Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για συμβουλευτική ψυχολογία;


Το βήμα των Βοιωτών Επιστημόνων
Της Γιάννας Ανέστη, Ψυχολόγου*

Η λέξη συμβουλευτική είναι μια από τις λέξεις εκείνες που μας φαίνεται πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τη σημασία της, μόνο που ο καθένας μοιάζει να την κατανοεί με τον δικό του τρόπο. Ο όρος είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, και οι δραστηριότητες, τις οποίες εκφράζει, αποτελούν επίσης κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, στο τελευταίο μισό του αιώνα μας αυξάνονται διαρκώς οι εφαρμογές της συμβουλευτικής ως επιστημονικού αντικείμενου, και αυξάνεται, επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται ως σύμβουλοι.

Ένας τρόπος για να διαμορφώσει κανείς ένα ορισμό της συμβουλευτικής, τόσο για τον επαγγελματία, όσο και για τον απλό άνθρωπο, είναι να πει ότι η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία σχεδιασμένη για να βοηθήσει το άτομο να απαντήσει στην ερώτηση «Τι να κάνω».
To ερώτημα αυτό αναφύεται εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος δεν έχει ένα σταθερό τρόπο αντίδρασης στον κόσμο που ζει. Ο εξωτερικός κόσμος του περιβάλλοντος του και ο εσωτερικός κόσμος των δυνατοτήτων και των συναισθημάτων του είναι και οι δυο εξαιρετικά πολύπλοκοι. Έτσι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να πάρει κάποια απόφαση, συχνά νιώθει μπερδεμένος και αδυνατεί να βρει το δρόμο του. Είναι πιθανόν, ότι στην διάρκεια των αιώνων η συμβουλευτική αναπτύχθηκε ως ένα μέσο δια του οποίου οι άνθρωποι μπορούσαν να βοηθούν ο ένας τον άλλο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της διαδικασίας λήψης μιας απόφασης.
Η γνώση που έχουμε αποκτήσει στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, και που βασίζεται σε έρευνα και πρακτική, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια συνέχεια αυτής της μακρόχρονης τάσης. Στις εφαρμογές της επιστήμης της συμβουλευτικής, όταν λέμε ότι ο σύμβουλος, βοηθά τον πελάτη του να αποφασίσει τι θα κάνει, δεν σημαίνει ότι ο σύμβουλος του δίνει συμβουλές ή του υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει. Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει μια επιλογή, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες της επιλογής. Συνεπώς χρειάζεται να του δοθεί η ευκαιρία να κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο για τον εαυτό του και όχι κάποιος άλλος να πάρει αντί αυτού την απόφαση.
Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ο επαγγελματίας σύμβουλος διαφέρει από τον κοινό άνθρωπο.
Η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία, στην όποια όλη η προσοχή στρέφεται στον πελάτη. Το έργο του συμβούλου είναι να βοηθήσει τους πελάτες του να εργασθούν με προσοχή πάνω στα προβλήματα τους, ή στα θέματα, που τους απασχολούν. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι σύμβουλοι πρέπει να γνωρίζουν τους επαγγελματικούς και προσωπικούς τους περιορισμούς, τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία στο να βοηθήσουν τους πελάτες να μάθουν να βοηθούν τον εαυτό τους.
Τέλος η συμβουλευτική είναι μια σχέση συνεργασίας. Τόσο ο σύμβουλος όσο και ο πελάτης πρέπει να είναι πρόθυμοι να αναμείξουν τους εαυτούς τους σε αυτή την σχέση. Η συμβουλευτική δεν πρέπει να συγχέεται με την ψυχοθεραπεία. Η συμβουλευτική αναφέρεται σε μια διαδικασία παροχής βοηθείας, σκοπός της οποίας είναι όχι να αλλάξει το άτομο αλλά να το καταστήσει ικανό να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του και τα μέσα που του παρέχονται, ώστε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής.
Το αποτέλεσμα που περιμένουμε από την συμβουλευτική διαδικασία είναι να κάνει ο πελάτης κάτι, να αναλάβει ο ίδιος μια δημιουργική δραστηριότητα. Μέσα από την συμβουλευτική, το άτομο σχηματίζει μια καθαρή εικόνα για την προσωπικότητα του και αποδέχεται τυχόν περιορισμούς που υπάρχουν στην ανάπτυξη του. Με αυτή την έννοια η συμβουλευτική απευθύνεται σε άτομα ομαλά, των οποίων τα προβλήματα αναφέρονται στη διαδικασία της εξέλιξης τους.
Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να προκαλέσει αλλαγή στην προσωπικότητα μέχρι ενός σημείου, και απευθύνεται σε άτομα που, ως ένα βαθμό, έχουν ατέλειες και συνεπώς, η διαδικασία επανόρθωσης είναι θεραπευτική.

* Η κα. Γιάννα Ανέστη ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ - Γεωργαντά & Χριστοπούλου 1 Λιβαδειά - Τηλ. 22610 24706 - 6973 408193

Δεν υπάρχουν σχόλια: