Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου στο Ναό της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό - Στέκει ξανά στη θέση του, σχεδόν 30 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία η Σκριπού

 


Θαυμασμό και δέος προκαλεί πλέον στον επισκέπτη του παλαιότερου θυσιαστηρίου της Βοιωτίας το επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του κεντρικού κλίτους, που τοποθετήθηκε ξανά  πριν λίγες ημέρες, σχεδόν τριάντα  χρόνια από την ημέρα που η Παναγία μας άρχισε να ανακαινίζεται, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχαν προσκληθεί από την πυρκαγιά στον πρόναο τα Χριστούγεννα του 1993. 

Από τότε, δηλαδή, που ο αείμνηστος π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους, οι συνεργάτες του, ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας της Σκριπούς ξεκίνησε ένα μαραθώνιο οικονομικής ενίσχυσης των έργων, όπως ήταν και η οριστική αποκατάσταση του τέμπλου. 

Ένα έργο ετών, μια προσπάθεια για την οποία ο αξέχαστος π. Χαράλαμπος ουκ ολίγες φορές «απολογήθηκε» στο ποίμνιό του, εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς όλους όσους βοηθούσαν, άμεσα ή έμμεσα, στο έργο της Ενορίας, αλλά και εξηγούσε βήμα βημα τα επόμενα σχέδιά του.

 


Και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε αυτές τις μέρες, για να ξανατοποθετηθεί από τους συντηρητές του, το πανέμορφο αυτό τέμπλο στην Εκκλησιά της Παναγιάς μας, αλλά εκείνος να μην είναι μαζί μας, να καμαρώσει, όπως όλοι μας, τους καρπούς των κόπων του.






 Πανέμορφο, λοιπόν, απ` όποια μεριά και αν το κοιτάξεις! 

Ένα έργο συλλογικό, ένα ακόμη έργο αγάπης που ολοκληρώθηκε στην Παναγία η Σκριπού, ταυτισμένο με τους κόπους, τις αγωνίες, την επιθυμία του π. Χαράλαμπου να δει αυτή την χιλιόχρονη εκκλησιά «ξανά όρθια» και λαμπροφορεμένη. 

 Αιωνία του μνήμη.

1 σχόλιο:

Νίκος Παπαδιονυσίου είπε...

Λίαν αξιόλογη η εργασία αποκατάστασης του τέμπλεου από τους Καλαμπακιώτες λεπτουργούς, τους οποίους όμως κακώς δεν μνημονεύονται στα μέχρι τώρα σχετικά κείμενα που έχω διαβάσει.
Ακόμα πλέον αξιόλογη η η σχεδίαση και κατασκευή του τέμπλεου (τέμπλου)από τον Αγραφιώτη-Μεγαλοκαψιώτη παππού μου, πατέρα της μητέρας μου, Στυλιανό Υφαντή (1875-1971), κατασκευαστή 33 τέμπλων και άλλων εκκλησιαστικών έργων σε 60 εκκλησιές της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, ορεινής Ναυπακτίας και Βοιωτίας, κατασκευές του με τα πτωχά μέσα που υπήρχαν τότε.

Νίκος Δ. Παπαδιονυσίου/ Μεταλλειολόγος και Μεταλλουργός Ε.Μ.Π/Ομότιμο Μέλος του Τ.Ε.Ε
Αχιλλέως 7-9 Παλαιό Φάληρο 175 62