Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Με ένα αξέχαστο 2ήμερο, αφιερωμένο στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Π.Ε. Βοιωτίας εγκαινίασε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων που αφορούν τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή




Με ένα αξέχαστο 2ήμερο, αφιερωμένο στον Μικρασιατικό Ελληνισμό,  η Π.Ε. Βοιωτίας εγκαινίασε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων που αφορούν τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή  και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία. 
Αρχικά τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά και ακολούθως την Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες μουσικές παραστάσεις με τον τίτλο «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ», μια συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και της Γυναικείας Χορωδίας Λιβαδειάς «Πλειάδες».





 Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και περιλάμβανε τραγούδια και σκοπούς από την περιοχή της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, ενώ παρεμβάλλονταν κατάλληλα επιλεγμένα αποσπάσματα από το ομώνυμο έργο της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα», τα οποία απήγγειλε μοναδικά o γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

 Τσ «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» πλαισιωνόταν από την πολυμελή Γυναικεία Χορωδία Λειβαδιάς «Πλειάδες», υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της Ιωάννας Παναγιωτίδη, και τη συμμετοχή  διακεκριμένων μουσικών, με ερμηνευτή τον καταξιωμένο καλλιτέχνη της νεότερης γενιάς Γιώργο Ντόβολο, σε μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Θωμά Κωνσταντίνου.

 











«Ένα μουσικό ταξίδι, μια μουσική παράσταση που μας ζωντάνεψε τις αλησμόνητες πατρίδες των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ήταν το αφιέρωμα της Βοιωτίας στους Μικρασιάτες Έλληνες που μεταφυτεύτηκαν στο κορμό της Ελλάδας. Ο Πολιτισμός τους, τα τραγούδια τους, το αποτύπωμά  τους στην ελληνική κοινωνία εν γένει, μια εκατονταετία μετά, είναι η πιο αληθινή απόδειξη ότι όσα βάσανα κι` αν πέρασε αυτός ο λαός, κανείς δεν μπόρεσε να ξεριζώσει από την καρδιά του τις εστίες των προγόνων τους. 201 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, δυστυχώς, τα κύματα των προσφύγων στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν έχουν τελειωμό, με την ιστορία να γράφει νέες μαύρες σελίδες στις μέρες μας. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της παράστασης «Ματωμένα Χώματα», ευχαριστώ όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: