Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Άμεση ανταπόκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας - Λ. Μενδώνη: Εντός του καλοκαιριού η δημοπράτηση επισκευής της σκεπής της Παναγίας Σκριπούς


Την άμεση αντίδραση του υπουργείου πολιτισμού προκάλεσε το ρεπορτάζ του star Κεντρικής Ελλάδας με τίτλο « Στα αζήτητα η δέσμευση Μενδώνη για τη χρηματοδότηση αποκατάστασης της σκεπής του Ι.Ν. της Παναγίας της Σκριπούς».

Σύμφωνα με το γραφείο της υπουργού, η χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ την οποία και δεσμεύτηκε είναι εξασφαλισμένη, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και η δημοπράτηση του έργου επισκευής της σκεπής στον Ι.Ν. της Παναγίας της Σκριπούς αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι και μάλιστα πριν από τον Αύγουστο.

Τον  Μάιο του 2022 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προέβη στην αυτοψία του έργου της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων στον Ορχομενό.

Στο περιθώριο της επίσκεψης ξεναγήθηκε στον ιστορικό Ναό και ανταποκρίθηκε στο αίτημα του εφημέριου για την ανάγκη συντήρησης και επισκευής της σκεπής που απειλεί το βυζαντινό μνημείο, με τη δέσμευση για χρηματοδότηση έργου, με το ποσό των 300.000 ευρώ.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την πορεία ικανοποίησης του αιτήματος και υλοποίησης της υπουργικής δέσμευσης και κυρίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά το καλοκαιριού το 2023, όταν και διαφάνηκε ότι «παγώνουν» οι χρηματοδοτήσεις «μικρότερων» έργων, προκειμένου να προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Δείτε το αρχικό ρεπορτάζ του κ. Θανάση Μερτζάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: