Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Μίχαλος: Προεξόφληση επιταγών με την εγγύηση του Δημοσίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

 


Την προεξόφληση επιταγών από τις τράπεζες  με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% για την  αποκατάσταση της ρευστότητας στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και αγορά ζήτησε με επιστολή του προς τον ΥΠΟΙΚ  και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος

O κ. Μίχαλος επισημαίνει αδυναμία πληρωμής επιταγών και άλλων αξιογράφων  από σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της αναγκαστικής  διακοπής λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων, εξαιτίας της  επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Αναφέρει ακόμη ότι η επικείμενη νομοθετική διάταξη που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αναστολή πληρωμών επιταγών και άλλων αξιογράφων κατά 75 ημέρες, δίνει ανάσες στις πληττόμενες επιχειρήσεις «αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλύει το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά».

Για το λόγο αυτό προτείνει την εφαρμογή προγράμματος παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις εμπορικές τράπεζες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να προεξοφλούν τα αξιόγραφα που τους προσκομίζονται από τον κομιστή σε ποσοστό της τάξης του 80%. Από αυτό το 80% της αξίας που θα προεξοφλείται - σύμφωνα με την πρόταση - επίσης το 80% θα πρέπει να είναι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη διασφάλιση των τραπεζών και το υπόλοιπο 20% υποχρέωση του εκδότη. Οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει αρχικά τουλάχιστον να ανέλθουν στο ποσό των 2  δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της  ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Αυτονόητη προϋπόθεση - τονίζει ο κ.Μίχαλος - αποτελεί ότι στο μέτρο θα μπορούν να ενταχθούν μόνο επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία και με πολύ  συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα  εκμετάλλευσης του μέτρου από «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: