Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Μουλκιώτης: «Άμεση λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης της αγοράς μετά το συνεχιζόμενο lockdown στην Βοιωτία»


 Το  lockdown συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα στην Βοιωτία.             

Αποδεικνύεται ότι η επιδημιολογική κατάσταση, όταν επεβλήθη το πρώτο lockdown,  ήταν πολύ σοβαρή και έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα. Η «μετακίνηση πολιτών» που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία, προϋπάρχει ….. από ετών (!!!). Δυστυχώς, επικράτησε η επικοινωνιακή λογική αντί ουσιαστικής παρέμβασης με συγκεκριμένα μέτρα, που θα αφορούσαν  και την προϋφιστάμενη καθημερινή «μετακίνηση πολιτών» στις εργασίες τους.

Είχαμε ζητήσει από τους αρμοδίους, εξ αρχής να ενημερώσουν τους πολίτες,  για την καθαρή επιδημιολογική κατάσταση της Βοιωτίας και τα βασικά αίτιά της, πλην όμως υπήρξε ηχηρά σιωπή. Η αδιαφάνεια και η έλλειψη ενημέρωσης συνεχίζονται. 

Η τοπική οικονομία καταρρέει, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις συσσωρευμένες  υποχρεώσεις τους από τα επαναλαμβανόμενα lockdown και απειλούνται με κλείσιμο.

Απαιτείται οι αρμόδιοι, ειδικά για την ΒΟΙΩΤΙΑ, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης lockdown, να λάβουν συγκεκριμένες και στοχευμένες αποφάσεις οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών.

Αποτελεί  μονόδρομο να αποφασισθεί:

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή ίση με το σύνολο του 2020 και για το 2021, με το 70% να είναι μη επιστρεπτέα. Εφαρμογή του σχήματος «50% ενίσχυση-50% δάνειο» και για τις 3 πρώτους κύκλους του 2020.
  • Διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες με αναστολή ή και γενναία ρύθμιση των υφιστάμενων δανείων. Η απόφαση να αφορά τους πολλούς που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκες και όχι για τους λίγους και μεγάλους, όπως μέχρι σήμερα.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών με κούρεμα 30% σε όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
  • Αναστολή τραπεζιών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων έως το τέλος της πανδημίας.
  • Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός.
  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού κώδικα.
  • Επιδότηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας έως τη λήξη της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: