Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Τη Στερεοελλαδίτικη φιλοξενία γεύτηκαν απλόχερα οι Ευρωπαϊοι Δημοσιογράφοι στην Αιτωλοακαρνανία - Αντιπρόεδρος της AEJ και πάλι η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κα Σάγια Τσαουσίδου



Φωτογραφιες 
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Τα σαράντα χρόνια του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων γιορτάστηκαν φέτος με κάθε λαμπρότητα σ` ένα από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας, τον μεγαλύτερο Νομό της χώρας, τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, κατά το 56ο Διεθνές Συνεδρίο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Με επίκεντρο το Αγρίνιο και με διαδρομές έως τη Βόνιτσα, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο,  το ετήσιο δημοσιογραφικό συνέδριο και η γενική συνέλευση (από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου), έτυχε της υποστήριξης και του Συλλόγου των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του, τόσο από την άποψη της διοργάνωσης, όσο και από την πλευρά της ανάδειξης του Νομού τους σε ανερχόμενο τουριστικό προορισμό! Ανάμεσά τους και ο Βοιωτός δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Ρόδης, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της AEJ .



 Όλα ξεκίνησαν όπως ακριβώς τέλειωσαν σ`  αυτή η τετραήμερη ξενάγηση των αποστολών των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και των μελών του Ελληνικού Τμήματος: Με μια ζεστή, απλόχερη φιλοξενία από την τοπική κοινωνία, τους εκπροσώπους της σε όλους τους βαθμούς και ασφαλώς από τα μέλη του Συλλόγου των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων.
Η πρώτη  ημέρα του Συνεδρίου (29/11) ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανίας ως τουριστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Την αποστολή  αρχικά υποδέχθηκε ο ακούραστος Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παναναστασίου  στην παλαιά Δημοτική Αγορά, μαζί με εκπροσώπους του α` και β` βαθμού, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή κ.α.  Μαζί τους και ο φιλοξενούμενος νέος Δήμαρχος της περιοχής των Βρυξελών κ. Χρήστο Δουλκερίδη, ένας Έλληνας που τιμά την Ποντιακή του καταγωγή και με χαρά δέχθηκε να είναι κεντρικό πρόσωπο των φετινών εργασιών. Γι` αυτό και προσκλήθηκαν οι χορευτές - μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», που  με τη μουσική και τους χορούς, ξύπνησαν μνήμες του αλησμόνητου Πόντου, αυτούς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες πρόγονοί τους, εντυπωσιάζοντας ιδιαίτερα τους ξένους δημοσιογράφους.






Στη συνέχεια, δόθηκε δεξίωση στο Emileon από την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, παρουσία του Υπουργού Υποδομών  κ. Χρήστο Σπίρτζη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, όπου έγινε εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ιαματικός τουρισμός, εκκλησιαστικός τουρισμός (πολλά μοναστήρια της βυζαντινής περιόδου) χιλιόμετρα ακτογραμμών σε Ιόνιο πέλαγος, Αμβρακικό κόλπο και Πατραϊκό κόλπο, λίμνες ποτάμια ιδροβιότοποι, αρχαία θέατρα, κάστρα και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. 
Την βραδιά πλαισίωσαν τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Επικεφαλής του τμήματος ήταν ο Χοροδιδάσκαλος του Ομίλου κ. Γεώργιος Τσελίκας πλαισιωμένος από χορεύτριες και χορευτές, που απέδωσαν χορούς της Κωνσταντινούπολης.
Για τους Ευρωπαίους Δημοσιογράφους έπαιξε και ο σαξοφωνίστας κ. Γιάννης Ψειμάδας ... 


Την επομένη, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔΑΔ) Σάγια Τσαουσίδου καλωσόρισε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επίσημων προσκεκλημένων και των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας  κκ. Πάνο Σόμπολο, Πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων, Γιώργο Βαρεμένο, Αντιπρόεδρος Βουλής
Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης και Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου. 








Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης , αντί του κ.  Νίκου Παππά. Ο υπουργός Μεταφορών και υποδομών αναφέρθηκε  στους μεγάλους οδικούς άξονες όπως Ιόνια οδός, Εγνατία οδός, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου που συνετέλεσαν ώστε ο νομός να βγει από απομόνωση και να είναι εύκολα προσβάσιμος σε κάθε επισκέπτη.

Το πρώτο πάνελ ανέλυσε το κεντρικό θέμα: «Μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει δημοκρατική;» . Στο πάνελ – που συντόνισε  Συντονίστρια: Βασιλική Γραμματικογιάννη, Δημοσιογράφος ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, μέλος ΕΕΔΑΔ–συμμετείχαν οι κκ.  Μαριέττα Γιαννάκου, Πρώην Υπουργός, πρώην Ευρωβουλευτής, Otmar Lahodynsky, Διεθνής Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), Γιώργος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής, Χρήστος Δουλκερίδης, (Νέος) Δήμαρχος της περιοχής των Βρυξελλών και Κώστας Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ με θέμα: «Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ», με συντονίστρια την κα Ματρώνη Δικαιάκου – Δημοσιογράφος ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔΑΔ), στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Μανώλης Κοττάκης – Δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ, Irina Nedeva, Πρόεδρος του Βουλγαρικού τμήματος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ), Χάρης Καρανίκας – Δημοσιογράφος, protagon,gr, William Horsley, Διεθνής Αντιπρόεδρος AEJ, Εκπρόσωπος για θέματα ελευθερίας του Τύπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Κλημεντίνη Διακομανώλη, Επικεφαλής Γραφείου Τύπου Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.  Οι απόψεις που ακούστηκαν, σίγουρα έκαναν τους παριστάμενους «σοφότερους» , κυρίως όσον αφορά το μέλλον των εγχώριων και ευρωπαϊκών μέσων.  



Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ξενάγηση στη λίμνη Τριχωνίδα και περιήγηση στην πόλη του Αγρινίου. Οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για την μεγαλύτερη λίμνη της χώρας με την τεράστια οικολογική και αισθητική αξία καθώς στους ασβεστούχους βάλτους της φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών και στα νερά της ζουν 25 είδη ψαριών. Ακόμη είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη αλεξίπτωτου πλαγιάς από την σχολή nobordersparagliding.

Η επίσκεψή ολοκληρώθηκε με περίπατο σε κτίρια ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της πόλης και ξενάγηση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών ΔΡΩ.
Το πρόγραμμα  του  Σαββάτου ξεκίνησε τελικά από την Βόνιτσα και την ξενάγηση της αποστολής στην περιοχή.
Κατά την παραμονή τους, έγιναν και οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης., από την οποία αναδείχθηκε το νέο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για το 2018-2020 ως εξής:
President Otmar Lahodynsky, Austria
Secretary-General Tibor Macak, Slovakia 
Vice-President Saia Tsaousidou, Greece
Vice-President Javier F. Arribas, Spain 
Vice-President Oana Enăchescu, Romania
Treasurer Luigi Cobisi, Italy 
AEJ Media Freedom representative William Horsley, UK 
AEJ Representaive for Brussels Lieven Taillie, Belgium

AEJ Fake news representative Irina Nedeva. 
Πρόκειται για δικαίωση για το ελληνικό Τμήμα, που ξαναβλέπει στη θέση της Αντιπροέδρου την κα Σάγια Τσαουσίδου.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μεσολόγγι και ξενάγηση στο σπίτι του Λόρδου Βύρωνα. Την Κυριακή είχε προγραμματιστεί επίσκεψη στην Ναύπακτο.
Αποχαιρετώντας την πολυμελή αποστολή, ο  Δήμαρχος Αγρινίου  κ. Γιώργος Παπαναστασίου ευχαρίστησε  τα μέλη της  Γεν. Συνέλευσης  ως εξής: «Εύχομαι η επιστροφή στην χώρα σας να είναι γεμάτη από τις όμορφες εικόνες του τόπου μας και την ζεστή φιλοξενία των Αγρινιωτών. Στην διαμονή σας είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία και παράδοση μας αλλά και να γνωρίσετε ντόπιους επιχειρηματίες και παραγωγούς με πλούσια δραστηριότητα. Ελπίζω το Αγρίνιο να σας κέρδισε.Ήταν χαρά μας να σας έχουμε εδώ και ελπίζω να έρθετε ξανά στην περιοχή μας».


Ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εκλεκτοί καλεσμένοι 
και όμορφες εικόνες από την αστείρευτη Ελλάδα μας. 
Η δύναμη και η σημασία της ΕΕ σε όλο της το μεγαλείο. 

Thank you all for your great company. Next stop ...Paris!


Δεν υπάρχουν σχόλια: