Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η ελευθερία και η διαφάνεια των ΜΜΕ συζητήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

Στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Εύβοια φιλοξενήθηκε το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Την συζήτηση για Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ συντόνισε η Λένα Παρασκευά μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Star Γιώργος Σιμόπουλος μίλησε για την συμβολή της περιφερειακής τηλεόρασης στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Τα 60 χρόνια από την ίδρυση της διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τα 40 χρόνια του ελληνικού παραρτήματος γιορτάστηκαν στην ετήσια συνάντηση των δημοσιογράφων στην Ερέτρια μετά από απόφαση της διεθνούς διοίκησης.

80 ξένοι δημοσιογράφοι φιλοξενήθηκαν για πέντε μέρες στην Ερέτρια και είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν εμβληματικά μνημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ένωσης με τίτλο «Η δημοσιογραφία στην Ειρήνη και στον πόλεμο».

Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου με τίτλο “Journalism in War and Peace” ήταν:

Ο Περιφερειακός Τύπος και πως συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης

Fake News και παραπληροφόρηση, πώς λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα, αν μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί

Η κρίση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Ο δημοσιογράφος στον πόλεμο: Με την αλήθεια ή με την πατρίδα;

Η Ευρώπη και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: ποια είναι η σημερινή κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη, το εμπόριο και οι κυβερνήσεις μπορούν να διαδώσουν γρήγορα ανοησίες

Οι χρήσεις και οι καταχρήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών, με ειδικό προσκεκλημένο ομιλητή για το Βιετνάμ και την Ταϊβάν

Η αρμονική συμβίωση Κύπριων και Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων. Οι απειλές και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία των δημοσιογράφων από τον Ταγίπ Ερντογάν  

Το στίγμα της δημοσιογραφίας στις μέρες μας, έδωσε στην εισηγητική της ομιλία η Σάγια Τσαουσίδου, που επανεξελέγη για δύο ακόμη χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Star Κεντρικής Ελλάδας Γιώργος Σιμόπουλος μίλησε στο συνέδριο για τον ρόλο και τις διεκδικήσεις της Περιφερειακής Τηλεόρασης.

Το θέμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέλυσαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Επιχειρηματικού πάρκου Οινόφυτα Ανδρέας Λουκάτος και ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Elval Halcor  Γιώργος Μαυραγάνης.

Το πάνελ με θέμα την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ συντόνισε η Λένα Παρασκευά μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

 

Το συνέδριο χαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος και η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Έφης Ντίνη και του Λάμπρου Ρόδη, μελών της Ένωσης, στην διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης και του συνεδρίου των Ευρωπαίων δημοσιογράφων στην Στερεά Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: