Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

«Τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων» θέτει για το μείζον ζήτημα της άρδευσης της Κωπαϊδας ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης - Με την εμπειρία του απευθύνει μια ανοικτή επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό και ζητά άμεση σύγκλιση σύσκεψης με μόνο θέμα: «ΚΩΠΑΙΔΑ SOS»!


 Την ώρα που τα μπλόκα και στην Βοιωτία καλά κρατούν και τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα, ο Βοιωτός έμπειρος δικηγόρος, αυτοδιοικητικός και πολιτικός κ. Γιώργος Μουλκιώτης «ακουμπά» το πιο κρίσιμο ζητούμενο για τον αγροτικό κόσμο της κωπαϊδικού πεδίου. Γιατί; Γιατί τα όποια «κερδισμένα» των αγροτών αφορούν το σήμερα, άντε και το αύριο, ενώ η οριστική επίλυση της άρδευσης της Κωπαϊδας αφορά το σήμερα, το αύριο αλλά και το μέλλον των κοινωνικών της περιοχής μας!

 Για το λόγο αυτό και με μια ανοικτή του επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό ζητά την άμεση σύγκληση μιας σύσκεψηςεργασίας με μόνο θέμα: «ΚΩΠΑΙΔΑ SOS».

 Αναλυτικά ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει τα εξής: 

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη, 

Οι αγρότες μας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αφού έφτασαν ή ξεπέρασαν  τα όριά τους, λόγω του διαρκώς αυξανομένου  κόστους παραγωγής,  της ακρίβειας  στο ρεύμα, τα καύσιμα, τα εφόδια και γενικά στην καλλιέργεια, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, την ανεξέλεγκτη χρήση της γης υψηλής παραγωγικότητας και τις παράνομες και ανεξέλεγκτες  ελληνοποιήσεις. 

Εμφανέστατες οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.                      

Οι αγρότες, δίνουν έναν καθημερινό – σκληρό – αγώνα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την παραγωγή τους, την ελληνική παραγωγή προϊόντων.

Η αδράνεια και οι λανθασμένες επιλογές της Πολιτείας έχουν προκαλέσει καίριο πλήγμα στον αγροτικό τομέα και στην Βοιωτία, με δυσμενέστατες συνέπειες στο Κωπαϊδικό πεδίο όπου η άρδευσή του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. 

Δεν υφίσταται εκπονηθείσα μελέτη, ούτε και συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πασίγνωστο πρόβλημα άρδευσης της Κωπαϊδας.                                                             

Ούτε για την Κυβέρνηση της Ν.Δ.  υπήρξε πρόνοια, ούτε υφίσταται ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης του αρδευτικού Κωπαϊδας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κωπαϊδα λοιπόν, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας με έκταση 220.000 στρεμμάτων, δυστυχώς όπως έχω επανειλημμένα τονίσει,  βρίσκεται προκλητικά εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού.                                                       

·       Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, με 21 έργα προϋπολογισμού 4,2,δις. ευρώ που καλύπτουν σχεδόν όλες τις περιφέρειες.

·      Δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις προκηρύξεις του Π.Α.Α και συγκεκριμένα της δράσης 4.3.1. του Υπομέτρου 4.3, με βάση το οποίο έχουν προκηρυχθεί εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

·   Απουσιάζει ακόμα και από την ανακοίνωση της Διυπουργικής Επιτροπής για μεγάλα έργα προϋπολογισμού 425,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρδευτικά έργα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για αυτό και οι αγρότες εκπέμπουν σήμα «SOS» για την Κωπαΐδα και τις καλλιέργειες, καθώς η ξηρασία, η ανομβρία, η ιστορικά χαμηλότερη στάθμη της Υλίκης, η καταστροφή του «πλωτού», η «σπορά και καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών, η νόθευση ως γης υψηλής παραγωγικότητας,  είναι τα μείζονα προβλήματα (όχι τα μόνα) που αντιμετωπίζουν εντονότατα την τρέχουσα περίοδο. 

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το 2014 φαίνεται ότι δεν αξιολόγησε την αναγκαιότητα σύστασης ενός Φορέα Διαχείρισης του Κωπαϊδικού Πεδίου, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας.

Η Περιφέρεια, προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες αδιέξοδες καταστάσεις για την Κωπαΐδα κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο σε βάρος των καλλιεργητών, δεν μπορεί να προσπερνά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους αγρότες του νομού.  

Κύριε Περιφερειάρχη, 

Για τους λόγους που προαναφέρονται ενδεικτικά, αλλά συνιστούν κατά την γνώμη μου το κατεπείγον, προτείνω:

·       όπως αναλάβετε πρωτοβουλία άμεσης σύγκλησης, υπό την ευθύνη σας, σύσκεψης  εργασίας  με μόνο θέμα: ΚΩΠΑΙΔΑ SOS.                            

·       στη συνάντηση να συμμετέχουν οι  κατά την γνώμη σας αρμόδιοι καθώς επίσης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Βοιωτίας, οι αγρότες με τους φορείς τους, οι κατά τόπον αρμόδιοι Δήμαρχοι, οι Βουλευτές  και  οι διατελέσαντες Προέδροι του πρώην Ο.Κ.   

Απαιτείται η εκπόνηση σχεδίου δράσης, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού, με δεδομένη την πραγματική κατάσταση, και όσα έχουν γίνει γνωστά πρόσφατα σε σχέση με την λίμνη Υλίκη και τον  υφιστάμενο εξοπλισμό του «πλωτού».                              

Ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής του Κωπαϊδικού πεδίου.

 

Με εκτίμηση   

Γιώργος Μουλκιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: