Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Τάσος Γαϊτάνης, Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ: « Ας επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες πως θα αυτοδιοικηθούν. Ας επιλέξουν τους καλύτερους. »


Συνέντευξη στον Λάμπρο Ρόδη



Η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της ανεβαίνει δημοκοπικά μέρα με τη μέρα, ζητώντας παράλληλα προσφυγή σε εκλογές ακόμη και… αύριο. Ωστόσο, το μόνο βέβαιο είναι πως στις κάλπες θα οδηγηθούμε τον προσεχή Μάιο, προκειμένου να αναδείξουμε τους νέους Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχη, Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημάρχους, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους. Για το λόγο αυτό, η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» φιλοξενεί τις απόψεις του Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τάσου Γαϊτάνι, ενός από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης με μακρά πλέον εμπειρία στον αυτοδιοικητικό χώρο. Ο Λάμπρος Ρόδης συνάντησε τον κ. Γαϊτάνη και του έθεσε ερωτήματα, παίρνοντας … ζουμερές απαντήσεις, με κυριότερη όλων πως η «Αν οι εθνικές γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές τότε η ΝΔ θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει τον εκλογικό νόμο του Καλλικράτη».
 
Κύριε Γαϊτάνη, θα ξεκινήσω από την τρέχουσα επικαιρότητα και θέλω να ρωτήσω την άποψή σας για την γενικότερη πολιτική κατάσταση. Οι εκλογές είναι μακριά ακόμη πιστεύετε;

Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό.  ΑυτόόμωςπουγνωρίζουμεείναιοτιηκυβέρνησησπαράσσεταιαποεσωτερικέςδιαμάχεςκαιφυσικάαποεσωτερικάπροβλήματαμεαποκορύφωματαόσασυμβαίνουνμεεπίκεντροτηΣυμφωνίατωνΠρεσπών. Όπως βλέπεται κι εσείς η διγλωσσία είναι στην καθημερινότητα και ουσιαστικά στην ατζέντα της κυβέρνησης προτεραιότητα δεν έχει η επίλυση των προβλημάτων αλλά η διαχείριση του χρόνου μέχρι τις εκλογές. Ως εκ τού του οι εκλογές είναι επιβεβλημένες ώστε να πάρει μπροστά πάλι η μηχανή της οικονομίας. Δεν ξέρω συνεπώς πόσο κοντά είναι οι εκλογές. Είναι όμως επιβεβλημένο να γίνουν το συντομότερο δυνατόν!

Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικέςεκλογέςέχουνσυγκεκριμένηημερομηνίακαισυγκεκριμένοπλέονπλαίσιο. Η θέση σας για τον Κλεισθένη έχει ειπωθεί, αλλά όσο πλησιάζουμε θέλω να μου πείτε τα βασικά σημεία που η ΝΔ έχει διαφωνήσει.

Το βασικό σημείο διαφωνίας μας είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Η απλή αναλογική είναι νόμος ακυβερνησίας και είναι βέβαιο οτι αν οι εκλογές γίνουν με αυτό το σύστημα, η επόμενη μέρα θα έχει συνθήκες χάους σε εκατοντάδες δήμους και πολλές περιφέρειες της χώρας. Η χειρότερη διοίκηση είναι προτιμότερη απο την ακυβερνησία και ο Κλεισθένης θα φέρει ακυβερνησία.

Θα δώσετε τελικά χρίσματα στους μεγάλους Δήμους, δηλαδή, στο Δήμο Λαμιών, στο Δήμο Χαλκιδέων, στο Δήμο Δελφών, στο Δήμο Λεβαδεών;

Τα χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ βαθμού είναι μια ξεπερασμένη διαδικασία. Τα κόμματα δεν είναι σωστό να ανακατεύονται σε υπέρμετρο βαθμό στις τοπικές κοινωνίες. Από αυτούς που θα αποφασίσουν να εκτεθούν, ας επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες πως θα αυτοδιοικηθούν. Ας επιλέξουν τους  καλύτερους.

Στην Περιφέρειά Στερεάς Ελλάδας ήδη οκ. Μητσοτάκης  έχει συναντήσει τον κ. Σπανό, ο οποίος είναι η «εκλεκτός της ομάδας Μπακογιάννη». Εσείς, πως βλέπετε αυτή την υποψηφιότητα;

Ο κ. Σπανός είναι ένας νέος άνθρωπος με αγάπη για την περιφέρειά του. Έχει ήδη την εμπειρία της παρούσας περιόδου, έχει ένα καλό βιογραφικό και θεωρώ ότι θα συνεχίσει την καλή δουλειά του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Συνεπώς πιστεύω οτι η υποψηφιότητα του Φάνη Σπανού είναι υποψηφιότητα νίκης.

Θα θέλατε την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών η χώρα να έχει γίνει γαλάζια και γιατί;

Θα θέλαμε την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών η χώρα να έχει σε δήμους και περιφέρειες ανθρώπους που έχουν μια προωθημένη αντίληψη για το θεσμό. Αγαπούντιςτοπικέςτουςκοινωνίεςκαιβλέπουντηναποκέντρωσητουκράτουςωςτηβασικήπροϋπόθεσηώστεηχώραμαςνααναπτυχθεί, βασιζόμενη στα τοπικά της πλεονεκτήματα. Από εκεί και πέρα ναι, οι εκλογές έχουν και πολιτικά χαρακτηριστικά συνεπώς θα μας χαροποιούσε όσο δυνατό περισσότεροι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά να εγκριθούν από τις τοπικές κοινωνίες. Στις περιφέρειες η ΝΔ δίνει ξεκάθαρες πολιτικές στηρίξεις. Συνεπώς, ειδικά οι περιφερειακές εκλογές έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα καιε επιθυμούμε να κερδίσουμε όσον το δυνατό περισσότερες περιφέρειες.

Βλέπουμε διαρκώς τη ΝΔ να ανεβαίνει δημοκοπικά. Θα αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης τον «Κλεισθένη» στη διακυβέρνησή του;

Αν οι εθνικές γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές τότε η ΝΔ θα καταργήσει την απλή αναλογική και θα επαναφέρει τον εκλογικό νόμο του Καλλικράτη. Σεκάθεπερίπτωσηείμαστεαποφασισμένοιναανοίξουμεέναευρύδιάλογομετουςφορείςτηςαυτοδιοίκησηςώστεναθεσμοθετήσουμεέναπιοαναλογικόεκλογικόσύστημαπουόμωςδεθαπλήττειτηνκυβερνησιμότητα.

Σκοπεύετε να κάνετε άμεσα περιοδείες ; Θα έρθετε και στη Στερεά Ελλάδα;

Θα το ήθελα πάρα πολύ. Σκοπεύω να κάνω ορισμένες περιοδείες το επόμενο χρονικό διάστημα και η Στερεά Ελλάδα σίγουρα είναι προτεραιότητα.

Κλείνοντας, θέλω να μου πείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την παράταξής σας, πέρα από τη νίκη στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο;

ΤομεγαλύτεροστοίχηματηςΝΔείναινακαταφέρεικατάτηδιακυβέρνησητουτόπουνααλλάξειτοδιοικητικόκαιπαραγωγικόμοντέλοτηςχώρας. Πέρα από τη μείωση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας πρέπει να δούμε τη δομή της κρατικής μηχανής, τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα την αποτελεσματικότητα. Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τα ζητήματα της αποκέντρωσης. Το «κράτος των Αθηνών» θαπρέπειναδώσειπερισσότεροχώροκαιαρμοδιότητεςστιςτοπικέςκοινωνίεςκαιγι’ αυτό η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους απο  το 2021 είναι κομβικής σημασίας!  Είμα ιβέβαιος οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο καλύτερος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Αξίζει  να τον εμπιστευτούν οι πολίτες. Έχει όραμα και αγάπη για τον τόπο. Θα ήθελα λοιπόν η ΝΔ να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. ΟιΈλληνες αξίζουμε καλύτερα και είναι βέβαιον οτι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: