Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λιβαδειάς προσκαλούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, «ΜΠΟΛΙΚΗ ΠΕΤΡΑ, ΜΠΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ» την ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022, ώρα 11.00 στο Cineplex «ΦΙΛΙΠΠΟΣ».


Το ντοκιμαντέρ που είναι μια παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ  εισάγει τον θεατή στην ιστορία της Μακρονήσου, του νησιού της φρίκης, του Νταχάου της Μεσογείου όπως ονομάστηκε.

Τον Απρίλη του 1947 ιδρύθηκε το στρατόπεδο της Μακρονήσου σύμφωνα με αγγλικό εγχειρίδιο κι ως αρχικό στόχο είχε την εκκαθάριση του στρατού από τους «ύποπτους κοινωνικών φρονημάτων». Τον Μάη του 1947 το νησί «υποδέχθηκε» τους πρώτους εκτοπισμένους. 100 μόνιμοι αξιωματικοί και 600 έφεδροι. Από τα χώματά της υπολογίζεται ότι πέρασαν, μέχρι και το πέρας της λειτουργίας της, το 1954, σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες.

Στο ντοκιμαντέρ αναβλύζει η διαφορά των δύο κόσμων που συγκρούονται στη Μακρόνησο: Του κόσμου των δημίων και του κόσμου των ηρώων. Του κόσμου που αγωνίζεται για να έρθει το νέο και εκείνου που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Μέσα από τις μαρτυρίες των Γιώργου Βαγιάκη, Τίτου Πατρίκιου, Νίκου Παπαδόπουλου, Κώστα Παλαιολόγου, Γιάννη Παλαβού, Νίκου Κούνδουρου, Γιάννη Ρίτσου, Διονύση Γεωργάτου, Μίμη Βρονταμίτη, Χρήστου Σωφρονά, Κοσμά Φουντουκίδη, Βασίλη Καραμπάτσου, Βασίλη Θ. Λασκαρίδη, Παναγιώτη Μακρή, Γιώργη Φαρσακίδη, Κώστα Γαβριηλίδη, Μελέτη Κανιάρη, Δημήτρη Σέττα, Γιάννη Γιάνναρη, Μάνθου Κέτση, Μίκη Θεοδωράκη, Τάσου Λειβαδίτη, Σταμάτη Καββαδία, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Κώστα Γεωργίζα, Πολύβιου Κουτσογέωργα, Νίκου Μαλάμογλου, Νίτσας Γαβριηλίδου, Ναταλίας Αποστολοπούλου, Βασίλη Φυτσιλή, Θοδωρή Γκοβάτσου η ιστορική αλήθεια λάμπει.

Από μπροστά μας «περνάνε» οι 330 εξόριστοι ανήλικοι που «δεν είχε τελειώσει ακόμα το τραγούδι» τους και βρέθηκαν στη Μακρόνησο, καθώς «άρχισαν νέοι διωγμοί». Τα μάτια των τρελών. Η σφιγμένη γροθιά και η καθαρή συνείδηση. Η προσπάθεια για απόσπαση δηλώσεων. Οι αντιδηλώσεις. Ο τρόμος και η βία. Ο φόβος της νύχτας. Η μεγάλη σφαγή στο Α΄Τάγμα στις 29η Φλεβάρη - 1η Μάρτη του 1948 και ο τραγικός απολογισμός της που ακόμα, τόσα χρόνια μετά, δεν είναι γνωστός. Αλλά και το χιούμορ που έσωζε σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Εκείνο το μικρό λουλούδι, που αρνούνταν οι κρατούμενοι με τις πέτρες στον ώμο να το πατήσουν και έκαναν παραπάνω δρόμο, μόνο και μόνο για να μη χαλάσουν κάτι που τους θύμιζε την ομορφιά της ζωής. Η δύναμη των συντρόφων. Ο Κατράκης που απήγγειλε Προμηθέα Δεσμώτη. Το τραγούδι των γυναικών. Τα μικρά χέρια των παιδιών τους γραπωμένα πάνω στις μανάδες. Η αλληλεγγύη. Το στοίχημα που κέρδισε ο Τατάκης... Νικώντας μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές τα μελετημένα και συστηματικά βασανιστήρια που επιστράτευσε το αστικό κράτος: μαρτύριο της δίψας, διαπόμπευση, καταδύσεις στη θάλασσα ενίοτε μέσα σε τσουβάλια, νυχτερινές επιδρομές στις σκηνές, ορθοστασία, φάλαγγα, σύρμα, ψυχολογική βία, εικονικές εκτελέσεις, αρπαγή παιδιών από τις μάνες τους, απομόνωση και τόσα άλλα.

Λόγια και περιγραφές που δυσκολεύεται να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, αλλά και  πολύτιμα ντοκουμέντα: φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, έργα τέχνης αγωνιστών εικαστικών, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ.

Στο νησί του μαρτυρίου, έχει στηθεί Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πέρυσι, μνημονεύοντας ότι οι αγώνες και οι θυσίες δεν πάνε χαμένες, δίνουν τη σκυτάλη στο σήμερα και στο αύριο μέχρι την τελική νίκη!

21/3/2022

ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΚΕ

ΔΣ παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λιβαδειάς

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: