Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

«Επαγγελματικό Λύκειο & η διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας» - Εκδήλωση για τη Μαθητεία στα ΕΠΑ.Λ. στη Χαλκίδα



Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Επαγγελματικό Λύκειο & η διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερ. Ελλάδας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας  και του Υπεύθυνου προώθησης του θεσμού της «μαθητείας» των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων της περιφέρειας κ. Λεωνίδα Τούτση. Η εκδήλωση έγινε στη Χαλκίδα, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, την Τρίτη 12/2/2018 και ώρες 5:30-8:30 μμ.

Η μαθητεία των ΕΠΑΛ διαρκεί 9 μήνες και περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε 4 ημέρες και 1 ημέρα παρακολούθηση εργαστηριακών μαθημάτων στο ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος ενώ ο εργοδότης καταβάλει μέρους του ποσού. Ο μαθητευόμενος επιδοτείται ανά ημέρα εργασίας κατευθείαν από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας. Οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν ενημερωτικές εισηγήσεις από τον κ. Λεωνίδα Τούτση, Υπεύθυνο Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. Στερεάς Ελλάδας, με θέμα «Η Εμπειρία της Μαθητείας στη Στερεά Ελλάδα», τον κ. Κωνσταντίνο Σταυριανάκη,  Προϊστάμενο Υπηρεσίας, Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.), «Το Επαγγελματικό Λύκειο & η Διασύνδεσή του με την Αγορά Εργασίας – Η Συνεισφορά της Ε.Α.Β.»,  τον κ. Ιωάννη Παπασπύρο, Business Partner Ανθρώπινου Δυναμικού, Τομέας Μεταλλουργίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος – Μυτιληναίος, «Ο Θεσμός της Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. & των Πρακτικών στη Βιομηχανία», την κα Βασιλική Γιαννάκη, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ, «Η Εκπαίδευση ως Σύμμαχος στην Ανάπτυξη μιας Εταιρείας», τον κ. Γεώργιο Σιμόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Star Κεντρικής Ελλάδας, «Ο Ρόλος των Μ.Μ.Ε. στην Αναβάθμιση της Εικόνας των ΕΠΑ.Λ. και στην Προώθηση της Μαθητείας», τον κ. Δημήτριο Καρέλη,  Διευθυντή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ ΑΕ, «Ανάπτυξη Συνεργειών μεταξύ της Εκπαίδευσης και των Επιχειρήσεων. Από τη θεωρία στην πράξη», τον κ. Βλάση Κουτσούκο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών Οχημάτων, «Η Ειδικότητα "Τεχνικός Οχημάτων" του ΕΠΑ.Λ. -  Προοπτικές & Επαγγελματικές Ευκαιρίες», την κα Ρούλα Κεχρή, Teachers4Europe Ambassador, «Η Μαθητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση & Καλές Πρακτικές» και την κα Όλγα Καφετζοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Γ΄ Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. & Μάθησης στο Χώρο Εργασίας του ΥΠΠΕΘ - Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, «Εξέλιξη του Θεσμού της Μαθητείας των Αποφοίτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».
Την εκδήλωση χαιρέτησαν: Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορ. Σποράδων ο π. Νεκτάριος, ο σύμβουλος της Υφυπουργού Παιδείας κ. Θέμης Κοτσυφάκης, Ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεώργιος Ακριώτης,  ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Παιδείας & Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Βαρδακώστας, ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής β/μιας του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δημήτριος Παπαποστόλου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, ο Πρόεδρος του 9ου Περιφερειακού τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας και εκπρόσωπος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Νομού Ευβοίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Λάπας, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, Περιφερειακό Τμήμα Νομού Ευβοίας  κ. Γιάννης Νέζης, από το τμήμα εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Σακκάς, η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας κα Ρένα Μπαρδάνη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και συνδιοργανωτής κ. Νικόλαος Κουδούνης. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από το  Υπουργείο Παιδείας Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ο Προϊστάμενος τμήματος Α΄ κ. Ιωάννης Καπουτζής, η Προϊσταμένη τμήματος Β΄ κα Ολυμπία Μαραγκού & και ο πρώην Διευθυντής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Μουστάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: