Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε στο Γοργοπόταμο ο Πανελλήνιος Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

76 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ιστορικό χώρο ο  Πανελλήνιος Εορτασμός για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, που διοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Αντιστασιακές Οργανώσεις.












Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας, την επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.  Χρήστο Σπίρτζη, από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Αποστόλη Καραναστάση και από τον Πλοίαρχο Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Tim Ferns.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και διαβάστηκε το Ψήφισμα της εκδήλωσης από το Γραμματέα του  Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Αντίστασης κ. Δημήτριο Παλαιολογόπουλο.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.  Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αρχηγός της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αποστόλης Καραναστάσης, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλειος Κόκκαλης, ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ο Βουλευτής κ. Γρηγόρης Ψαριανός, ως εκπρόσωπος του Ποταμιού, η πρώην Υπουργός κα. Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., οι Βουλευτές Φθιώτιδας κύριοι Αθανάσιος Μιχελής και Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος» κ. Νότης Μαριάς, ο Ευρωβουλευτής της Ν. Δ. κ. Γεώργιος Κύρτσος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Λαμίας Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Μπέλλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Ταξίαρχος  κ. Αστέριος Μαντζιώκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Μιχαήλ Τσάτσης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Σπαής, ο Λιμενάρχης Στυλίδας Πλωτάρχης κ. Στέφανος Καλαμίδας, οι πρώην Υπουργοί κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος και κ. Νίκος Τόσκας, οι πρώην Βουλευτές κα Ελένη Μακρή Θεοδώρου, κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος,  κ. Γιάννης Καράμπελας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, η Αντιδήμαρχος Δελφών κα. Μαίρη Ανδρεοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Ζαχαρίας Χαλβαντζής, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού κ. Δημήτρης Χριστοδούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες κύριοι Φάνης Σπανός, Ευθύμιος Καραΐσκος, Δημήτριος Κυρίτσης, ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Γοργοποτάμου κ. Δημήτριος Ζαρίκας και Υπάτης κα. Βασιλική Παπανάγνου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας κ. Θανάσης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αθανάσιος Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Θανάσης Μακρυγιάννης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Φθιώτιδας Ταξίαρχος ε.α. κ. Νικόλαος Τσιλαλής,  εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Νομού.
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Σπίρτζης: Ποτέ πια φασισμός
Στην ανάγκη «να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώνουν απέναντι στο φασισμό» αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σημειώνοντας συγχρόνως πως «χρειάζεται μια πολύ μεγάλη αλλά και συγχρόνως ενιαία προσπάθεια να μην ξαναζήσουμε την οικονομική κρίση του μεσοπολέμου» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει πλέον να επιτρέψουμε στις φασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη να αναπτυχθούν εκ νέου». Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε την υποχρέωση όλου του πολιτικού φάσματος να σταματήσει ενέργειες που ζωντανεύουν τον φασισμό: «Ποτέ πια φασισμός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης στο σύντομο χαιρετισμό του. Ο κ. Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Βασίλη Πριόβολο, τον καπετάν Ερμή της αντίστασης, που όπως είπε «μας αποχαιρέτησε τον περασμένο Απρίλη» καταθέτοντας συγχρόνως το σεβασμό του στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης ενώ μιλώντας για τον καπετάν Ερμή τόνισε πως «είμαστε τυχεροί ως άνθρωποι που γνωρίσαμε αυτούς τους αγωνιστές».
Κ. Μητσοτάκης: Να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη
Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Γοργοπόταμο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του λέγοντας πως «προσβάλλουν αυτή την παρακαταθήκη της ενότητας 76 χρόνια μετά, όσοι ξανασπέρνουν τη διχόνοια. Αυτοί που λένε ψέματα και προκαλούν ναυάγια, κραυγάζοντας «ή αυτοί ή εμείς». Οφείλουμε, όλοι μαζί, να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορό τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει.
«Το στοιχείο, της ενωτικής νίκης του Γοργοπόταμου, μένει μέσα μου ως η μεγάλη πολιτική του παρακαταθήκη. Και ως αυτό που και σήμερα αποτελεί, απέναντι στο έθνος, το χρέος μας -και, όπως το καταλαβαίνω, και το δικό μου χρέος προσωπικά: ο σεβασμός προς την πατρίδα, ο αγώνας για την ελευθερία, την πρόοδο, την ανάταση, την αναγέννηση, εθνική και κοινωνική» υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από το Γοργοπόταμο κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του για να συμπληρώσει πως «όπως το '42 στον Γοργοπόταμο νίκησαν η συστράτευση και η κοινή δράση, έτσι και τώρα θα νικήσουν η αλήθεια, η υπευθυνότητα και η ενότητα των Ελλήνων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της επιχείρησης του Γοργοπόταμου λέγοντας πως «εκείνο τον Νοέμβριο του 1942, η ανατίναξη της γέφυρας έφερε σημαντικό πλήγμα στην τροφοδοσία των δυνάμεων του Ρόμελ στην Αφρική. Το ίδιο και στο ηθικό των εδώ κατακτητών που κατατροπώθηκαν στη μάχη. Κυρίως, όμως, ο Γοργοπόταμος σάλπισε -με τον πιο βροντερό τρόπο- το σύνθημα της εθνικής αντιπαράθεσης με τον φασισμό..».
Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά του αντιστασιακού κινήματος εκείνη την περίοδο λέγοντα πως «ο Γοργοπόταμος είναι, στο μυαλό μου, το πρότυπο, η ευκαιρία -η χαμένη ευκαιρία- για την εξέλιξη του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος σε κατευθύνσεις που ακολούθησαν άλλα δυτικοευρωπαϊκά αντιστασιακά κινήματα, όπως το γαλλικό και το ιταλικό. Δηλαδή ένας κοινός αντιφασιστικός αγώνας όλων των διαφορετικών οργανώσεων, που οδήγησε τελικά, γρήγορα, πολλά Ευρωπαϊκά κράτη σε μια μεταπολεμική ανασυγκρότηση και στην δημιουργία νέων πολιτικών συστημάτων τα οποία έφεραν εκσυγχρονισμό, ομαλότητα και ανοχή στο διαφορετικό». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη αντίσταση λέγοντας πως «..θα μου επιτρέψετε να το μνημονεύσω- και στη δράση του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και της οργάνωσής του (της ΕΟΚ, στην Κρήτη) που πέτυχαν κάτι πρωτοφανές, σε συνεργασία με το τοπικό ΕΑΜ. Να αποφευχθεί ο εμφύλιος στη μεγαλόνησο. Ήταν, αυτή, μια άλλη εκδοχή του μέλλοντος: η εκδοχή μιας προοδευτικής, δυναμικής, ανεκτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν έγινε πράξη. Και εδώ, οφείλουμε όλοι να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε ευθύνες, που κράτησαν πίσω την πατρίδα μας..»
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στον εμφύλιο όσο και στα σκληρά όπως τα χαρακτήρισε χρόνια που ακολούθησαν, σημειώνοντας πως «οι διχαστικές λογικές του πολιτικού κόσμου στέρησαν στον τόπο την ομαλότητα» όπως χαρακτηριστικά είπε για να συμπληρώσει πως «είναι μεγαλύτερο λάθος ακόμα κάποιοι και σήμερα να ποντάρουν στο διχασμό. Η μάχη του Γοργοποτάμου μέσα σε 6 ώρες σηματοδότησε ένα ξεκάθαρο πολύτιμο συμπέρασμα ότι μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα κάνοντας αναφορά στον Κωστή Παλαμά: Κρατούμε τον αγώνα τους για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη. Αυτήν που οφείλουμε σε εκείνους, στον εαυτό μας, και στις επόμενες γενιές. Για να θυμηθούμε τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».








Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Δικό μας ιστορικό καθήκον, μένοντας πιστοί στο μήνυμα του Γοργοποτάμου, είναι να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του χθες και να οικοδομήσουμε μια νέα εθνική ενότητα που θα βγάλει  τον τόπο, αλλά και εμάς ως κοινωνία, από την κρίση αξιών που διανύουμε και θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη και καθόλα ουσιαστική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.







Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και με μειωμένη τη δύναμή μας, εξαιτίας κυρίως των δικών μας λαθών και λιγότερο λόγω των επιβουλών των άλλων, αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως πολύτιμο θησαυρό, είναι η παρακαταθήκη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εκείνο το Νοέμβρη του ’42. Εθνική συνεννόηση, και συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στη βάση ενός κοινού σχεδίου που θα ξεπερνά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές. Που θα υψώσει το ανάστημα της κοινωνίας μας που ασθμαίνει από το βάρος της απρόβλεπτης εποχής που διανύουμε.
Θα κλείσω αυτή τη φορά με μία και μόνο ευχή: αυτά τα ενωτικά, εμψυχωτικά, όμορφα λόγια που σήμερα θα ακουστούν, να βρουν ανοικτά αυτιά και πνεύματα. Γιατί σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, έχουμε ανάγκη την ενότητα, την εθνική συνεννόηση και συνέργεια που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια, αποφασιστικότητα και σύνεση στο αύριο που όλοι εμείς και κυρίως η νέα γενιά, ονειρευόμαστε».
Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Σταυρογιάννης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού Στρώμης-Γοργοποτάμου επισημαίνοντας πως: «ξεκινήσαμε, με τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως Δήμος, τη χαρτογράφηση και το σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ιστορικού μονοπατιού Στρώμης-Γοργοποτάμου σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Παράλληλα, τους πρώτους μήνες του 2019 ξεκινά και το έργο κατασκευής του μονοπατιού που θα συνδέει το χωριό με τις πηγές του Γοργοποτάμου, θα διέρχεται κάτω από τη Γέφυρα και θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περπατήσει για λίγο στα χνάρια της Ιστορίας και της αποστολής Harling». 
 Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, 76 χρόνια μετά, παραβρέθηκε  ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου που δεν είναι άλλο από την «Ενότητα», αλλά και στην ανάγκη συνεχούς αναζήτησης του "Μαζί".
«Μαζί με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ανατινάχτηκε έστω και στιγμιαία η πόλωση και ο διχασμός» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και συνεχίζοντας τόνισε πως «η ενότητα είναι το βαθύ νόημα του σημερινού εορτασμού. Και είναι πιο ηχηρό στις μέρες μας, ίσως από ποτέ». Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία αλλά και τον αντίκτυπο της ενωτικής αυτής επιχείρησης σημειώνοντας πως «..στην ενωτική αυτή προσπάθεια χρειάζεται αγώνας για να δώσουμε και πάλι νόημα σε αυτή την τόσο απλή λέξη, αλλά καθόλου δεδομένη. Να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι πέρα και πάνω από τις θεμιτές και αναγκαίες διαφορές μας» όπως είπε για να καταλήξει λέγοντας πως «μόνο αν την κατακτήσουμε, θα μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία του ανθρώπου, να προστατέψουμε τον ανοιχτό διάλογο και τον πολιτικό πολιτισμό που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας. Γιατί η ενότητα δεν ισοπεδώνει. Χτίζει. Χτίζει πάνω στα διαφορετικά θέλω, τα διαφορετικά όνειρα, τις διαφορετικές προσδοκίες και τα διαφορετικά πιστεύω του καθενός και της καθεμιάς. Και όλα αυτά μαζί, συνθέτουν τη δική μας όμορφη και παράξενη πατρίδα..»


Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη στο κέντρο της Λαμίας ενώ επισκέφθηκε συγχρόνως και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο Δημαρχείο της Λαμίας.
Από τη δική του πλευρά ο κ. Μητσοτάκης είχε μια συνάντηση με βουλευτές αλλά και στελέχη του κόμματός του στο Γοργοπόταμο όπου συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές .

Δείτε το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας 



Δεν υπάρχουν σχόλια: