Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία


Του Θανάση Παντρευτή* 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο1: 

Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899). 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 2:

- Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.

- Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.

Δεν άλλωστε τυχαία, η επιλογή της πόλης της Λιβαδειάς, για τους ίδιους λόγους, ως πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και πλέον έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας. Εξ ου και η επιλογή της Λιβαδειάς ως κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βοιωτίας ήταν ορθή.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 3:

- Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.

- Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ' ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.

 * Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ο δικηγόρος κ. Θανάσης Παντρευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: