Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την άλωση του Κράτους και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και στο χώρο της ναυτιλίας»


Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μουλκιώτης

 

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, ενώ στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μια νομοθετική πρωτοβουλία της που χαρακτηρίζεται από αποσπασματικά μέτρα, χωρίς αναπτυξιακή πνοή. 


Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε ότι: 

  • Οι τροπολογίες που έφερε την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση για την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και τις κυρώσεις λόγω παραβίασης των διατάξεων περί ορίου του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης ναυτικών είναι κόλαφος για την διαφάνεια και τα εργασιακά δικαιώματα. 
  • Με τις αλλαγές που εισηγείται, η Κυβέρνηση καταργεί τις κανονιστικές, ελεγκτικές, ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες της Αρχής επί των Συμβάσεων Παραχώρησης και εν τέλει αποψιλώνει μια ανεξάρτητη αρχή, προκειμένου να αναπτύξει το πελατειακό κράτος και την αδιαφάνεια.
  • Ο επανακαθοριμός του τρόπου υπολογισμού και του ανώτατου ορίου προστίμου που επιβάλλεται από το αρμόδιο όργανο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε βάρος πλοιοκτήτη, διαχειριστή, ναυλωτή, εφοπλιστή σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας περί ορίων του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης ναυτικών, αποτελεί τρανή απόδειξη καταστρατήγησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Ενώ η υπερεργασία συνεπάγεται κινδύνους τόσο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και για την ασφάλεια του πλου – αφού η παράβαση των ορίων εργασίας και η έλλειψη της κατά νόμο και κατά την ανθρώπινη φύση ανάπαυσης σημαίνει σωματική, πνευματική και ψυχική επιβάρυνση – η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίζει να αλλάξει τους κανόνες «τιμωρίας» της υπερεργασίας προς όφελος της εργοδοσίας.
  • Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι πολιτική άλωσης του Κράτους και εξυπηρέτησης των πολιτικών της φίλων. Μια πολιτική που εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής μας βρίσκει αντίθετους γιατί δεν έχει καμία σχέση με το αναγκαίο προοδευτικό, παραγωγικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό σχέδιο για την προστασία όλων των πολιτών της χώρας. 

 

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: