Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Οι προτάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ για το Χωροταξικό σε όλη την Ελλάδα… φυσικά και στη Βοιωτία!



Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ για το Χωροταξικό, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, της 3ης Μαΐου 2010, συνήλθε σήμερα 11 Μαΐου 2010, στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΚΕ Κωνσταντίνου Τζανακούλη, Δήμαρχου Λαρισαίων και με παρόντα όλα τα μέλη αυτής: Μιχάλη Ταμήλο Δήμαρχο Τρικκαίων, Λάζαρο Κυρίζογλου Δήμαρχο Αμπελοκήπων, Ιωάννη Εμμανουηλίδη Δήμαρχο Ανατολής Ιωαννίνων, Ιωάννη Μουράτογλου Δημοτικό Σύμβουλο Έδεσσας, Γιώργο Μαστοράκο Δημοτικό Σύμβουλο Ηρακλείου Αττικής και Θεόδωρο Γκοτσόπουλο Δημοτικό Σύμβουλο Παλλήνης, προκειμένου να αποφασίσει επί της προτάσεως του Νομοσχεδίου (Ν/Σ) του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη χωροταξία των νέων Δήμων.

Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπ’ όψη την πρόταση του Ν/Σ, τις αποφάσεις των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), τις αποφάσεις των ΤΕΔΚ, των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και τις προτάσεις φορέων της χώρας, αποφάσισε τα εξής:

1. Νομός ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρόταση της ΤΕΔΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας προτείνει ο Δήμος Χάλκειας να συνενωθεί με το Δήμο Μεσολογγίου. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την 1η πρόταση του Ν/Σ.

2. Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 2η πρόταση του Ν/Σ.

3. Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπ’ όψη την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ, προτείνει την δημιουργία τεσσάρων (4) Δήμων στο Ν. Αρκαδίας, έναν ανά επαρχία, δηλαδή Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας. Επίσης κατ’ εξαίρεση των διοικητικών ορίων των επαρχιών, προτείνει τη συνένωση του Δήμου Γόρτυνος με τους Δήμους της επαρχίας Μεγαλοπόλεως.

4. Νομός ΑΡΤΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία τριών (3) Δήμων, με βάση τη μελέτη του ΙΤΑ, δηλαδή: α. Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη όπως η πρόταση του Ν/Σ (Δήμοι Γ. Καραϊσκάκη, Ηρακλείας, Τετραφυλίας), β. Δήμος Αρταίων με έδρα την Άρτα αποτελούμενος από τους Δήμους Αρταίων, Ξηροβουνίου, Βλαχερνών, Φιλοθέης, Αμβρακικού, Πέτα, Κομποτίου, Αράχθου και Κοινότητα Κομμένου γ. Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων όπως η πρόταση του Ν/Σ (Δήμοι Αθαμανίας, Αγνάντων και Κοινότητες Θεοδωριανών και Μελισσουργών).
5. Νομός ΑΤΤΙΚΗΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία των εξής Δήμων: α. Δήμο Καλάμου αποτελούμενο από το Δήμο Καλάμου και τις Κοινότητες Πολυδενδρίου, Αφιδνών, Καπανδριτίου και Βαρνάβα, β. Δήμο Αυλώνος αποτελούμενο από τους Δήμους Αυλώνος, Μαλακάσας, Μαρκοπούλου Ωρωπού και τις Κοινότητες Ωρωπίων, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού και Συκαμίνου και γ. την συνένωση του Δήμου Καματερού με το Δήμο Αγίων Αναργύρων όπως η 2η πρόταση του Ν/Σ.

6. Νομός ΑΧΑΪΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 1η πρόταση του Ν/Σ.

7. Νομός ΒΟΙΩΤΙΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει ο Δήμος Διστόμου να ονομαστεί Δήμος Αράχωβας με έδρα το Δίστομο, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά και ο Δήμος Αλιάρτου να ονομασθεί Δήμος Θεσπιέων με έδρα την Αλίαρτο, λόγω της σημαντικής ιστορίας του Δήμου Θεσπιέων. Η Χαιρώνεια να χαρακτηρισθεί ιστορική έδρα του Δήμου Λεβαδέων.

8. Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 2η πρόταση του Ν/Σ.

9. Νομός ΔΡΑΜΑΣ
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

10. Νομός ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Ρόδου. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

11. Νομός ΕΒΡΟΥ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

12. Νομός ΕΥΒΟΙΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 1η πρόταση του Ν/Σ με τη μόνη διαφορά ότι πρέπει να δημιουργηθεί Δήμος Μεσσαπίων με έδρα τα Ψαχνά αποτελούμενος από τους Δήμους Μεσσαπίων, Νέας Αρτάκης και Διρφύων.

13. Νομός ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων (4) Δήμων, όπως και η πρόταση του ΙΤΑ, ως εξής: α. Δήμος αποτελούμενος από τους Δήμους Ασπροποτάμου και Απεραντίων. β. Δήμος αποτελούμενος από τους Δήμους Αγράφων, Βίνιανης και Φραγκίστας. γ. Δήμος αποτελούμενος από τους Δήμους Καρπενησίου, Ποταμιάς, Δομνίστας και Προυσσού και δ. Δήμος αποτελούμενος από τους Δήμους Φουρνά και Κτημενίων.

14. Νομός ΖΑΚΥΝΘΟΥ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Ζακύνθου. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

15. Νομός ΗΛΕΙΑΣ:
Η Επιτροπή, ελλείψει προτάσεως της ΤΕΔΚ μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου, συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

16. Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει αντί της πρότασης του Ν/Σ για τέσσερις (4) Δήμους τρεις (3) Δήμους με βάση τη μελέτη του ΙΤΑ, ως εξής: α. Δήμος Βέροιας με έδρα τη Βέροια αποτελούμενο από τους Δήμους Βέροιας, Μακεδονίδος, Βεργίνας, Αποστόλου Παύλου και Δοβρά. β. Δήμος Νάουσας με έδρα τη Νάουσα αποτελούμενο από τους Δήμους Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνουπόλεως. γ. Δήμος Αλεξάνδρειας με έδρα την Αλεξάνδρεια αποτελούμενο από τους Δήμους Αλεξάνδρειας, Πλατέος, Αντιγονιδών και Μελίκης.

17. Νομός ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

18. Νομός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
Η Επιτροπή έλαβε υπ’ όψη τη δημόσια εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών για εφαρμογή κοινών κριτηρίων στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών - Θεσσαλονίκης και τον καθορισμό ως πληθυσμιακό κριτήριο βάσης ενός Δήμου τις 25.000 κατοίκους. Επίσης αφού έλαβε υπ’ όψη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, το γεγονός ότι με το Ν/Σ προτείνεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών η μη συνένωση Δήμων όπως οι Δήμοι Βριλησσίων (27.567 κάτοικοι), Καισαριανής (27.193), Μεταμόρφωσης (27. 522), Αγίας Βαρβάρας (31.354), Αγίων Αναργύρων (35.072), Αλίμου (39.800), αλλά και η μη συνένωση του Δήμου Νεάπολης (31.800) της Α’ Θεσσαλονίκης, προτείνει:
Α. Στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης τη δημιουργία εννέα (9) Δήμων ως εξής:
α. Καλαμαριάς, β. Ευόσμου, γ. Σταυρούπολης, δ. Αμπελοκήπων, ε. Νεάπολης, στ.Συκεών – Αγίου Παύλου, ζ. Ελευθερίου Κορδελιού – Μενεμένης, η. Πολίχνης – Πεύκων – Ευκαρπίας, θ. Θεσσαλονίκης – Τριανδρίας.
Β. Στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης τη δημιουργία των παρακάτω Δήμων:
α. Εχεδώρου, β. Πανοράματος, γ.Πυλαίας, δ. Χορτιάτη, ε. Αγίου Γεωργίου – Ρεντίνας – Μαδύτου, στ. Καλλινδοίων – Κορώνειας – Απολλωνίας, ζ. Θερμαϊκού – Μηχανιώνας – Επανομής.
Επίσης η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη την απόφαση της ΤΕΔΚ, για τους υπόλοιπους Δήμους της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, προτείνει στην επαρχία Λαγκαδά τη δημιουργία Δήμου Λαγκαδά και ενός ακόμα ορεινού Δήμου, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής.

19. Νομός ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με το Ν/Σ με την εξής παρατήρηση: ο Δήμος Παραποτάμου να συνενωθεί με το Δήμο Ηγουμενίτσας.

20. Νομός ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρόταση της ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων να γίνουν τρεις (3) Δήμοι στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων προτείνει, εκτός του Δήμου Ιωαννιτών να γίνου και οι: α. Δήμου Δωδώνης με έδρα την Ανατολή αποτελούμενο από τους Δήμους Δωδώνης, Ανατολής, Μπιζανίου, Σελών, Λάκας Σουλίου και Αγίου Δημητρίου. β. Δήμου Τζουμέρκων με έδρα την Παμβώτιδα αποτελούμενο από τους Δήμους Παμβώτιδας, Τζουμέρκων, Πραμάντων, Κατσανοχωρίων και τις Κοινότητες Καλαρρυτών, Συρράκου, Βαθυπέδου και Ματσουκίου. γ. Στο Δήμο Ζαγορίου προτείνεται η έδρα αντί για τους Ασπραγγέλους να είναι το Τσεπέλοβο. Κατά τα λοιπά όπως έχει η πρόταση του Ν/Σ.

21. Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 2η πρόταση του Ν/Σ.

22. Νομός ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ με τις εξής παρατηρήσεις: α. ο Δήμος Αργιθέας να χαρακτηρισθεί ορεινός και β. ο Δήμος Παμίσσου να ονομασθεί Μουζακίου.

23. Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:
Η Επιτροπή, σύμφωνα με την πρόταση της ΤΕΔΚ, προτείνει τη δημιουργία δύο (2) Δήμων ως εξής: α. Δήμος Καστοριάς με έδρα την Καστοριά αποτελούμενος από τους Δήμους Καστοριάς, Μακεδνών, Αγίων Αναργύρων, Κλεισούρας, Βιτσίου, Κορεστίων και την Κοινότητα Καστρακίου. β. Δήμος Ορεστίδος με έδρα το Άργος Ορεστικό αποτελούμενος από τους Δήμους Ορεστίδος, Ίωνα Δραγούμη, Αγίας Τριάδος, Αλιάκμονος, Νεστορίου, Ακριτών και τις Κοινότητες Αρρένων και Γράμμου.

24. Νομός ΚΕΡΚΥΡΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

25. Νομός ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Κεφαλληνίας. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

26. Νομός ΚΙΛΚΙΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση της ΤΕΔΚ η οποία προτείνει τη δημιουργία τρίτου ορεινού Δήμου Γουμένισσας με έδρα τη Γουμένισσα αποτελούμενο από το Δήμο Γουμένισσας και την Κοινότητα Λιβαδίων.


27. Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ:
Η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης, προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων (4) Δήμων, ως εξής: α. Δήμος Κοζάνης όπως η πρόταση του Ν/Σ. β. Δήμος Εορδαίας όπως η πρόταση του Ν/Σ. γ. Δήμος Βοΐου, όπως η πρόταση του Ν/Σ αλλά με έδρα τη Σιάτιστα. δ. Δήμος Σερβίων με έδρα τα Σέρβια αποτελούμενος από τους Δήμους Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και Κοινότητα Λιβαδερού.

28. Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

29. Νομός ΚΥΚΛΑΔΩΝ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

30. Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση της ΤΕΔΚ και προτείνει τη δημιουργία των εξής Δήμων: α. Δήμος Μάνης με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη αποτελούμενος από τους Δήμους Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης ως η πρόταση του Ν/Σ. β. Δήμος Σπάρτης με έδρα τη Σπάρτη αποτελούμενος από τους Δήμους Σπάρτης, Μυστρά, Φαρίδος, Θεραπνών και Πελάνας. γ. Ο Δήμος Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα αποτελούμενος από τους Δήμους Σκάλας, Κροκεών, Έλους, Νιάτων και Γερόνθρων, όπως η πρόταση του Ν/Σ. δ. Δήμος Μονεμβασίας με έδρα τη Νεάπολη αποτελούμενος από τους Δήμους Μονεμβασίας, Ζάρακα, Μολάων, Ασωπού, Βοΐων και την Κοινότητα Ελαφονήσου. ε. Τη δημιουργία του Δήμου Οινούντος με έδρα Οινούντα αποτελούμενος από τον Δήμο Οινούντος και την Κοινότητα Καρυών.

31. Νομός ΛΑΡΙΣΑΣ:
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις δύο εναλλακτικές προτάσεις του Ν/Σ που αφορούν στο Δήμο Λαρισαίων και στο Δήμο Κιλελέρ προτείνει τα εξής: α. την συνένωση του Δήμου Κραννώνος με το Δήμο Λάρισας και β. τη δημιουργία Δήμου Κιλελέρ με τη συνένωση των Δήμων Πλατυκάμπου, Κιλελέρ, Αρμενίου και Νίκαιας με έδρα τη Νίκαια και ιστορική έδρα το Κιλελέρ.
Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

32. Νομός ΛΑΣΙΘΙΟΥ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

33. Νομός ΛΕΣΒΟΥ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Λέσβου. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

34. Νομός ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

35. Νομός ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:
Η Επιτροπής συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ και προτείνει την ονομασία του Δήμου Φερών σε Δήμο Ρήγα Βελεστινλή.

36. Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:
Η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη την πρόταση της ΤΕΔΚ προτείνει την δημιουργία των εξής Δήμων: α. Δήμος Καλαμάτας με έδρα την Καλαμάτα αποτελούμενος από τους Δήμους Καλαμάτας, Θουρίας, Άριος, Αρφαρών, Λεύκτρου και Αβίας. β. Δήμος Οιχαλίας με έδρα το Μελιγαλά αποτελούμενος από τους Δήμους Οιχαλίας, Μελιγαλά, Ανδανίας, Δωρίου, Ιθώμης και Είρας. γ. Δήμος Παπαφλέσσα με έδρα τον οικισμό Καζάρμα του Δήμου Βουφράδων αποτελούμενος από τους Δήμους Παπαφλέσσα, Βουφράδων και Χιλιοχωρίων. δ. Δήμος Πύλου – Νέστορος με έδρα την Πύλο αποτελούμενος από τους Δήμους Πύλου, Νέστορος, Κορώνης και Μεθώνης. ε. Δήμος Τριφυλλίας με έδρα την Κυπαρισσία αποτελούμενος από τους Δήμους Αυλώνος, Αετού, Κυπαρισσίας και την Κοινότητα Τριπύλας. στ. Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους αποτελούμενος από τους Δήμους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. ζ. Δήμος Μεσσήνης με έδρα τη Μεσσήνη αποτελούμενος από τους Δήμους Μεσσήνης, Αιπείας, Πεταλιδίου, Αριστομένους, Ανδρούσας και την Κοινότητα Τρικόρφου.

37. Νομός ΞΑΝΘΗΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία τρίτου Δήμου Δημοκρίτου με έδρα τα Άβδηρα αποτελούμενο από τους Δήμους Σελέρου, Τοπείρου, Βιστωνίδος και Αβδήρων.

38. Νομός ΠΕΛΛΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία τριών (3) Δήμων, όπως προτείνεται και με ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΑ, δηλαδή στα όρια των τριών επαρχιών (Έδεσσας, Γιαννιτσών, Αριδαίας).

39. Νομός ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει την ονομασία του Δήμου Ζηρού σε Δήμο Φιλιππιάδας.

40. Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 1η πρόταση του Ν/Σ.

41. Νομός ΡΕΘΥΜΝΟΥ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

42. Νομός ΡΟΔΟΠΗΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

43. Νομός ΣΕΡΡΩΝ:
Η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Ν. Σερρών, με την οποία εμμένει στην απόφαση της Γ.Σ. της ΤΕΔΚ, προτείνει τη δημιουργία οκτώ (8) Δήμων αποτελούμενων από τους παρακάτω ΟΤΑ: α. Σερρών, Άνω Βροντούς και Ορεινής, β. Αλιστράτης και Νέας Ζίχνης, γ. Αμφίπολης, Κορμίστας, Πρώτης, Ροδολίβους, δ. Αχινού, Βισαλτίας, Νιγρίτας και Τραγίλου, ε. Κερκίνης, Πετριτσίου, Σιδηροκάστρου, Αγκιστρίου, Αχλαδοχωρίου και Προμαχώνα, στ. Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Σκουτάρεως και Στρυμονικού, ζ. Ηράκλειας και Σκοτούσσης, η. Εμμανουήλ Παπά και Στρυμόνα.

44. Νομός ΣΑΜΟΥ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Σάμου. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

45. Νομός ΤΡΙΚΑΛΩΝ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 1η πρόταση του Ν/Σ για τη δημιουργία έξι (6) Δήμων με τις εξής προτάσεις: α. ο Δήμος Νεοχωρίτη να ονομασθεί Δήμος Αντιχασίων με έδρα το Ρίζωμα, β. ο Δήμος Πυνδέων να ονομασθεί Δήμος Πύλης, γ. ο Δήμος Φαρκαδόνας να έχει έδρα την Οιχαλία.
Στο Δήμο Καλαμπάκας να προστεθεί ο Δήμος Κλεινοβού και έτσι οι Δήμοι Καλαμπάκας, Χασίων και Κλεινοβού να αποτελέσουν το Δήμο Καλαμπάκας και οι Δήμοι Καστανιάς, Μαλακασίου και η Κοινότητα Ασπροποτάμου να αποτελέσουν ένα Δήμο, το Δήμο Καστανιάς.

46. Νομός ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την 1η πρόταση του Ν/Σ. Προτείνει όμως ο Δήμος Μαλιακού να ονομασθεί Δήμος «Καμένων Βούρλων» διότι γεωγραφικά οι δύο εκ των τριών συνενούμενων Δήμων βρέχονται από την θάλασσα του Ευβοϊκού και όχι του Μαλιακού κόλπου.

47. Νομός ΦΛΩΡΙΝΑΣ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία δύο (2) Δήμων, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ, ως εξής: α. Δήμος Φλώρινας με έδρα τη Φλώρινα αποτελούμενος από τους Δήμους Φλώρινας, Κάτω Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος, Πρεσπών και την Κοινότητα Κρυσταλλοπηγής. β. Δήμος Αμυνταίου με έδρα το Αμύνταιο και ιστορική έδρα το Νυμφαίο αποτελούμενος από τους Δήμους Αμυνταίου, Αετού, Φιλώτα και τις Κοινότητες Λεχόβου, Νυμφαίου και Βαρικού.

48. Νομός ΦΩΚΙΔΑΣ:
Η Επιτροπή απορρίπτει την πρόταση του Ν/Σ και προτείνει τη δημιουργία τριών (3) Δήμων ως εξής: α. Δήμος Άμφισσας με έδρα την Άμφισσα αποτελούμενος από τους Δήμους Άμφισσας, Καλλιέων, Γραβιάς και Παρνασσού. β. Δήμος Ιτέας με έδρα την Ιτέα αποτελούμενος από τους Δήμους Ιτέας, Γαλαξειδίου, Δελφών και Δεσφίνας. 3ος Δήμος Δωρίδος με έδρα το Ευπάλιο και ιστορική έδρα το Λιδορίκι αποτελούμενος από τους Δήμους Βαρδουσίων, Ευπαλίων, Λιδορικίου και Τολοφώνος.



49. Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:
Η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ με την εξής διαφοροποίηση: στο Δήμο Αριστοτέλη προτείνεται ως έδρα η Αρναία.


50. Νομός ΧΑΝΙΩΝ:
Η Επιτροπή αφού έλαβε υπ’ όψη την πρόταση της ΤΕΔΚ προτείνει: α. στο Δήμο Αποκορώνου να ορισθεί έδρα οι Βρύσες και όχι η Κρυονερίδα. β. Στο Δήμο Πλατανιά να ορισθεί έδρα το Γεράνι και όχι η Πλατανιά. γ. Η νήσος Γαύδος να συνενωθεί με το Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Κατά τα λοιπά η Επιτροπή συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

51. Νομός ΧΙΟΥ:
Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Χίου. Κατά τα λοιπά συμφωνεί με την πρόταση του Ν/Σ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Η ΚΕΔΚΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Συνεδρίων της, ειδικά για τα μεγάλα νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κεφαλληνία, η Χίος, η Σάμος, προτείνει να δημιουργηθούν περισσότεροι του ενός Δήμοι σε κάθε νησί, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις προτάσεις των οικείων ΤΕΔΚ. Οι αρμοδιότητες που προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να αναθέσει στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να λειτουργήσει η διοικητική οντότητα «νησί – κυβερνείο», προτείνουμε να ασκηθούν από το Δήμο της πρωτεύουσας του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: