Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Στη Ρόδο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ - Από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2024

 


ü  Ψήφισμα ΔΣ ΚΕΔΕ για άμεση διακοπή του πολέμου στη Γάζα και έναρξη διαλόγου μέχρι την εξεύρεση αποδεκτής λύσης

ü  Αίτηση αναστολής είσπραξης του τέλους ταφής των απορριμμάτων

ü  Τέλος Ιουλίου σε λειτουργία η νέα Πλατφόρμα για το τέλος παρεπιδημούντων

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση στο Αγρίνιο μετά από πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου  ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για την κατάσταση στη Γάζα.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Η ΚΕΔΕ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην αδιανόητη τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, αλλά και στις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, οι οποίες οδηγούν σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Κάνει έκκληση για άμεση διακοπή του πολέμου και έναρξη διαλόγου μέχρι την εξεύρεση αποδεκτής λύσης.

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2024 στη Ρόδο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επίσης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα πραγματοποιηθούν οι εξής 7 προσυνεδριακές συναντήσεις: 26/09/24 στα Ιωάννινα, 2/10/24 στο Ναύπλιο, 3/10/24 στο Μεσολόγγι, 10/10/24 στο Ηράκλειο, 16/10/24 στη Θεσσαλονίκη, 17/10/24 στη Λαμία και 23/10/24 στην Αθήνα. Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα λειτουργήσει ειδική προσυνεδριακή πλατφόρμα η οποία θα είναι ανοιχτή όχι μόνο για τους αιρετούς αλλά και τους πολίτες, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους αλλά και την κριτική τους για θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Στόχος μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι να ακουστεί η φωνή, τα προβλήματα και τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τονίσουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι ενός λαϊκού θεσμού, που υπήρχε πριν από το Κράτος και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο δίκαιο των θέσεων και των αιτημάτων μας».

Τέλος ταφής απορριμμάτων

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε επίσης να προχωρήσει η ίδια και οι 165 δήμοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων, στην κατάθεση αίτησης αναστολής εκτέλεσης δύο αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών περί επιβολής του τέλους έως την έκδοση της οριστικής απόφασης Ανώτατου Δικαστηρίου επί της προσφυγής τους, και δεύτερον να δοθεί προσωρινή διαταγή άμεσης εκτέλεσης και να σταματήσει η παρακράτηση του ποσού από την τακτική επιχορήγηση των δήμων για αποπληρωμή του. 

Να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της προσφυγής της ΚΕΔΕ και των 165 δήμων με αίτημα ακύρωσης της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων στους δήμους αναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2024 καθώς Δημόσιο και ΕΟΑΝ δεν κατέθεσαν σχετικό φάκελο απόψεων. Ως εκ τούτου κρίθηκε απολύτως αναγκαία η κατάθεση της αίτησης αναστολής προκειμένου να σταματήσει η αφαίμαξη των τακτικών εσόδων των δήμων, για ένα τέλος που η Αυτοδιοίκηση θεωρεί αντισυνταγματικό και άδικο.

Πλατφόρμα για το τέλος παρεπιδημούντων

Προς την τελική λύση του βαίνει το πρόβλημα της λειτουργίας της πλατφόρμας δήλωσης επί των ακαθαρίστων των εσόδων και τέλους επιτηδεύματος, η οποία από τον Ιανουάριο λειτουργεί μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE  με σημαντικά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται οι δήμοι για την είσπραξη και την απόδοση των εσόδων που δικαιούνται.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΑΑΔΕ μεταξύ του προεδρείου της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και στελεχών της ΑΑΔΕ και του ΥΠΕΣ και του γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ κατέληξαν στην εξής λύση:

  • Ηλεκτρονική βεβαίωση τέλους μέσω της πλατφόρμας δήλωσης επί των ακαθαρίστων εσόδων παρεπιδημούντων
  • Αυτόματη βεβαίωση μέσω έκδοσης Τ.Ο. και είσπραξης ποσού μέσω myAADE
  • Η απόδοση τελών στους δήμους πραγματοποιείται μέσω ΓΛΚ και ΔΟΥ σε μηνιαία βάση
  • Οι δήμοι και τα τοπικά τους συστήματα ενημερώνονται online για τις βεβαιώσεις και εισπράξεις μέσω της Πλατφόρμας dae.govapp.gr

Η Πλατφόρμα θα λειτουργήσει με βάση την λύση που προτάχθηκε, τέλος Ιουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συζήτησε επίσης για το επιδοτούμενο πρόγραμμα που σχεδιάζει και θα ανακοινώσει προσεχώς η ΔΥΠΑ και αφορά ανέργους έως 29 ετών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της ΚΕΔΕ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα απευθύνεται στους δήμους αλλά στις ελάχιστες εναπομείνασες κοινωφελείς επιχειρήσεις που δεν συγχωνεύτηκαν, ενώ σε αντιστάθμισμα η ΔΥΠΑ θα σχεδιάσει άλλο επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα αφορά  ανέργους ΑμεΑ σε δήμους. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά  την επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών και παράλληλα να προστεθεί για το πρόγραμμα για ανέργους ΑμεΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: