Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Μουλκιώτης: «H Κυβέρνηση αρνείται την ένταξη αγροτών σε ρύθμιση 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ. Πρόσχημα η επίκληση καλλιέργειας «κουλτούρας μη πληρωμής».


Ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ανέδειξε στην Βουλή την ανάγκη παροχής δεύτερης ευκαιρίας για απωλεσθείσες ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 


Επεσήμανε ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και η πανδημία του COVID-19 που ακολούθησε, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, και ιδιαίτερα για τους αγρότες, οι οποίοι είδαν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό να ανατρέπεται πλήρως, με αποτέλεσμα να απωλέσουν τις ασφαλιστικές τους ρυθμίσεις και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους. 

Τόνισε ότι η Κυβέρνηση, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έδωσε δυνατότητα μόνο σε ένα μικρό φάσμα οφειλετών να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αγνοώντας την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που προβλέπει την δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης για όσους την απώλεσαν και πριν τον Ιούνιο 2020, με την προϋπόθεση καταβολής μιας δόσης εντός του επόμενου μηνός από τη δημοσίευση του νόμου. 

Τέλος, ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να κάνει δεκτή την ως άνω πρόταση προκειμένου οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής και οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν, να μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι το πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχεται για τις ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί λόγω των συνθηκών είναι ιδιαίτερα ευρύ και η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μη πληρωμής, αναφέροντας ότι τα οριζόντια μέτρα τα οποία προτείνει το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι απαραιτήτως και τα πιο δίκαια, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τέλος, αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι προαιρετική και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

Συμπερασματικά, ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε ότι ο e-ΕΦΚΑ δεινοπαθεί λόγω πολλαπλών αδιεξόδων και η Κυβέρνηση οφείλει να αξιολογήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής βρίσκοντας λύσει για τους πολλούς και παρέχοντας ευκαιρίες στους πολίτες που θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος, έστω και καθυστερημένα. Τέλος, κάλεσε τον Πάνο Τσακλόγλου να μην χρησιμοποιήσει οριζόντια  την τροϊκανή ρητορική περί «κουλτούρας μη πληρωμής», καθώς είναι ιδιαίτερα άδικη για την πλειοψηφία των  συμπολιτών μας και ειδικά για την πολύπαθη τάξη των αγροτών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: