Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Συνάντηση του Φιλοζωικού Συλλόγου Ορχομενού με τη Δημοτική Αρχή

 


Μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού και Φιλοζωικού Συλλόγου Ορχομενού για συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την φιλοζωική κοινότητα του Δήμου μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού, με προεδρεύοντα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Νταντούμη. 

Στη συνάντησή τους συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Μίμης Βαγενάς και Κική Καραβαγγέλη,  η Πρόεδρος της Δ.Κ. Ορχομενού κα Ανδριάντα Κατσαντώνη και ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Ορχομενού κ. Παναγιώτης Τσεκούρας. Παρόντες ήταν ακόμα η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Ορχομενού κα Γιάννα Πάνου και ο κτηνίατρος κ. Χάρης Τζερεμές. 
Προς συζήτηση τέθηκαν τα παρακάτω θέματα: 

1.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ με στόχο τις στειρώσεις, τους εμβολιασμούς, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και την αντιμετώπιση τραυματισμών αδέσποτων και δεσποζώμενων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. 

2.ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ σε πρώτη φάση 2 έως 4 χώροι τουλάχιστον 12 τετραγωνικών έκαστος αρκούν.  

3. ΕΛΕΓΧΟΙ με στόχο όχι απαραίτητα την τιμωριτική πολιτική αλλά την ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ με τις επιταγές του νόμου 4830/21 (υποχρεωτική στείρωση, σήμανση, επιτήρηση στη βόλτα, όχι μόνιμη αλυσόδεση, με στόχο την ευζωία αλλά και την μείωση του πληθυσμού από ανεξέλεγκτες γέννες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης την ΕΠΙΒΟΛΗ προστίμων για το σύνολο των παραβάσεων. 

4. ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ τρέχει αποκλειστικό πρόγραμμα στειρώσεων από το υπουργείο

5. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΊ ΚΑΙ ΣΉΜΑΝΣΗ των αδέσποτων πληθυσμών (σκύλοι και γάτες) 

6. ΚΑΤΑΓΡΑΦΉ αλλά και ενημέρωση αυτής της καταγραφής σε ετήσια βάση. Μόνο έτσι θα έχουμε την αληθινή εικόνα όσο αναφορά τον πληθυσμό

7. ΣΙΤΗΣΗ σε ετήσια βάση 

8. ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ στο σύνολο των σχολείων του Δήμου με στόχο την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την αποφυγή αβάσιμων φοβιών σε σχέση με τα ζώα

9. ΕΠΙΛΟΓΉ ΚΑΤΆΛΛΗΛΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΏΝ με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με απόλυτη γνώση του σχετικού νόμου και πάνω από όλα αγάπη για τα ζώα 

10. Οι ΠΡΌΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ πρέπει να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια συνεργασίας. Η ευαισθησία τους να μην είναι επιλεκτική, ασχολούνται με τα ζώα ΜΌΝΟ όταν κάποιος από τους κατοίκους ενοχλείται από την παρουσία των ζώων και αδιαφορεί για την έγκυο σκύλα, για την άρρωστη γάτα, για το σκελετωμένο ζώο από την ασιτία και το χειρότερο για την γέννα της πίσω αυλής του γείτονα, του φίλου, του συγγενή. Το αποτέλεσμα την αύξηση των πληθυσμών, των παραπόνων και την στοχοποίηση των εθελοντών 

11. ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ που συζητείται μεταξύ Δήμων Ορχομενού /Αλιάρτου - Θεσπιέων/Λεβαδέων 

Ακόμα συζητήθηκε η ενημέρωση των Δημοτών στο σύνολο τους για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τους βασικούς άξονες του νόμου και τα πρόστιμα που ισχύουν σε περιπτώσεις κακοποίησης, μόνιμης αλυσοδεσης, μη στείρωσης, φόλες και εγκατάλειψη ζώων, μέσω των social media, των ΜΜΕ κ.α. Ακόμη να υπάρξουν καμπάνιες ενημέρωσης για την άγρια πανίδα, την διαφύλαξη του δάσους και την προστασία του.

 Η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και καταγραφή όλων των προτεραιοτήτων που έθεσε προς τον Δήμο η φιλοζωική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: