Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς συμμετείχε δυναμικά στο συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης








Θέλουμε αρχικά να ευχαριστήσουμε όλους όσους συντάχθηκαν με το πλευρό των αγωνιστών αγροτών και κτηνοτρόφων ολόκληρης της Ελλάδας και παρευρέθηκαν την παρασκευή 18/3/2022 στο παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό να αναδείξουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος,  και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης, ώστε να μπορέσει το σύνολο του αγροτικού κόσμου να καλλιεργήσει και να παραμείνει βιώσιμο και την νέα σεζόν, που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη! Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους μας, που μετά από πολλές ώρες οδήγησης ήρθαν μέχρι την Αθήνα με τα τρακτερ τους, και με τον τρόπο αυτό έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Αντιπροσωπεία αγροτών κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου, επισκέφθηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συναντήθηκε με κλιμάκιο του υπουργείου.  Αφού έλαβαν την απάντηση ότι τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου είναι ήδη γνωστά, αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί αυτή την στιγμή να προταθεί κάποια άμεση λύση από το υπουργείο. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι οι νέες εξαγγελίες δεν θα είναι κάτι παραπάνω από τα ήδη γνωστά μέτρα στήριξης, και ότι εξάγγειλε ο πρωθυπουργός για το αγροτικό πετρέλαιο, αφορά τα ήδη ανακοινωθέντα 60 εκατομμύρια στην επιστροφή φόρου, για όλο τον αγροτικό κόσμο. Εν ολίγης,  μιλάμε για το ποσό των 180 ευρώ ανά αγρότη, ενώ σήμερα για ένα 8ωρο στο χωράφι, το τρακτέρ χρειάζεται πάνω από 200 λίτρα πετρελαίου.

Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι, από το ξεκλείδωμα του αποθεματικού κρίσης ύψους 500 εκατ. ευρώ για ολόκληρη την ΕΕ, για την Ελλάδα αναλογούν μόνο 26 εκατ. ευρώ ώστε να δοθούν το πιθανότερο για επιδότηση στα γεωργικά εφόδια, ενώ το πλαίσιο της Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα το ποσό αυτό να συμπληρωθεί διπλάσιο από εθνικούς πόρους, δηλαδή επιπλέον 52 εκατ. ευρώ. 

Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι, μετά την άνοδο των τιμών  στις ζωοτροφές, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτες ελλείψεις, ιδίως στα νησιά και την Κρήτη, με πολλές από τις πρώτες ύλες, όπως καλαμπόκι και κριθάρι να καλύπτουν µε  δυσκολία τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης. Η ενίσχυση µε 4% του τζίρου εξαμήνου που έχει ανακοινωθεί, μέσω  της αύξησης του πακέτου στήριξης από τα 30 εκ. στα 40 εκ. ευρώ, δεν μπορεί να καλύψει τις ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών που πληρώνουν οι παραγωγοί για τα σιτηρέσια ενός μήνα.

Κρίνεται αναγκαίο πλέον, η κυβέρνηση να δει άμεσα και με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα της επιδότησης ζωοτροφών, γιατί η περίπτωση ύπαρξης  επισιτιστικού προβλήματος είναι πιο κοντά από ποτέ, και κάθε χώρα επιβάλλεται να στηρίζεται στην οικονομία της και στον αγροτικό της τομέα για να μπορεί να είναι βιώσιμη και αυτάρκης, διαλαλεί από το βήμα στην πλατεία Βάθης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κεφαλάς Σάββας.

Αναμένουμε λοιπόν τις άμεσες εξελίξεις πάνω στα αγροτικά ζητήματα, τα οποία και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά, ακόμα και από τα χωράφια μας, και θα είμαστε σε ετοιμότητα να επέμβουμε με νέες μορφές δράσεων, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

O αγώνας συνεχίζεται!! Όλοι μαζί, χιλιάδες και ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: