλευτικού έργου, και έχουν ως αποτέλεσμα την επισφάλεια όσον αφορά στη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.

Συγκεκριμένα:

·       Οι συνεχιζόμενες εκ περιτροπής μετακινήσεις Νεφρολόγων και Παιδιάτρων, καθώς και η αναιτιολόγητη 3μηνη μετακίνηση Χειρουργού, σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

·       Η μη προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Επιστημονικού Συμβουλίου (Ε.Σ) του Νοσοκομείου, μετά την παρέλευση 3μήνου από την σύσσωμη παραίτηση (του Αντιπροέδρου και των μελών του) που έγινε στις 22/7/22. Σημειώνεται ότι, τουλάχιστον η κατάρτιση προγράμματος εφημεριών χωρίς την εισήγηση/έγκριση του Ε.Σ είναι νομικά διάτρητη, και σίγουρα δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του εκάστοτε διοικητικού υπαλλήλου.

·       Το «κλείδωμα» και η απαγόρευση εισόδου και εξόδου της κεντρικής πύλης εισόδου (των Τακτικών Ιατρείων) του Νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή. Το Νοσοκομείο Λιβαδειάς δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός και, οι κτιριακές του εγκαταστάσεις δεν προσφέρονται για κατοχή και επίδειξη ισχύος των ανθρώπων που τοποθετούνται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να το υπηρετήσουν.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνει άμεσα είναι οι Διοικήσεις του Γ.Νοσοκομείου Λιβαδειάς και της 5ης ΥΠΕ να δώσουν δημόσια εξηγήσεις και να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Επίσης, με δεδομένη την αναστολή της λειτουργίας των ΜΤΝ, χειρουργείων, διακομιδής μέσω ΕΚΑΒ επειγόντων περιστατικών, να δηλώσουν μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό και εάν οι πολίτες της Λιβαδειάς και των περιχώρων  μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς υπό τις παρούσες συνθήκες. Θεωρούμε κρίσιμη την παρέμβαση του Εισαγγελέα για τη διερεύνηση αυτών των ζητημάτων.

Τέλος, ζητούμε την άμεση και έμπρακτη αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του οικείου Ιατρικού Συλλόγου, του Συλλόγου Νεφροπαθών Βοιωτίας, και κάθε άλλου κοινωνικού, πνευματικού  και πολιτιστικού φορέα έτσι ώστε να δράσουμε από κοινού άμεσα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.

 

Η Τριμελής Επιτροπή του Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: