Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Τους θησαυρούς της λαϊκής τέχνης που ανήκουν στο ΛτΕ Θηβών «αγκαλιάζει» η Π.Ε. Βοιωτίας

 

Η Πρόεδρος του ΛτΕ Θηβών κα Μιμίκα Αγάτσα ξεναγεί την Αντιπεριφερειάρχη
Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά στους χώρους του ΛτΕ - Παράρτημα Θηβών. 

Τζάκος από αστική Αρβανίτικη νυφική φορεσιά. Ένα από τα ανεκτίμητης αξίας κομμάτια
 που έχει στην συλλογή του το Παράρτημα της Θήβας χάρη στις προσπάθειες
των Διοικητικών Συμβουλίων και την συνδρομή των μελών του. 

Ο πλούτος των αυθεντικών φορεσιών
δεν πρέπει να μείνει άλλο
 κακοσυντηρημένος μέσα στις ντουλάπες ...

σχολίασε  η κα Παπαθωμά 
Πέρασαν από γενιές σε γενιές, φορέθηκαν στις χαρές τους, στις  γιορτάδες και στα πανηγύρια, διασώθηκαν στην αυθεντική τους μορφή και σήμερα βρίσκονται στην πλούσια ιματιοθήκη του Λυκείου των Ελληνίδων (ΛτΕ) Θηβών, τον παλαιότερο θεματοφύλακα της λαϊκής, πολιτιστικής κληρονομίας που έχουμε το Νομό Βοιωτίας. 

Σήμερα, όμως, όλα αυτά, τα πολύτιμα κομμάτια, φορεσιές με μοναδικά μοτίβα, σχέδια και υλικά που δεν υπάρχουν πια, απαιτούν μια σχολιαστική συντήρηση, προκειμένου να διατηρηθούν στην αυθεντική τους μορφή, σαν να μην τα άγγιξε ο χρόνος. 

Για το λόγο αυτό, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά επισκέφθηκε στο ΛτΕ -  Παράρτημα Θηβών και ξεναγήθηκε στο χώρο τους, προκειμένου να δει από κοντά τις πολύτιμες συλλογές τους και μαζί τους να οργανώσουν την επανέκθεσής τους με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Ενδεικτικό της πλούσιας συλλογής τους είναι τα κομμάτια που φανέρωσε μέσα από τη σελίδα της στα social media η αεικίνητη κα Παπαθωμά, μαζί τον σχετικό σχολιασμό που «αποκάλυψε» το σκοπό της επίσκεψής τους στα γραφεία του Λυκείου των Ελληνίδων στο κέντρο της Θήβας.

 


Στο επιβλητικό παραδοσιακό αρχοντικό, το πατρικό σπίτι του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη, διακεκριμένου δικηγόρου και τ. Νομάρχης Βοιωτίας, που παραχωρήθηκε από τον ίδιο για τη στέγαση του ΛτΕ Θηβών, μια υπόσχεση που διατηρούν μέχρι σήμερα η σύζυγός του Βάσω και οι δύο κόρες του, Κέλλη και Χριστίνα Σταμούλη.

 

Το επιβλητικό παραδοσιακό αρχοντικό, 
 πατρικό σπίτι του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη,
 που παραχωρήθηκε από τον ίδιο για τη στέγαση του ΛτΕ Θηβών. 

Αντίστοιχα, η Πρόεδρος των Ελληνίδων Θηβών κα Μιμίκα Αγάτσα, θέλοντας να ευχαριστήσει την κα Παπαθωμά για την διαχρονική υποστήριξή της στο Παράρτημα της Θήβας, έκανε την δική της αναφορά στα σελίδα της στα social media

 


Όπως αποκάλυψε η κα Παπαθωμά, «σε όλη αυτή την κληρονομιά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι δίπλα, ετοιμάζοντας με μοναδικό τρόπο την ανάδειξη τους. Ειναι τιμή η συνεργασία μαζί τους για να ενώσουμε την εποχή το 1821 με το 2021. Κυρίες μου σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και πράξη όσα είπαμε!»…

 

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,
η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά επισκέφθηκε στο ΛτΕ
-  Παράρτημα Θηβών, προκειμένου να δει από κοντά
τις πολύτιμες συλλογές τους και μαζί τους να οργανώσουν την επανέκθεσής τους. 

Η συνεργασία τους έχει, επομένως, συνέχεια, την οποία αναμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: