Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ: «9 Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την δηλητηρίαση 67 ατόμων από γεύματα της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics»



 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με Ερώτηση των Γιώργου Μουλκιώτη, Γιάννη Tσίμαρη, Ανδρέα Πουλά και Στέφανου Παραστατίδη, υπέυθυνων ΚΤΕ Εργασίας, Υγειας, Πολιτκής Προστασίας και Παιδείας αντιστοιχα, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικογένειας & Κοινωνικής Συνοχής, καθώς και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ανέδειξε το σοβαρότατο θέμα που προέκυψε με την δηλητηρίαση 67 ατόμων από γεύματα παραγωγής και διάθεσης της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics».

 

Έπειτα από καταγγελίες και την δικαιολογημένη δημοσιότητα για 67 κρούσματα από τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα που παράγονταν και διανέμονταν από την «Γιαννίτσης Logistics», εγείρονται εύλογα, πλέον  σοβαρά ερωτήματα, ενδεικτικά  με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

 

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση με την οποία ζητούνται υπεύθυνες και τεκμηριωμένες απαντήσεις και να κατατεθούν στην Βουλή  έγγραφα, επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι έως τώρα δεν έχει ιδρυθεί περιφερειακή Διευθύνση ΕΦΕΤ στην Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας.

 

Οι έξι (6)  Υπουργοί της Κυβέρνησης,  καλούνται  να απαντήσουν:

 

  1. Έχουν διενεργηθεί έλεγχοι από τον Ε.Φ.Ε.Τ στην επιχείρηση «Γιαννίτσης Logistics» από το έτος 2019 έως και σήμερα, ανά έτος και ανά μήνα; Εάν ναι,  να κατατεθούν τα αντίστοιχα αναλυτικά πορίσματα αυτών.

 

  1. Έχουν διενεργηθεί έλεγχοι από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην «Γιαννίτσης Logistics» από το έτος 2014 έως και σήμερα, ανά έτος και ανά μήνα; Εάν ναι, να κατατεθούν τα αντιστοιχα κατ΄ έτος και μήνα πορίσματα αυτών.

 

  1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, έκαστος των ερωτώμενων Υπουργών,  έπειτα και από τις πρόσφατες καταγγελίες για τροφική δηλητηρίαση 67 ατόμων στα δημοτικά σχολεία στον Δήμο Λαμιέων;

 

4.     Πως αντιμετωπίστηκαν κάθε μια από τις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών σχολείων ή κηδεμόνων μαθητών ή καταναλωτών περί της άνω εταιρείας σε ένα έκαστο των αναφερόμενων Υπουργείων και ποιες οι υπηρεσιακές και πολιτικές ενέργειες ενός εκάστου από εσάς; 

  1. Έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος η σύσταση και λειτουργία Γενικής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ στην Λαμία - έδρα της Περιφέρειας, ως προβλέπεται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ΕΦΕΤ; Εάν ναι πότε; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο.

 

  1. Έχει υπάρξει μέριμνα για να διενεργούνται και έχουν διενεργηθεί έλεγχοι κατά τακτά χρονικά διαστήματα των σχολικών γευμάτων που διανέμονται σε μαθητές δημοτικών σχολείων, που παρασκευάζονται από την άνω εταιρία; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο.

 

  1. Έχουν αποφασισθεί προδιαγραφές από καθένα των ερωτώμενων υπουργείων, για το όλο φάσμα παρασκευής σχολικών γευμάτων;  Εάν ναι, έχει τυχόν υπάρξει επικαιροποίηση αυτών; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

 

  1. Η Κεντρική Κυβέρνηση ανάλογα με την αρμοδιότητα εκάστου ερωτώμενου Υπουργείου  και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στ. Ελλάδας, είχαν εξαντλήσει τις υποχρεώσεις τους, όσον  αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των καταναλωτών, από τα παρασκευαζόμενα προϊόντα της επιχείρησης «Γιαννίτσης Logistics»

 

  1. Κρίνει η Κυβέρνηση, ότι  το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό που εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία των μαθητών και γενικά για την υγεία των πολιτών, αποτελει αφορμή για την σύσταση του Ε.Φ.Ε.Τ στην Π.Ε Στερεάς Ελλάδας;

 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης δήλωσε μεταξυ άλλων: «Ελέγχουμε την Κυβέρνηση για ένα μείζονος σπουδαιότητας ζήτημα που αφορά μαθητές και δημόσια υγεία. Αναμένουμε τις απαντήσεις  και τα έγγραφα από τους ερωτηθέντες Υπουργούς και  επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια των κοινοβουλευτικών ενεργειών μας. Τίποτε δεν θα μείνει μυστικό. Θα ανδείξουμε το πως ασκούνται οι εφαρμοσμένες πολιτικές από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: