Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μετά τον Περιφερειάρχη, συνάντηση με το Σύνδεσμο Εστίασης Στερεάς Ελλάδας είχαν οι κκ. Αναγνωστάκης, Μπατζελή αλλά και Μαρκόπουλος!


Σε συνέχεια των συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμός Εστίασης Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Χαλκίδα με την Κα.  Μπατζελή Κατερίνα ,επικεφαλή της Παράταξης ¨Πατρίδα μας η Στερεά¨, και τον Κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο ,επικεφαλή της Παράταξης ¨Στερεά Υπεροχής¨ , και τους Προέδρους Εστίασης Στερεάς Ελλάδας όπου συζητήθηκαν προβλήματα αλλα και η τραγική κατάσταση που έχει  βρεθεί  ο κλάδος δυο χρόνια  με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση που απειλεί τον κλάδο με αφανισμό.

Και οι δύο επικεφαλής μας τόνισαν πως άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης και σε περιφερειακό επίπεδο στον κλάδο της εστίασης γιατί ένα μεγάλο κομμάτι απειλείται με αφανισμό.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα προωθήσουν τις προτάσεις μας και στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά θα καταθέσουν και δικές τους προτάσεις για την στήριξη του κλάδου με άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι και εφικτά αλλά γρήγορα υλοποιήσιμα.

Ο Σύνδεσμος μας θα συνεχίσει τις επαφές του σε Περιφερειακό επίπεδο με όλους τους φορείς με απώτερο σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων μας αλλά και να γνωρίζουν οι 5.500 χιλιάδες επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας αλλα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές τις θέσεις και τις απόψεις όλων των θεσμικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής


H επίσημη τοποθέτηση του Συνδυασμού του κ. Αναγνωστάκη: 

Μετά από πρόσκληση του συνδέσμου εστίασης της Στερεάς Ελλάδας βρεθήκαμε και  μαζί με τη συνάδελφο Κατερίνα Μπατζελή, ενημερωθήκαμε για τα ζητήματα της εστίασης.

Συζητήσαμε τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και την τραγική κατάσταση, που έχουν  βρεθεί  οι άνθρωποι της εστίασης, τα δυο τελευταία χρόνια με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση.

Είναι μαθηματικά βέβαιο πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, ο κλάδος απειλείται με αφανισμό, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των πέντε σωματείων της Στερεάς.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος εστίασης του σωματείου Ξένιος Ζευς Εύβοιας, Βαστίλης Ευθυμίου, το μέλος Βασίλης Χαρίσης, ο πρόεδρος της Νέας εστίασης Λειβαδιάς, Γιάννης Μουρτζούνης κι ο πρόεδρος της Θήβας, Παναγιώτης Χαρατσής.

Αυτονόητη η στήριξη μας στους ανθρώπους του κλάδου, με τη δέσμευση να  προσπαθήσουμε εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Για τη  «Στερεά Υπεροχής»

Δημήτρης Αναγνωστάκης

 

H επίσημη τοποθέτηση του Συνδυασμού της κας Μπατζελή: 

«Αν έχει γίνει κατανοητή η σημερινή δύσκολη θέση που βρίσκονται οι Μικρές και πολύ Μικρές επιχειρήσεις, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη επανεξέταση των πόρων της Περιφέρειας, των αδιάθετων κονδυλίων  αλλά και εκείνων που προτείνονται ως «νέα έργα και δράσεις», που έχουν δυστυχώς  καθαρά  επικοινωνιακό χαρακτήρα και να διατεθούν για την άμεση στήριξη των ευάλωτων παραγωγικών επιχειρήσεων», τόνισε η κα Κατ. Μπατζελή στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής(16-03-22).

Η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να κρύβεται ή να  περιμένει την κεντρική κυβέρνηση για να επιλυθούν  με οριζόντιες πολιτικές  τα επιμέρους θέματα  και ιδιαιτερότητες των μικρών επιχειρήσεων που έχουν δημιουργηθεί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και κυρίως εκείνου του σαρωτικού ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί δε ,να μην υπενθυμίζεται ότι και τα μέχρι σήμερα περιφερειακά προγράμματα, όπως της μη επιστρεπτέας επιδότησης, στήριξαν μεν ορισμένες επιχειρήσεις αλλά δημιούργησαν και σημαντικές ανισότητες και αιτιολογημένες συγκρούσεις μεταξύ κλάδων και των επιχειρήσεων. Δόθηκαν μεγάλες επιδοτήσεις σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων ,ενώ αποκλείστηκαν μικρές επιχειρήσεις  , με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνων  των επιχειρήσεων εστίασης που μόλις  το 10% αυτών «πληρούσαν» τα κριτήρια!  

Για το λόγο αυτό προτρέπουμε την ΠΑ ,να επικαιροποιήσει το πρόγραμμα της ώστε να καλυφθούν μικρές επιχειρήσεις, κυρίως   επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων ή και   αυτοαπασχολούμενοι, που είχαν χαμηλή βαθμολογία στο πρώτο πρόγραμμα  . Να δοθεί δυνατότητα ρευστότητας σε νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που επλήγησαν και πλήγονται. Επίσης ,της ουσιαστικής συμμετοχής τους σε προγράμματα και δράσεις  ανάδειξης των τοπικών πλεονεκτημάτων. Απαιτείται φυσικά συνεργασία και αξιολόγηση στοιχείων με αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Καθώς και στοιχείων των πληττόμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων ,εκείνων της εστίασης, από την ΑΑΔΕ αλλά  και στοιχείων που αναρτώνται από τα Επιμελητήρια τους.

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε καταθέσει προτάσεις για τη στήριξη όλων των Δημοτικών και Περιφερειακών επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας  για να ανταπεξέλθουν στην ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τελών και να μην αναγκασθούν οι τοπικές αρχές να  μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους δημότες ,στις τοπικές επιχειρήσεις ,στους παραγωγούς όλων των κλάδων καθώς και εκείνων των ΤΟΕΒ.  Επίσης, αναφερθήκαμε και στο ειδικό πρόγραμμα για virtual net metering στο πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων για την σταθερή διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.


H επίσημη τοποθέτηση από το γραφέιο του κ. Μαρκόπουλου: 


Στην Χαλκίδα κανονίστηκε η συνάντηση του κ. Μαρκόπουλου με την ιδιότητα του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς με τα προεδρεία εστίασης της Στερεάς Ελλάδας.

Ενημερώθηκε για τα αδιέξοδα του κλάδου της εστίασης μετά την πανδημία και μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και για τα προβλήματα ελλειπούς στήριξης από την πολιτεία.

Ο ίδιος δήλωσε: είστε τα μεγάλα θύματα του συνδυασμού πανδημίας και ενεργειακού κόστους και έρχεται και η εκτίναξη τιμών πρώτων υλών τροφίμων. Αλλά είστε σε δύσκολη θέση για ακόμη έναν λόγο. Η αποτυχία της τουριστικής προβολής της Στερεάς που την έχει φέρει στην τελευταία θέση της επισκεψιμότητας.

Η άποψή μου είναι ότι η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού πρέπει να μετανομαστεί σε Αντιπεριφέρεια Τουρισμού-Γαστρονομίας και Εστίασης, ώστε να συμπεριληφθείτε σε όλα τα προγράμματα, αλλά και να είναι ολοκληρωμένο το σχέδιο προβολής.

Σας υπενθυμίζω ότι η μείωση του άδικου φόρου παρεπιδημούντων από 2% επί των ακαθάριστων εσόδων έγινε 0,5% με δική μου υπογραφή σαν Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Γνωρίζω άριστα τα προβλήματα σας και εκτιμώ ότι ορθώς είστε τόσο οργανωμένοι διότι μόνο έτσι θα αντέξετε την κρίση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: