Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Συνάντηση Μ. Χρυσοβελώνη με εκπροσώπους της Π.Ο.Ε.ΣΥ και Ενώσεων Συντακτών με σαφές μήνυμα στους εν δυνάμει αυτοδιοικητικούς άρχοντες!!!


Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών δίνει η συνάντηση των εκπροσώπων των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας  την Τρίτη 31|10 με την Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, κ. Δημ. Χορταργιά. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ), κa Έλενα Ριζεάκου, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων, κ. Κ. Κορτέσης.

Η Υφυπουργός ενημερώθηκε για το αίτημα όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα, ώστε οι δήμοι που έχουν επαρκές αντικείμενο προβολής έργου και κατάλληλη οικονομική δυνατότητα, να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να προσλαμβάνουν σε οργανικές θέσεις (συνεργάτης δημάρχου) επαγγελματίες δημοσιογράφους για τα δημοτικά γραφεία τύπου, που θα είναι τακτικά μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών. 
Οι εκπρόσωποι των ενώσεων επέδωσαν υπόμνημα με έτοιμη διατύπωση σχετικής τροπολογίας, προκειμένου με την πρώτη ευκαιρία, να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη σχετική επίσημη ενημέρωση σημειώνεται ότι με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα γραφεία τύπου Ο.Τ.Α στελεχώνονται με μη επαγγελματίες που απλά είναι φιλικά πρόσωπα στους αιρετούς, ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς τους η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί δεοντολογικά από τις ενώσεις. 
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που σε τέτοιες θέσεις υπηρετούν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά εργάζονται σε δυσχερές εργασιακό καθεστώς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την δαπάνη πληρωμής τους. Η Μ. Χρυσοβελώνη από την πλευρά της, διατύπωσε την άποψη ότι το αίτημα είναι σωστό τεκμηριώνοντας την θέση της με βάση την αυτοδιοικητική της εμπειρία. Ωστόσο, τόνισε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στον Υπουργό κ. Αλ. Χαρίτση στον οποίο δεσμεύτηκε να διαβιβάσει το αίτημα και τον σχετικό συνοδευτικό φάκελο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για όλους όσους
 ασκούν ΕΠΙΣΗΜΑ και με τη… βούλα των Ενώσεων Συντακτών 
το δημοσιογραφικό επάγγελμα, μια κίνηση που μακάρι 
να φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε την ειλικρινή στήριξη 
της πολιτείας και την ανάλογη αποδοχή της από τους αιρετούς όλων των βαθμίδων.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών
 Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, 
κ. Δημήτρη Χορταργιά για την πρωτοβουλία του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λάμπρος Αριστ. Ρόδης - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Βοιωτίας με τον κ. Φάνη Σπανό

www.endelfoisonline.gr