Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Επίσκεψη του Γεωπονικού Συλλόγου Νόμων Φθιώτιδας - Ευρυτανίας στην Περιφερειακή Μονάδα Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ


Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μόσχος και τα μέλη του Δ.Σ κ. Βασίλης Καραχρήστος και ο κ. Αλέκος Σαΐτης, επισκέφθηκαν τα Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, όπου και συναντήθηκαν με την Διευθύντρια κα. Χαρά Ζησίμου, καθώς και με τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας. Κατά τη συνάντηση, ο Σύλλογος ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εργασίες της Υπηρεσίας και ιδιαίτερα για το μείζον ζήτημα, που αφορά άμεσα ιδιώτες, γεωπόνους, υπηρεσίες και αγρότες και το οποίο προέκυψε λόγω της λήξης της σύμβασης (στις 31/12/2020) με τον «Τεχνικό Σύμβουλο», ο οποίος παρείχε και χειριζόταν μέχρι τότε το Πληροφοριακό Σύστημα και εξυπηρετούσε αποκλειστικά όλες τις πληρωμές προγραμμάτων και όλες τις Δηλώσεις.
Από την συζήτηση προέκυψε ότι τις προσεχείς ημέρες επίκειται η έκδοση τροποποίησης της υπ. αριθμ. 64712/12-10-2020 Εγκυκλίου περί διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων και υποβολής εκπρόθεσμων Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης έτους 2020 και η οποία θα ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες, που αφορούν υποθέσεις όπως πληρωμές, ενστάσεις για ελέγχους και λοιπά ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, ο Γεωπονικός Σύλλογος Νομών Φθιώτιδας – Ευρυτανίας καταδικάζει το γεγονός της εξάρτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του αγροτικού/παραγωγικού κόσμου από τον ιδιώτη - διαχειριστή – Τεχνικό Σύμβουλο, ο οποίος έχει την αποκλειστική ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση των Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτή η στάση εμποδίζει τον ίδιο τον Οργανισμό, τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς να προχωρήσουν εγκαίρως στις απαραίτητες διαδικασίες διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων και υποβολής εκπρόθεσμων Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης έτους 2020, θέτοντας γενικότερα εν αμφιβόλω την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων, εκκρεμοτήτων κορονοενισχύσεων, άμεσων ενισχύσεων και πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμα και του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, να προβούν άμεσα σε κάθε αναγκαία ενέργεια, για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων και την αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών καταστάσεων.
Πέραν των ανωτέρω, συζητήθηκαν και ορισμένα υπηρεσιακά ζητήματα, των οποίων η άμεση επίλυση και εφαρμογή θα βελτιώσει το επίπεδο παροχής υπηρεσίας του Οργανισμού και θα διευκολύνει τους συναδέλφους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και συγκεκριμένα,
αναφέρθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ηλεκτρονική διασύνδεση αυτών, με όλες τις υπηρεσίες, που εμπλέκονται και αφορούν τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης,
επισημάνθηκε το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία ο Οργανισμός πέρα από τις πάγιες υποθέσεις προς διεκπεραίωση (επιτόπιοι και διοικητικοί έλεγχοι και πληρωμές), έχει επιφορτισθεί με επιπρόσθετα αντικείμενα (όπως Μητρώο Αγροτών, διαδικασίες πληρωμών στο πλαίσιο όλων των Μέτρων/Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και σε επίπεδο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων), δημιουργώντας ένα εξαιρετικά μεγάλο όγκο εργασίας και πλέον πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο από το υπάρχον δυναμικό. Λόγω της έλλειψης επαρκούς δυναμικού, η Υπηρεσία λειτουργεί με υποπολλαπλάσιο και το απολύτως ελάχιστο δυνατό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι και υπάλληλοι της Υπηρεσίας καθημερινώς να υπερβάλλουν εαυτόν.
τέθηκε το ζήτημα των μετακινήσεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εργασίας του Γεωπόνου κατά τη διαδικασία επιτόπιων ελέγχων, καθώς απαιτείται η μετάβαση εντός των πέντε (5) Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Για τη μετάβαση στα σημεία επιτόπιων ελέγχων, οι συνάδελφοι γεωπόνοι χρησιμοποιούν και επιβαρύνουν τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους και δικαιούνται χιλιομετρικής αποζημίωσης που αντιστοιχεί σε 15 λεπτά του Euro ανά χιλιόμετρο (0,15 €/χλμ). Μάλιστα, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, στην περίπτωση που η μετακίνηση διενεργείται εντός των ορίων της Π.Ε. που δηλώνεται ως έδρα εργασίας και το σημείο μετάβασης απέχει απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων, ο συνάδελφος δεν δικαιούται αποζημίωσης.
Για όλα τ’ ανωτέρω, ο Γεωπονικός Σύλλογος Νομών Φθιώτιδας - Ευρυτανίας προτείνει και στηρίζει:
Α) την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ευρύτερη κλίμακα μέσω της δημιουργίας μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα επιτρέπει την πρόσβαση του κάθε ενδιαφερομένου, αγρότη / επιχειρηματία και την διασύνδεσή της με όλες τις Υπηρεσίες που εντάσσονται στον κεντρικό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, έπειτα από σχετική πιστοποίηση και εξουσιοδότηση, συγκεντρώνοντας και παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που αφορούν διοικητικά και κανονιστικά έγγραφα του οποιουδήποτε συνδιαλεγόμενου, ενσωματώνοντας παράλληλα ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα κατάθεσης δικαιολογητικών, υποβολής αιτήσεων, έκδοσης αποφάσεων κλπ.
Β) ένα συνδυασμό πρόσληψεων α) μονίμων υπαλλήλων Γεωπόνων ΠΕ και λοιπών Γεωτεχνικών (μέσω του σχεδιασμού στοχευμένων προκηρύξεων), οι οποίοι θα αποτελέσουν το μελλοντικό στελεχιακό δυναμικό και το απόλυτα καταρτισμένο προσωπικό για την ουσιαστική στελέχωση των οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας και β) την ταυτόχρονη απορρόφηση Γεωπόνων (ΠΕ) μέσω της επιδότησης εργασίας ή και μέσω του καθεστώτος σύναψης Συμβάσεων Έργου για την εξυπηρέτηση των καίριων αναγκών της Υπηρεσίας, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Γ) την δίκαιη απαίτηση των συναδέλφων για αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης για την μετάβαση στους τόπους διενέργειας επιτόπιων ελέγχων, την καταβολή αποζημίωσης κίνησης από το πρώτο χιλιόμετρο καθώς και την απόκτηση από την Υπηρεσία, μέσω Leasing, κατάλληλα διαμορφωμένων αυτοκινήτων (για ασφαλή κίνηση εκτός δρόμου), τα οποία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για υπηρεσιακούς λόγους.
Ο Σύλλογος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις Υπηρεσίες του τόπου, πρότεινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λαμίας την ανάληψη κοινής δράσης με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση συναδέλφων και παραγωγών σε ζητήματα που άπτονται κοινού ενδιαφέροντος.
Κλείνοντας, θέλουμε να συγχαρούμε τους συναδέλφους Γεωπόνους του ΟΠΕΚΕΠΕ Λαμίας (Π.Μ Στερεάς Ελλάδας), τη Διευθύντρια, κα Χαρά Ζησίμου καθώς και όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι ανταποκρίνονται με επιτυχία μπροστά στον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας, επιδεικνύοντας καθημερινά ισχυρό αίσθημα καθήκοντος για την διεκπεραίωση και την ολοκλήρωση υποθέσεων προς όφελος των παραγωγών και εν γένει της τοπικής και αγροτικής ανάπτυξης.
Η Επιστολή κοινοποιήθηκε στους:
1. Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Παπά,
2. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, κ. Βουρδάνο,
3. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φθιώτιδας, κ. Καρακάντζα,
4. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας, κ. Κελαϊδίτη,
5. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Βοιωτίας, κα. Παπαθωμά,
6. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φωκίδας, κ. Δελμούζο,
7. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Τασιό.
Γεωπονικός Σύλλογος Νομών Φθιώτιδας - Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: