Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Το νέο μοντέλο της Αυτοδιοίκησης


Του Δημήτρη Αγγέλου, τ. Αντινομάρχης Βοιωτίας

Τελευταία πολλοί πρώην και νυν αξιωματούχοι - πολιτικοί στη Βοιωτία, καταναλώνουν αρκετή μελάνη για την προβολή του νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης, τόση που θα έλεγε κανείς ότι οι πολίτες είναι ενήμεροι και το έχουν αποδεχτεί κιόλας!
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι αφού από μια απλή συζήτηση με δημότες κάποιου Δήμου μπορεί να γίνει κατανοητό πως η κοινωνία έχει πλήρη άγνοια. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν θέλησε να ενημερώσει σχετικά υπεύθυνα. Όσοι δε άλλοι προσεγγίζουν το θέμα, ή δεν το γνωρίζουν σε βάθος, ή προσπαθούν ίσως, από αυτό να πετύχουν άλλους στόχους που πάντως δεν βοηθούν στην ενημέρωση των μέσ 'πολιτών.
Όλοι τους αναφέρονται στον υπό θεσμοθέτηση αριθμό νέων δήμων και μάλιστα το κάνουν με όρους που θυμίζουν το παιχνίδι της ....... «Κολοκυθιάς»! Κάποιοι μιλούν για δημιουργία την (8) οκτώ, άλλοι για (5) πέντε ή και (2) δύο Δήμους στο νομό. Όλοι τους όμως επιμελώς, αποφεύγουν να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους! Βέβαια έτσι συσκοτίζουν το ζήτημα, προκαλούν ένταση και τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Ασυναίσθητα υπηρετούν αντιλήψεις συντηρητικών δυνάμεων που αντί της μεταρρύθμισης επιδιώκουν την διατήρηση του υδροκέφαλου, κενροδιοικητικού και αντιδραστικού πελατειακού κράτους. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρακτική όσων Κυβερνήσεων δεν επιθυμούσαν την εν λόγω μεταρρύθμιση. Όλες, όξυναν τις τοπικιστικές αντιθέσεις, κάτι που έπραξε πολύ πρόσφατα και η προηγούμενη κυβέρνηση, που αντί να μιλήσει για τα θετικά της μεταρρύθμισης, την οποία μάλιστα είχε δεσμευτεί να νομοθετήσει, σκόπιμα «Διέρρευσε» τον αριθμό και τις έδρες των νέων δήμων που επρόκειτο να δημιουργηθούν, οξύνοντας τα πνεύματα. Πρόβαλε συγχρόνως το δήθεν μεγάλο οικονομικό κόστος, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και έτσι πέτυχε ν 'αποπροσανατολίσει!
Οι πολίτες όμως της χώρας αυτής στον 21ο αιώνα, επιβάλλεται να γνωρίζουν τα θετικά μιας τέτοιας εξέλιξης.
Αρχήν Πρέπει λοιπόν κατ 'και συγκεκριμένα, απαντηθούν ν 'τα εξής ερωτήματα:
Ποιες αρμοδιότητες θα μεταβιβασθούν στους νέους Δήμους από την Νομαρχιακή Αυτ / ση και ποιες από την Κεντρική Διοίκηση, το Κράτος;
Ποιες αρμοδιότητες θα μεταβιβασθούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από την Αυτ Νομαρχιακή / ση και ποιες από την Κεντρική Διοίκηση;
Ποιες θα είναι οι επιτελικές λειτουργίες και οι αρμοδιότητες στις οποίες προτίθεται να περιοριστεί η Κεντρική εξουσία - Κυβέρνηση;
Εάν αυτά δεν απαντηθούν με ειλικρίνεια, τότε κινδυνεύει και αυτή η μεταρρύθμιση να μετατραπεί σε καρικατούρα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτό πως όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τοπικά ζητήματα (για λόγους εγγύτητας και αποτελεσματικότητας), θ 'ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά να μιλήσουμε για το ποιο θα είναι το επίπεδο του νέου Δήμου (η ανθρωπογεωγραφική του ενότητα - Τα οικονομικά του κ.λ.π.) που θα μπορεί ν 'απορροφήσει αλλά και ν' ασκήσει τις νέες αρμοδιότητες. Επίσης πιστεύουμε πως, όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη, πρέπει να προγραμματίζονται από το άμεσα εκλεγμένο περιφερειακό Συμβούλιο και να υλοποιούνται από τα εκτελεστικά του Όργανα και τον Περιφερειάρχη. Οι αρμοδιότητες για τα διανομαρχιακά και περιφερειακά έργα καθώς και η περιφερειακού χαρακτήρα κοινωνική υποδομή, οι υπηρεσίες και θεσμικά κατοχυρωμένοι πόροι, (που αφορούν την εν λόγω ανάπτυξη), περνούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Εφόσον λοιπόν συμφωνηθούν και αυτά, τότε θα μπορεί κανένας να μιλήσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης ή μη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του Νομάρχη, αλλά και την διαδικασία εκλογής τους.
Καταλήγοντας, γίνεται φανερό πως η γνώση του ζητήματος σε βάθος από τους εκπροσώπους και οι ενημερωμένοι πολίτες θ 'αποτελέσουν τους μοχλούς που πέραν της θεσμοθέτησης, θα βοηθήσουν κυρίως στην λειτουργία της νέας μορφής Αυτοδιοίκησης ώστε, να βγει κάποτε από το τέλμα η σημερινή δημόσια διοίκηση που δυστυχώς καθημερινά καταδυναστεύει τον πολίτη. Πρέπει εν τέλει η σημερινή Κυβέρνηση, που πιστεύει στην αποκέντρωση, ανοίξει ν 'την συζήτηση αυτή θέτοντας τις προϋποθέσεις, οι δε τοπικά εκπρόσωποι να μιλήσουν με ειλικρίνεια, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: