Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» παρέχει τη δυνατότητα σε νέους αγρότες, 18-40 ετών να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης σε έξι διαφορετικές θεματικές του αγροδιατροφικού τομέα. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστήμιου Rutgers σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα, συνολικής επιχορήγησης σχεδόν 27,5 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ιδρύματος «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», που έχει ως στόχο τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της χώρας μας. Στόχος του είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό κλάδο σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα προγράμματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού απευθύνονται σε νέους που επιθυμούν να βρουν απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η διάρκειά τους, ποικίλει ανά θεματικό αντικείμενο, από έξι (6) μήνες μέχρι και ένα (1) χρόνο και επικεντρώνονται σε θέματα φυτικής, ζωικής παραγωγής και εναλλακτικού τουρισμού. Υλοποιούνται από τους δύο στρατηγικούς εταίρους του προγράμματος, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο δεύτερος κύκλος των δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων εγκαινιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες, με την πρόσκληση για το πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού το οποία σχεδίασε και υλοποιεί το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Τα οφέλη του προγράμματος
Από τους ωφελούμενους του συγκεκριμένου προγράμματος είναι και η ομάδα αμπελοπαραγωγών «ΑΣ Αιγές» στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Όπως αναφέρει ο 23χρονος αγρότης Λεωνίδας Κούσης, το πρόγραμμα παρέχει μια εξελιγμένη και περισσότερο πιστοποιημένη γνώση, ώστε να μπορούν να εμπορευτούν το προϊόν τους σε σωστή βάση. «Έχουμε στήριξη και σε θεωρητικό και σε πρακτικό πλαίσιο, αφού η τεχνογνωσία που μας παρέχεται είναι και στο χωράφι. Εμείς γνωρίζαμε το προϊόν ως καλλιέργεια. Τώρα κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αιτιολογείται με βάσεις και αποδείξεις», καταλήγει ο νεαρός αγρότης. Το πρόγραμμα στη συγκεκριμένη ομάδα ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου με τη συγκομιδή και θα συνεχιστεί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον επόμενο χρόνο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όταν και θα γίνει το κλάδεμα των αμπελιών.
Όπως επισημαίνεται από το Πανεπιστήμιο Rutgers, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και απασχόλησης, ειδικά για τους νέους, η δυναμική αυτή όμως παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey & Company, ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 260.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.
Πληροφορίες – αιτήσεις συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφτούν το http://generationag.org/ και να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής για το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει έως τις 23.11.2018. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή των συμμετεχόντων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του κάθε προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου