Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Κλ. Περγαντάς: «Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι πλέον πραγματικότητα – Επιβεβαίωση από το Συνέδριο της ΕΝΑΕ των πάγιων θέσεών της»


Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα στις 6 Μαίου και στο οποίο συμμετείχε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά το πέρας των εργασιών του, το Συνέδριο, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αποφάσισε τα ακόλουθα :
- Επιβεβαιώνει και εμμένει σταθερά στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδρίων του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας.
- Δεδομένων των διαφορετικών θέσεων που εξέφρασαν οι παρατάξεις, το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όλες τις απόψεις και θέσεις που κατατέθηκαν στο παρόν έκτακτο Συνέδριο και να προβεί σε κάθε ενέργεια που είναι αναγκαία για την μέγιστη δυνατή βελτίωση του Σχεδίου Νόμου «Καλλικράτης».
Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, με την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τοποθετήθηκε σε θέματα αρμοδιοτήτων και πόρων.
Ιδιαίτερα, ο κ. Περγαντάς, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ο σχεδιασμός και η διαχείριση του ΕΣΠΑ περνάει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σε ότι αφορά τους πόρους, τόνισε πώς – κατά την κρίση του -, αν και η χώρα διάγει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αύξηση των πόρων στο 4 % του ΦΠΑ (που πρακτικά διπλασιάζει το μέχρι τώρα 2%), και στο 2,4 % του φόρου εισοδήματος των φυσικών και Νομικών Προσώπων, είναι θετικά βήματα για τη νέα μεταρρύθμιση, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχει η εκλεγμένη Περιφέρεια. Θεωρεί δε, ότι ο «Καλλικράτης»,σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης ολοκληρώνεται με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχουν διεκδικήσεις, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να βελτιωθεί, να εξελιχθεί και να λειτουργήσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: