Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

Εκδήλωση ΣΕΒ-ΕΒΕΑ για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Βιετνάμ» - Προετοιμασία επιχειρηματικής αποστολής σε Ανόι και Χο Τσι Μιν τον ΔεκέμβριοΟι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά του Βιετνάμ,σετομείς που ενδιαφέρουν τις ελληνικές επιχειρήσεις,συζητήθηκανσε ενημερωτική εκδήλωση,που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Δράσεων Εξωστρέφειας «ExportReady» του ΣΕΒ,σήμερα (Τετάρτη, 21/11/2018).Η εκδήλωση διοργανώθηκε με στόχο την προετοιμασία της επιχειρηματικής αποστολής που, από κοινού, συντονίζουν ο ΣEBο ΕΒΕΑ και 0 ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείαςτου Βιετνάμ στην Ελλάδα και του Οργανισμού EnterpriseGreece,στοΑνόι και το Χο Τσι Μιν, από τις 9 έως 13 Δεκεμβρίου 2018.

Στην εκδήλωση, επισημάνθηκε ότι Βιετνάμ αποτελεί σημαντικό και ανερχόμενο οικονομικό παράγοντα της περιοχής του ASEAN και της Ασίας γενικότερα.Η αναπτυξιακή δυναμική του Βιετνάμ τα τελευταία 30 χρόνια είναι αξιοσημείωτη, ενώ οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις έδωσαν ώθηση στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη και μετέτρεψαν το Βιετνάμ σε μια δραστήρια και δυναμική οικονομία.Η χώρα σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 6,3% το 2017 και αναμένεται να διατηρήσει παρόμοιο ρυθμό το 2018 και το 2019.Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες σε τομείς όπως, ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός, ο μηχανολογικός εξοπλισμός αλλά και ο φαρμακευτικός.

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο ΣΕΒ  συνδράμει με στοχευμένες υπηρεσίες την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αυτές οι υπηρεσίες, βοηθούν τα μέλη μας να εντοπίζουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να συνάπτουν επιχειρηματικές συμφωνίες. Το εμπόριο ανάμεσαστην Ελλάδα και το Βιετνάμ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από 150 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε 236 εκατομμύρια ευρώ το 2017.Η ανερχόμενη οικονομία του Βιετνάμ, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις για τη σύναψη επωφελών επιχειρηματικών συμφωνιών».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ.Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ, ο οποίος πρόκειται να συνοδεύσει την αποστολή, ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κ.NguyenManhCuong, όπως επίσης ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ.Την εικόνα της οικονομίας και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ παρουσίασε ο κ. NguyenDucThanh,ο Επικεφαλής του Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ιταλία. Ο κ.DucThanh, έδωσε έμφαση στη διάρθρωση και στα μεγέθη της αγοράς. Επίσης, παρουσίασε το επιχειρηματικό περιβάλλονκαι παρέθεσεστοιχεία που διευκολύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στο Βιετνάμ, όπως είναι οι διαδικασίες ίδρυσης εταιριών, η προστασία ιδιοκτησίας και εμπορικών δικαιωμάτων, τα χρηματοδοτικάκίνητρα, το φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση, μέσω συμφωνιών με τοπικούς συνεταίρους. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η αποστολή συμπίπτει χρονικά με μία σημαντική εξέλιξη.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την υπογραφή και τη σύναψή τους. Η εμπορική συμφωνία θα καταργήσει σχεδόν όλους τους δασμούς που επιβάλλονται στα εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ των δύο πλευρών.»

Κλείνοντας την εκδήλωση, οι κκ.JohnLachance, Business Development Manager(Frezyderm),Θεόδωρος Μέλλος, RegionalExportSalesManager(Alchimica)και, ΔημήτρηςΟρφανόςBusiness Development Engineer(Mytilineos), μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά του Βιετνάμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: