Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως & Επέτειος κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα, 27 Μαρτίου 2022, στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, καθώς και η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη. Το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.







Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του ανέλυσε το τροπάριο από τον κανόνα της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως: “Προσκυνήσεως ἡμέρα τοῦ τιμίου Σταυροῦ δεῦτε πρὸς τοῦτον πάντες· τῆς γὰρ Ἐγέρσεως Χριστοῦ, τὰς αὐγὰς φωτοβολῶν, προτίθεται νῦν· Αὐτὸν ἀσπασώμεθα ψυχικῶς ἀγαλλόμενοι”. Ανέφερε ότι η  Εκκλησία μας προβάλλει προς προσκύνηση τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας για δύναμη και ενίσχυση στο μέσο της Αγίας Τεσσαρακοστής· όπως οι οδοιπόροι στη μέση της διαδρομής τους νιώθουν μια κόπωση και χρειάζονται τη σκιά ενός ευσκιόφυλλου δέντρου, έτσι και οι χριστιανοί παίρνουμε δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου, που μας στηρίζει με τη χάρη Του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη, που έγινε την 27η Μαρτίου 1821 στη Μονή του Οσίου Λουκά από τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, και μαζί με τον Αθανάσιο Διάκο, κι όλους τους ήρωες κι αγωνιστές έφεραν τη δάδα της επανάστασης και τη φλόγα της λευτεριάς σε όλη την Ελλάδα. Ενώ, αναφέρθηκε και στην προσφορά της Μονής του Οσίου Λουκά στην Επανάσταση, η οποία, όπως λέει ο ιστορικός Γ.Κρέμος, υπήρξε εστία και ορμητήριο του Αγώνα.

Επίσης, ευχήθηκε ο Θεός να δώσει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι αγκαλιάζουμε με αγάπη τους πρόσφυγες, τους κατατρεγμένους και τραυματισμένους αδελφούς μας στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία για την επέτειο κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη, παρουσία των αρχών του τόπου. Κατόπιν έμπροσθεν του μνημείου του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την Επανάσταση του 1821, κατάθεση στεφάνων και επίκαιρη ομιλία.

Τελετάρχης και φέτος εκ μέρους της Π.Ε. Βοιωτίας ήταν ο κ. Σεραφείμ Μίχος. 





Τον φετινό πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών και Πρόεδρος των Λεοντείων Σχολείων κ. Νίκος Νούλας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: