Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού: «To «AtalantiHills» θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας»


Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη

Είναι το πρόσωπο που «σηκώνει» μια τεράστια γραφειοκρατική δουλειά και συνάμα … ταξιδεύει! Ταξιδεύει σ` όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εκεί όπου η Ελλάδα επανατοποθετεί τα πλεονεκτήματά μας μέσα στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της τουριστικής βιομηχανίας. Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις της Στερεοελλαδίτισσας κας Ευρυδίκης Κουρνέτα, για να την γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε πολλά από εκεί που φαίνονται αυτονότητα, αλλά δεν είναι. Ακόμη, ο Λάμπρος Ρόδης την ρώτησε και για επιμέρους θέματα που αφορούν την δική μας Περιφέρεια, τους τουριστικούς Δήμους αλλά και για τον «ομφαλό της γης» και την περεταίρω ενίσχυσης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.



Κυρία Κουρνέτα, συναντιόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου όπου η χώρα μας κάνει - τρόπον τινά - έναν «απολογισμό» της τουριστικής περιόδου, που ολοκληρώνεται. Τι φανερώνουν τα φετινά στοιχεία σας;

Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τα διαδοχικά ρεκόρ όλων των εποχών και τη διψήφια αύξηση τόσο στις διεθνείς αφίξεις όσο και στα τουριστικά έσοδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 32 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων μαζί με τους επισκέπτες κρουαζιέρας. Σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών, αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 33%  με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου.

Τα απτά και μετρήσιμα αυτά αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι με συντονισμένες ενέργειες, στοχευμένες πολιτικές και δράσεις στο πλαίσιο της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής που χαράξαμε την τελευταία τριετία για Τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο και πρωτοβουλίες διεθνούς προβολής και προώθησης της χώρας, επιτύχαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών.
Δώσαμε ώθηση στον τουρισμόο οποίος συμβάλει περισσότερο από 20% στο ΑΕΠ και κατά 24,8% στην απασχόληση,δηλαδή έναν στους 5 εργαζομένους. Μέσα από την τουριστική ανάπτυξη που πετύχαμε τονώσαμε την απασχόληση και με τον τουρισμό συνδέονται  ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Επωφελήθηκαν όχι μόνο οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που αύξησαν σημαντικά τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους, αλλά ο τουρισμός  συμπαρασύρει   στην ανάπτυξη και άλλους κλάδους της οικονομίας  όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, ο πρωτογενής αγροτικός τομέας, ο κλάδος των τροφίμων, των κατασκευών.Παράλληλα ενισχύθηκαν ιδιαίτερα τα έσοδα των αρχαιολογικών μας χώρων και των μουσείων και οι τοπικές αγορές σε δημοφιλείς αλλά και νέους τουριστικούς προορισμούς που προωθήσαμε.

Με την στρατηγική μας προσελκύσαμε σειρά νέων επενδύσεων και ενδιαφέρον από διεθνείς τουριστικούς ομίλους, ξενοδοχειακές αλυσίδες και επενδυτικά funds. Ενδεικτικά, το 2017 ο τουριστικός τομέας απορρόφησε επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ την τελευταία τριετία έλαβαν έγκριση αδειοδότησης περισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων άνω των 300 κλινών το καθένα, με την υλοποίηση των οποίων προστίθενται 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών. Ταυτόχρονα δώσαμε κίνητρα ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό, σύμφωνα με τις αιτήσεις στα προγράμματα ΕΣΠΑ που προκηρύξαμε αλλά και οι ήδη υφιστάμενες να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τη λειτουργία τους. Παράλληλα, εργασθήκαμε για την ψηφιακή μετεξέλιξη και την καινοτομία στον ελληνικό τουρισμό με δράσεις υποστήριξης και εξωστρέφειας της start-upεπιχειρηματικότητας, ψηφιακό εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και ταχείας εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Το 2017 επαναλειτουργήσαμε την Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και ακολουθούν και οι υπόλοιπες με την εξασφάλιση του αναγκαίων πόρων. 

Εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά. Επανατοποθετούμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Το brand-name Ελλάδα αποτελεί αυτήν την περίοδο την πιο ελκυστική και ανταγωνιστική πρόταση για επενδύσεις στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.Στόχος μας η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας μετά την ενεργό συμμετοχή μας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), την στενή συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) όπως και με τον ΟΟΣΑ (OECD) με στόχο εως το 2020 η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους 5 κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης και στους τρεις δημοφιλέστερους της Μεσογείου προσφέροντας αυθεντικές θεματικές τουριστικές εμπειρίες 12 μήνες τον χρόνο. Όλα τα στοιχεία που σας παρέθεσα αποδεικνύουν στην πράξη ότι ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα ισχυρή δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, στήριξης της περιφέρειας και της επιχειρηματικότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η Ελλάδα και δη η Στερεά Ελλάδα έχει τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Θυμίζω την Παρνασσίδα, τους Δελφούς, το Καρπενήσι… αλλά και τη Θήβα, τον Όσιο Λουκά, τον Ορχομενό που αλλάζει. Έχουμε επιμέρους στοιχεία για τον τουρισμό της Περιφέρειά μας;

Με συνέργειες και συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα κερδίζουμε βήμα βήμα το στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης. Ενισχύουμε την αναγνωρισιμότητα αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τουριστικών προορισμών με την προώθηση έργων εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, ώστε ν΄αντιμετωπίσουμε επιτυχώς προκλήσεις στη διαχείριση των προορισμών καθιστώντας το σύνολο της χώρας ως ελκυστικό, δημοφιλή, ασφαλή και φιλόξενο προορισμό διεθνούς ακτινοβολίας. Η πολιτική μας εξαρχής ήταν η διασύνδεση της εθνικής τουριστικής πολιτικής με τις περιφερειακές πολιτικές. Σχεδιασμός που στοχεύει στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με αξιοποίηση και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας και βεβαίως εξασφάλιση ενιαίας έκφρασης και τουριστικής προώθησης στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι εξαιρετική. Η περιοχή διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και οικοσυστήματα, ιαματικές πηγές, παραλίες, αλλά και σημαντική ιστορική, πολιτιστική, θρησκευτική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Από την πρώτη στιγμή σχεδιάσαμε δράσεις για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αξιοποιώντας το διεθνές brandτων Δελφών αλλά και με την ανάδειξη και στήριξη ιστορικών πόλεων και μνημείων της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Εύβοιας. Εντάξαμε την προβολή του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, των ιστορικών μονών και ιερών προσκυνημάτων στον εθνικό σχεδιασμό. Και εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά, στην Ιτέα και ευρύτερα στην παραθαλάσσια ζώνη της Στερεάς Ελλάδας.
Κύριο μέλημά μας και σ΄αυτό είχαμε αποτελέσματα μετά από στασιμότητα κα ολιγωρία πολλών χρόνων, ήταν ο τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού υγείας και ευεξίας με αξιοποίηση των φυσικών και ιαματικών πόρων και αναγνώριση μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Τουρισμού 13 Ιαματικών Πηγών, ώστε αυτές να μπορέσουν να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν υπηρεσίες προς τους πολίτες. Στοίχημα μας ήταν η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τα τοπικά προϊόντα με προώθηση και προβολή της γαστρονομίας. Ιδιαίτερα εργασθήκαμε από κοινού με την Περιφέρεια για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού με επίκεντρο την αύξηση της επισκεψιμότητας και την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας του δημοφιλούς Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, την ολοκλήρωση του έργων εκσυγχρονισμού του και οδικής πρόσβασης, την προώθηση της τεχνητής χιόνωσης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως και την στήριξη και προβολή  προορισμών όπως οι περιοχές της Αράχωβας και του Καρπενησίου μέσα από μεγάλες πολιτιστικές και τουριστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.
Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύουμε την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ώστε να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά της διεθνώς, να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και μέσα από τα έργα και τις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, του ΕΠΑΝΕΚ αλλά και του αναπτυξιακού νόμου,να δημιουργήσει νέες ειδικές τουριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις, να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες και να ενισχύσει τις υποδομές της σε χώρους πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικοτουριστικές διαδρομές. Παράλληλα, θα ήθελα να θυμίσω ότι την συνυπογραφή το 2017 του Π.Δ. από τους Υπουργούς Τουρισμού και ΥΠΕΚΑ για τον χαρακτηρισμό και οριοθέτηση της πρώτης Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης «AtalantiHills» στη μη παραθαλάσσια περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας, μια στρατηγική επένδυση για την περιοχή που θα προσφέρει σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα  και υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας.       

Γίνεται πολύς λόγος για τον θεματικό τουρισμό, τον θρησκευτικό, αθλητικό, κ.τ.λ. Σε κεντρικό επίπεδο, τι είδους προτεραιότητες έχετε θέσει;

Η βασική αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού αφορά στον επιτελικό σχεδιασμό, στον κεντρικό συντονισμό και στην εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες τη Βουλή μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης, αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν την ανάπτυξη της περιφέρειας και προωθούμε μια νέα λογική και φιλοσοφία που θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη μέσω της θεσμικής κατοχύρωσης και ανάδειξης για πρώτη φορά του Θεματικού Τουρισμού και στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου διεθνούς ελκυστικού και ασφαλούς προορισμού διακοπών και αναψυχής, 12 μήνες, 365 μέρες τον χρόνο.Μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια που φέρνει ξανά στο επίκεντρο την Ελλάδα της Περιφέρειας, τους Δήμους, τους συλλογικούς και παραγωγικούς φορείς, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα που παράγει, που πετυχαίνει, την Ελλάδα που προοδεύει και μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες και αυθεντικές βιωματικές εμπειρίες στον επισκέπτη της.
Με το νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τον πολυθεματικό τουρισμό (πολιτιστικό, συνεδριακό, θρησκευτικό, γαστρονομικό, θαλάσσιο-κρουαζιέρα, υγείας και ευεξίας), στηρίζουμε την μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα και κινητοποιούμε αρχές, συλλόγους, επαγγελματίες και παραγωγούς, με στόχο να εργασθούν αποτελεσματικά αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής τους ως τουριστικού προορισμού, προσελκύοντας επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέα επαγγέλματα και στηρίζοντας εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες και αγορές. Στηρίζουμε την ανάπτυξη μέσα από νέες επαγγελματικές ειδικότητες της τουριστικής εκπαίδευσης και επιδιώκουμε σταθερά τη  διασύνδεση του  τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τον αγροτικό  και αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση, την εστίαση και την ψυχαγωγία, εντάσσοντας δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην  τουριστική αλυσίδα. Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην Ιστορία και στον Πολιτισμό, στη Γαστρονομία, στο κλίμα και στο μοναδικό φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Και βέβαια αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τον διεθνή ανταγωνισμό. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη, τη δημιουργία τεχνογνωσίας και τη διάχυση των ωφελειών στις τοπικές κοινωνίες και αγορές. 

Όσον αφορά τους τουριστικούς Δήμους, όπως είναι ο Δήμος Δελφών, υπάρχει κάτι νέο, ποια καινούργια δεδομένα που έρχονται να συνδεθούν με τις κατά τόπους προτάσεις και πρωτοβουλίες;

Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονο τουρισμό, εγγεγραμμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Περιοχή με ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος αλλά και έδρα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Είναι για εμάς προτεραιότητα η στήριξη και ανάδειξη της περιοχής μέσω των προγραμμάτων της Περιφέρειας, η οποία διαθέτει και τους σχετικούς πόρους και το επιχειρησιακό πρόγραμμα που αφορά στην τοπική ανάπτυξη. Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ, συμβάλλουν στην προβολή και την προώθηση της περιοχής διεθνώς ως τουριστικός προορισμός με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, όπως η συμμετοχή μας στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις, η εθνική πύλη VisitGreece.gr, η ισχυρή παρουσία και προβολή στο διαδίκτυο και στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οπτικοακουστικά μέσα και τα ταξίδια γνωριμίας με μετακλήσεις ξένων δημοσιογράφων και bloggers.      


Εάν θα μπορούσατε να τους συμβουλεύσετε, αφού κάθε τόπος έχει κάτι να δείξει στη πατρίδα μας, τι θα ήταν αυτό;

Εγκαίρως να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να διαμορφώσουν συντονισμένα και να διατυπώσουν εξειδικευμένα τις ειδικότερες προτάσεις τους, το masterplan δηλαδή για τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, προϊόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους ώστε αυτά να μπορούν να αποτελέσουν νέες πηγές εσόδων και τόνωσης της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν και να εντάξουν τις προτάσεις αυτές σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και ειδικότερα στην βελτίωση της ποιότητας και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία νέων υποδομών, στη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές, στην προστασία και την ανάδειξη των φυσικών οικοσυστημάτων και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.  


Η συνεργασία σας σε περιφερειακό επίπεδο και ειδικότερα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πως ήταν μέχρι τώρα;

Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Μπακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη και με όλους τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ήταν άριστη. Αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια εγκαίρως να καταγράψουμε τα αιτήματα και τα προβλήματα και ν΄αναζητήσουμε τις καλύτερες λύσεις και δυνατότητες και σε συνεργασία με άλλα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες ν΄ανταποκρίνονται στις τουριστικές και αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής. Και η συνεργασία αυτή έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 

Θέλω να ολοκληρώσω με το προσωπικό σας έργο. Είστε μια Στερεοελλαδίτισσα σ` ένα καίριο πόστο και με μια πορεία  που έχει αξιολογηθεί πολύ θετικά…

Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Την αντίληψη αυτή κουβαλώ από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Τουρισμού μου ανέθεσαν τη μεγάλη αυτή ευθύνη. Στοίχημά μου η προσήλωση στην ποιότητα. Ποιότητα παντού, σε τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, σε ανθρώπινο δυναμικό και εκπαίδευση, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων τουριστικών προορισμών. Με σκληρή προσπάθεια, μεθοδικότητα και συνεργασία αλλά κυρίως με όραμα και σχέδιο, κάθε στόχος, όσο απαιτητικός κι αν φαίνεται στην αρχή, μπορεί να κατακτηθεί. Σημασία έχει η συμμετοχή και κατά την «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη ο πλούτος που σου δίνει το ταξίδι, οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκτάς. Και αυτό είναι το πολυτιμότερο κόσμημα των χρόνων μας.

Η πολιτική και η άσκησή της εξακολουθεί να σας γοητεύει;

Έβλεπα πάντα την πολιτική ως στίβο προσφοράς και αλληλεγγύης. Πεδίο άσκησης πολιτικών με επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η πολιτική είναι γοητευτική όταν πράγματι πετυχαίνεις αποτελέσματα για την κοινωνία και τη ζωή των ανθρώπων, όσο και σκληρή και υπεύθυνη όταν πρέπει καθημερινά να εργάζεσαι χωρίς διακοπή για το κοινό καλό των συμπολιτών σου. Είναι κοινωνική λειτουργία η πολιτική, πρέπει να είναι προσηλωμένη σε αρχές και αξίες με επίκεντρο την δημοκρατία, την συμμετοχή, τον συνεχή αγώνα και την αγωνία για την πρόοδο της κοινωνίας και το γενικό καλό. Αυτό που με γοητεύει στην πολιτική λοιπόν, είναι ότι μέσω αυτής μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον, το δικό μας αλλά και των παιδιών μας. Και δεν υπάρχει τίποτε συναρπαστικότερο απ΄αυτό.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: