Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός είναι τα κόκκινα δάνεια»


Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη

Ανήκει στην γενιά τον πολιτικών που δεν «μασάει τα λόγια» του, πόσο μάλλον για τις πολιτικές που εκπροσωπεί, τις θέσεις που υπερασπίζεται, εκτός και εκτός της χώρας μας. Στην πρόσφατη αποστολή της «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήσαμε τον Ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Νίκο Χουντή. Με τη δύναμη του λόγου που διαθέτει, ο κ. Χουντής μας απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα για την 5ετία που διανύσαμε καθώς και για τα ανοικτά ζητήματα που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. στο Κοινοβούλιο της, ενώ δεν παρέλειψε να εστιάσει στον σπουδαιότερο για εκείνον στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα: τα κόκκινα δάνεια!



Κύριε Χουντή, συναντιόμαστε στην αρχή του 2019, μια εκλογική χρονιά στην οποία το ερώτημα είναι: Η Ευρώπη τι κέρδισε και τι έχασε αυτή την 5ετία;

Εάν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή αυτά τα τελευταία 5 χρόνια, θα θυμηθούμε πολλά και σημαντικά. Θα θυμηθούμε τις απογοητεύσεις που γέννησε η επιλογή Τσίπρα και ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να υποταχθούν στους διεθνείς δανειστές, παρά την λαϊκή εντολή που είχε πάρει από τις εκλογές του 2015 και το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Θα θυμηθούμε τις διαλυτικές τάσεις εντός της ΕΕ που παρατηρήσαμε, τόσο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στο Brexit. Και επειδή η 5ετία τελειώνει σε ενεστώτα χρόνο, βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας, να ξεπηδάει και πάλι το αυγό του φιδιού, ο φασισμός και η ακροδεξιά, στην Ευρώπη, ξυπνώντας τους χειρότερους εφιάλτες μας. Κατά τη γνώμη μας στη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) ο μεγάλος χαμένος είναι οι λαοί της Ευρώπης, που έχουν απογοητευτεί από τις διαψεύσεις των υποσχέσεων για οικονομική ευημερία και κοινωνική συνοχή και έχουν κουραστεί από την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.
Ωστόσο, στο τέλος της 5ετίας, βλέπουμε τα κοινωνικά κινήματα και τους λαούς να σηκώνουν και πάλι κεφάλι και να αγωνίζονται για τις ζωές τους. Το βλέπουμε στην Γαλλία όπου το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, ένα κίνημα ακόμα υπό διαμόρφωση, διεκδικεί και πετυχαίνει νίκες, παρά την άνευ προηγουμένου, στρατιωτικού τύπου βία. Το βλέπουμε και με τον αγώνα των αδιόριστων εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, που έχουν γεμίσει τους δρόμους της Αθήνας, με τον υπέροχο αγώνα για την αξιοπρέπειά τους. Το βλέπουμε, στον κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που μάχεται κάθε εβδομάδα για την λαϊκή κατοικία. Με την ελπίδα αυτών των αγώνων συντάσσεται η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ).

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση και τι αλλαγές πιστεύετε ότι θα φέρει η επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι εκλογικές αναμετρήσεις, δυστυχώς, δεν κρίνονται από την ορθότητα των πολιτικών επιχειρημάτων ή από την πολιτική και προσωπική συνέπεια. Η κεντρική πολιτική σκηνή και ο βομβαρδισμός σχολιασμών από τα μεγάλα ΜΜΕ, διαστρεβλώνουν τον πολιτικό διάλογο και τις πολιτικές επιλογές των πολιτών. Ωστόσο, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την ΛΑΕ. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργείται από τον μνημονιακό διπολισμό, να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε μια χρήσιμη δύναμη στην Βουλή και στην Ευρωβουλή, μια πολιτική δύναμη της Αριστεράς που χαρακτηρίζεται από συνέπεια πράξεων και λόγων, δύναμη αντιπολίτευσης στην πολιτική της λιτότητας και εποπτείας.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ατζέντα είναι γεμάτη με σημαντικά θέματα για την πορεία της ΕΕ και, κατ’ επέκταση, τα εθνικά μας συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, μέσω του ειδικού προϋπολογισμού και της Τραπεζικής Ένωσης, που θα σημάνει την μονιμοποίηση ακόμα σκληρότερης λιτότητας και δημοσιονομικής αυστηρότητας, η διαρθρωτική στρατιωτική συνεργασία στην ΕΕ, η διαχείριση του προσφυγικού, είναι λίγα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο κοινοβούλιο.

Εάν σας ρωτούσα εσείς προσωπικά τι πετύχατε, τι θα μου απαντούσατε;

Έχω την τιμή να εκπροσωπώ μια συλλογική προσπάθεια της ριζοσπαστικής και ανυπότακτης Αριστεράς, την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έργο μας είναι πλούσιο, σε πολιτικές παρεμβάσεις και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σε προσωπικό επίπεδο αναφέρω τις προσπάθειες για τον ΦΠΑ στα νησιά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κατασκευή, βιομηχανικής κλίμακας, αιολικά πάρκα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές, ποια είναι εκείνα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο την Ελλάδα;

Είμαι της άποψης ότι η πολιτική οφείλει να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του λαού, με την δική του καθημερινότητα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός είναι τα κόκκινα δάνεια και κατ’ επέκταση η βίαιη απόσπαση της λαϊκής κατοικίας μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με τα δύο πρώτα Μνημόνια, το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι διεθνής δανειστές της Ελλάδας, φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης χρέους στον ελληνικό λαό, μέσα από μια άνευ προηγουμένου λιτότητα. Με το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα, προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη των αποτυχημένων ανακεφαλαιοποιήσεων και ενός πτωχευμένου τραπεζικού συστήματος, στον ελληνικό λαό. Αυτοί που κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία με τις πολιτικές τους, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση σε καιρό ειρήνης, έρχονται τώρα να απαιτήσουν τα σπίτια των απλών πολιτών που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η ΛΑΕ από την πρώτη στιγμή δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, στην αρχή στα ειρηνοδικείο και στη συνέχεια με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στα συμβολαιογραφεία. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η λαϊκή κατοικία σε λεία των αρπακτικών hedgefunds και των τραπεζών.

Ο ρόλος του Ευρωβουλευτή πιστεύετε ότι αναβαθμίστηκε μέσα από την απευθείας επιλογή του από τον λαό;

Η επιλογή του κ. Σαμαρά, το 2014, να διεξάγει τις ευρωεκλογές με το σύστημα του σταυρού, δεν κάνει την εκλογή ευρωβουλευτών, κατ’ ανάγκη, πιο δημοκρατική ή πιο δίκαιη. Η χρήση σταυρού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δημιουργείται μόνο μία εκλογική περιφέρεια, ευνοεί πάντα αυτούς που έχουν τα μέσα να διεξάγουν τέτοιου είδους προεκλογικές καμπάνες. Παράλληλα, το όριο του 3% που ισχύει για την κατανομή εδρών στις ευρωεκλογές, ακυρώνει κάθε έννοια αναλογικότητας της ψήφου και αντιπροσωπευτικότητας των πολιτικών θέσεων του εκλογικού σώματος.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο ρόλος του ευρωβουλευτή είναι σημαντικά περιορισμένος, λόγω των περιορισμένων εξουσιών που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύστημα εξουσίας της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο, παραδείγματος χάριν, δεν έχει τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας, προνόμιο που διαθέτει μόνο η Κομισιόν, ενώ σημαντικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής της Ένωσης, θεωρούνται ‘από-πολιτικοποιημένες’ και εφαρμόζονται μόνο σε επίπεδο αντιδημοκρατικών θεσμών, όπως το Eurogroup ή ο ESM.


Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;

Την τελική απόφαση του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες εκλογές θα την πάρει η Λαϊκή Ενότητα, μέσα από τις δημοκρατικές της διαδικασίες και τα πολιτικά της όργανα. Προσωπικά είμαι έτοιμος να συνεισφέρω στη μάχη που θα δώσει η ΛΑΕ και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: