Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Palmos Analysis: Στις έξι ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 17,5%, διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Tvxs. Σύμφωνα με την έρευνα η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 31,4%, ενώ το 19,2% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσει.
Όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει συσπειρώσει το 76% των ψηφοφόρων της του 2015, ενώ η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται  στο 42%.
Ως προς την πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 6,2%, το ΚΚΕ  5,8% και η Χρυσή Αυγή 3,6%, ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων καταγράφονται ως εξής: Ελληνική Λύση 2,5%, Ένωση Κεντρώων με 1,3%, Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1% και ακολουθούν Ποτάμι με 0,5% και ΑΝΕΛ με 0,3% 
Όσον αφορά τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα ψηφίσουν, οι ερωτώμενοι έδωσαν ιδαίτερη βαρύτητα στα θέματα της οικονομίας και την οικονομική τους κατάσταση, εκτοπίζοντας τα κριτήρια σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Ποσοστό άνω του 60% δηλώνει πως θα ψηφίσει είτε με βάση τα οικονομικά του και την οικονομία (33%), είτε για να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα (30%).
Μόλις το 22% των ερωτηθέντων απάντησε πως προτεραιότητα για τη ψήφο τους έχουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της Ευρώπης. Ακόμη πιο χαμηλά στον πίνακα των κριτηρίων βρίσκονται τα πρόσωπα που συγκροτούν τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων (9%).
Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ως πιο σημαντικό χαρακτηριστικό καταγράφεται η εντιμότητα και το ήθος (35%).
Ακολουθεί ο «πατριωτισμός» (32%) και η υψηλή μόρφωση (27%). Ως τέταρτο βασικό χαρακτηριστικό καταγράφεται, βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων, η εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις (19%), ενώ πέμπτη στη σχετική λίστα βρίσκεται η «μαχητικότητα/ αγωνιστικότητα».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: