Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

«Η Αστρονομία στην αρχαία Ελλάδα»: Ομιλία στη Θηβα από τους Φίλους της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας


Την Κυριακή 24/2 θα πραγματοποιηθεί αστρονομική ομιλία με θέμα "Η Αστρονομία στην αρχαία Ελλάδα" (Γραφεία ΤΟΣΥΝ Δήμου Θηβαίων) . Ομιλητής θα είναι ο φυσικός και μέλος του Συλλόγου κ. Μασγάλας Αθανάσιος. Η εκδήλωση είναι φυσικά ανοιχτή για όλους και κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε πως απευθύνεται σε αρχάριους στον χώρο της Αστρονομίας, επομένως αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για όποιον κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο αυτό!



Τόπος συνάντησης: γραφεία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων και της Χορωδίας στα κτίρια του Δημαρχείου (πλαϊνό κτίριο, οδός Οσίου Σεραφείμ)

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλείτε στο 6983233996 (Σταμάτης)

Σας περιμένουμε όλους!

Πληροφορίες ομιλίας:

Η ομιλία θα χωριστεί σε 2 μέρη και θα αφορά:
Α) Προσωκρατική περίοδο : από τον Θαλή μέχρι και τον Δημόκριτο.
Β) Σωκρατική και Αλεξανδρινή περίοδο: από τον Πλάτωνα στον Ίππαρχο.

Η ομιλία περιλαμβάνει μια μικρή αναφορά στις Σχολές της Αρχαιότητας και στα όργανα μετρήσεων (κυρίως για τον γνώμονα και το ηλιακό ρολόι). Επίσης γίνεται αναλυτική καταγραφή και «απόδειξη» για όλες τις γνώσεις που είναι καταγεγραμμένες σε Αρχαία Κείμενα. Κατόπιν παρουσιάζονται μοντέλα για την εξήγηση των κινήσεων των πλανητών (Ηρακλείδης – Εύδοξος – Ίππαρχος) αλλά και σπουδαίες μετρήσεις που έγιναν στην Αρχαιότητα εστιάζοντας κυρίως στον Ερατοσθένη και τον Αρίσταρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: