Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς ζητάει η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας στην προ ημερών συνεδρίαση του συζήτησε  το θέμα των τεράστιων ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας, λόγω του κακού προγραμματισμού και της μη έγκαιρης εκτέλεσης του -ούτως ή άλλως- ελλιπούς προγράμματος δακοκτονίας για την ελαιουργική περίοδο του 2018.
Όπως εκτιμούν, σύμφωνα με επιτόπιες επιθεωρήσεις, η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις είναι ολική, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί από τον δάκο το 80% της φετινής παραγωγής.
Ιδιαίτερα επισημαίνουν τη μείωση στα κονδύλια που διατίθενται για την εκτέλεση του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας από το Υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά το 25%, σε σχέση με τα αντίστοιχα κονδύλια του 2008, ενώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι τα σχετικά κόστη εφαρμογής έχουν αυξηθεί, καθίσταται αντιληπτό ότι η πραγματική μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Με βάση τις αρνητικές αυτές εξελίξεις εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι αγρότες είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι στην απειλή του δάκου.
Με σχετικό ψήφισμα η ΠΕΔ ζητάει άμεση καταγραφή των ζημιών, αποζημιώσεις και απαλλαγή από το τέλος δακοκτονίας.
Συγκεκριμένα κρίνει ως απαραίτητη την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τα εξής:
  1. Καταγραφή των ζημιών και καταβολή πλήρους αποζημίωσης στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.
  2. Μη καταβολή εκ μέρους των αγροτών της ετήσιας εισφοράς του 2% υπέρ δακοκτονίας.
  3. Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τη δακοκτονία, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
  4. Πρόβλεψη διαδικασιών για την έγκαιρη υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δακοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: