Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Τον Αφέντη Αϊ Γιώργη γιορτάζει και φέτος με λαμπρότητα η Αράχωβα - «Πολλά τα έτη» και στον ερτάζοντα Επίσκοπο Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιο


Τέσσερις μέρες γιορτάζουν, ως γνωστόν,  τον Πολιούχο Άγιο Γεώργιο οι κάτοικοι της Αράχοβας! Οι  πανηγυρικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν φέτος, την Κυριακή 28 Απριλίου με τον πανηγυρικό Εσπερινό και τα χαρακτηριστικές κανονιές που έδωσαν και εορταστικό τόνο της ημέρας μαζί με το χορό των γερόντων ντυμένοι με την καμζόλα ή τη φουστανέλα που στήθηκε στον προαύλιο χώρο. Ο καλός καιρός συνέβαλε ώστε εκατοντάδες δεκάδες Αραχωβίτες και Αραχωβίτσσες, διατηρώντας την παράδοση τους συνόδευσαν και φέτος την εικόνα του Αφέντη Αϊ Γιώργη ενώ πολλοί επισκέπτες θαύμαζαν και την τέχνη των υφαντών από τα στολισμένα με τα πολύχρωμα κιλίμια μπαλκόνια των περιποιημένων σπιτιών.





«Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Άγι Γιώργη. Το πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος. Βαστάει ο δράκος το νερό, διψάει το πανηγύρι»… Η πίστη των Αραχωβιτών στον αφέντη Αι Γιώργη αφού σφυρηλατήθηκε μέσα από τις ιστορικές δοκιμασίες συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εκφράζεται έντονα μέσα από την 4ήμερα γιορτή που διοργανώνεται προς τιμήν του, το Πανηγυράκι.  Χιλιάδες κόσμου από παντού προσέρχονται να τιμήσουν τον Άγιο. Όλο το χωριό, απ’ όλη την Ελλάδα ακόμα και το εξωτερικό θα έρθουν να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη Του και να ζήσουν το αυθεντικό παραδοσιακό Ελληνορθόδοξο πνεύμα της εορτής.  Η εορτή συνδέεται λοιπόν με το Πασχάλιο κλίμα και την γενικότερη χαρά που αυτό φέρνει στους Έλληνες και Χριστιανούς και όπως είναι αναμενόμενο, λαμπρύνει περισσότερο την εορτή του Αγίου καθώς και ο ανοιξιάτικος καιρός δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν περισσότερο σε επαφή με τα δρώμενα των ημερών!





Τα δρώμενα της δεύτερης ημέρας…
«Βαστάει ο δράκος το νερό, διψάει το πανηγύρι
Σκάσαν οι μούλες για νερό και τα στοιχειά απ’ τη δίψα
Τρείς λυγιρές συνάχτηκαν, να παν’ να πουν του δράκου
Απόλα δράκο μ’ το νερό να πιεί το πανηγύρι»…  
Μετά τη Θεία Λειουργία, ανήμερα της εορτής του Αγίου και τις ευχές που δέχθηκε από τους παρισταμένους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κκ. Γεώργιος, η πομπή με τους νικητές από τον ανηφορικό δρόμο γερόντων κατευθύνθηκε και φέτος προς την εκκλησία, και σταμάτησε ξανά  στις πέτρινες βρύσες που υπάρχουν εκεί και καθώς τα κορίτσια τραγουδούν  το «Πανηγυράκι» …  «Απόλα δράκο μ’ το νερό», τότε οι βρύσες αρχίζουν να τρέχουν νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές του Παρνασσού.











Θυμίζουμε πως η λατρεία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα χάνεται στα βάθη του χρόνου και συνδέεται με τους θρύλους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και την ιστορία της.
Να σημειωθεί πως με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου τιμάται και η επέτειος της μάχης της Αράχωβας και η μνήμη του ήρωα Γ. Καραϊσκάκη.
 Ως γνωστών το «Πανηγυράκι του Αη Γιωργιού» αποτελεί μια κορυφαία παραδοσιακή εκδήλωση μοναδική στον Ελλαδικό χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις φετινές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πρόσωπα από τη δημόσια ζωή του τόπου μας, απ` όλη τη Βοιωτίας.  





Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη, 1 Μαϊου, με το κοινό τραπέζι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και το «χάλασμα» του Πανηγυριού με εθνικούς χορούς στην Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Παπαϊωάννου) και στη Πλάτεια Λάκκας. Και του χρόνου!




Δεν υπάρχουν σχόλια: