Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Υψηλό ενδιαφέρον απέσπασε η ημερίδα για τα φωτοβολταϊκά στην Αλίαρτο


Η θέσπιση του φωτοβολταικού
τομέα στην Ελλάδα
εκτιμάται πως θα δημιουργήσει
μια πράσινη οικονομία
Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με την φωτοβολταική τεχνολογία και τις δυνατότητες εγκαταστάσεων σε κτίρια και πάρκα με τις τρέχουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Δήμος Αλιάρτου σε συνεργασία με το Dr Άγγελο Ζαχαρόπουλο του Κέντρου Βιώσιμων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου ULSTER. Εκτός από τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο εισηγητές ήταν επίσης ο Δρ Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Τόλης Ματθαίος, Μηχ. Μηχανικός, Διευθυντής, PST Ενεργειακές Κατασκευές, ο Γιώργος Σιδέρης, Μηχανικός, Υπεύθυνος μελετών, ΔΕΗ Λιβαδειάς και ο Δημήτρης Πίτσος, Ηλ. Μηχανολόγος, Ιδιοκτήτης φωτοβολταικού πάρκου. Το Επιμελητήριο Βοιωτίας εκπροσώπησε ο Β` Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Κορογιάννος ενώ παρόντες ήταν οι Αντινομάρχες κκ. Φανή Παπαθωμά και Λουκάς Καράντζαλης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και ασφαλώς πολλοί ενδιαφερόμενοι και εν δυνάμει επενδυτές.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η φωτοβολταική τεχνολογία, η ενσωμάτωση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτήρια, μικρά πάρκα και οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων , η διαδικασία αιτήσεων για μικρά πάρκα και οικιακά φωτοβολταικά συστήματα και η μέχρι σήμερα εμπειρία.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζαχαρόπουλος τα φωτοβολταικά συστήματα παράγουν ηλεκτρισμό από την ελεύθερη και άφθονη ηλιακή ενέργεια και παράλληλα αποτελούν μια οικονομικά αποδοτική, φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη λύση για τις ενεργειακές απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Επίσης το ηλιόλουστο Ελληνικό κλίμα εγγυάται υψηλές αποδόσεις ενώ η ζήτηση αιχμής για κλιματισμό τα καλοκαιρινά απογεύματα συμπίπτει με την μέγιστη προμήθεια της ηλιακής ενέργειας. Ακόμα η καλή χορηγία της πολιτείας και τα υψηλά τιμολόγια τροφοδότησης υπόσχονται γρήγορη επιστροφή κεφαλαίου και υγιείς αποδόσεις σε επενδύσεις τόσο σε οικιακές όσο και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Θέσπιση του φωτοβολταικού τομέα στην Ελλάδα εκτιμάται πως θα δημιουργήσει μια πράσινη οικονομία με υποστήριξη χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα επιταχύνει τη χώρα προς την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές CO2 και ενεργειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώ η ΔΕΗ πουλάει με 11 λεπτά αγοράζει από πάρκα 45 λεπτά την κιλοβατώρα και από οικιακές εγκαταστάσεις 55 λετπά γεγονός που καθιστά συμφέρουσα μια τέτοιου είδους επένδυση που από την μια θεωρείται ακριβή ωστόσο υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Περισσότερα στο αυριανό φύλλο των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (http://www.neatisviotias.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: