Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Γιώργος Μουλκιώτης: «Απαιτείται νέα εθνική στρατηγική για την παιδική προστασία»


 Η αποτροπιαστική υπόθεση της πολλαπλής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό φέρνει στην επιφάνεια την αποτυχία του πλαισίου για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Δεν μπορεί όμως η παιδική κακοποίηση να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. 

 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να προσκληθεί στη Βουλή ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο να συζητηθεί εξ ολοκλήρου η Εθνική Στρατηγική για την παιδική προστασία και να αποφασιστεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και προστασίας από την παιδική κακοποίηση. Προκειμένου να μην εξαντλούμαστε σε ευχολόγια, αλλά να θωρακίσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά την παιδική ηλικία, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική, με σταθερούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, ποιοτικές υπηρεσίες και ουσιαστικό έλεγχο, μακριά από λογικές ιδρυματισμού, παρωχημένης φιλανθρωπίας και στιγματισμού.

 

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Βοηθό Συνήγορο του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα κοινωνικών υποθέσεων, Γιώργος Μουλκιώτης, μαζί με τον επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο και υπεύθυνη για θέματα δικαιοσύνης Νάντια Γιαννακοπούλου και τη γραμματέα του τομέα Πρόνοιας  Έφη Μπέκου.

 ​

Κατά τη συζήτηση με την βοηθό Συνήγορο για τα δικαιώματα του Παιδιού, κ. Κουφονικολάκου και τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Ποττάκη, εκφράστηκε η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική, με σταθερούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, ποιοτικές υπηρεσίες και ουσιαστικό έλεγχο, μακριά από λογικές ιδρυματισμού, παρωχημένης φιλανθρωπίας και στιγματισμού.

 

Με οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με κατεύθυνση την πρόληψη και τη στήριξη των  οικογενειών που βιώνουν διάφορες κρίσεις οικονομικού- κοινωνικού αποκλεισμού και την αποφυγή κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

 

Τονίστηκε η ανάγκη της επιστροφής των παιδιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσα από την αποφυγή εγκλεισμού μετά από συνεργασία κοινωνικών και δικαστικών αρχών,  με αυστηρές προδιαγραφές, ελέγχους και πρωτοκόλλα σε κεντρικό, περιφερικό και τοπικό επίπεδο. 

 

Μια τέτοια πολιτική που βρίσκεται και στον πυρήνα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, προφανώς δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακή διαχείριση τραγικών γεγονότων, αλλά είναι πεδίο ουσιαστικού διαλόγου και συμφωνίας πάνω σε πολιτικές που πρέπει να είναι αποτελεσματικές και μετρήσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: