Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού: Σαν να ήσουν εκεί, σε μια μοναδική βραδιά με πλείστους συμβολισμούς!


  Δεν ήταν μόνο η αφορμή,  ο χώρος ή και επιλογή των καλλιτεχνών αλλά η συγκίνηση της τοπικής κοινωνίας που θα έδινε – έτσι κι` αλλιώς – μια διαφορετική  νότα στην χθεσινοβραδυνή Αυγουστιάτικη συναυλία, καθώς το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού άνοιξε ξανά μετά από περίπου 20 συνεχόμενα «χρόνια σιωπής» για να υποδεχθεί τόσους όσους … χωρούσε στην κυριολεξία σήμερα, για να ανοίξει ξανά, πλήρως αναστηλωμένο το 2022, με την ολοκλήρωση του φιλόδοξου έργου της ολοκλήρωσης της α` φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. 

 Γι` αυτό και ο συμβολισμός της χθεσινοβαδυνής συναυλίας κυριάρχησε όλων των υπολοίπων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, μιας βραδιάς που εντάχθηκε (και επίσημα)  στις πανελλαδικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού υπό τον τίτλο «Στο φως του φεγγαριού», δηλαδή την ελεύθερη πρόσβαση σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, με αφορμή την μεγαλύτερη πανσέληνο του χώρου, την πανσέληνο του Αυγούστου. 


 Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού άλλωστε διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, ενώ η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Ενδεικτικό, επίσης,  της σημασίας  που απέδιδε τόσο η ΕΦΑ Βοιωτίας, όσο και η τοπική μας κοινωνία στην -  τέταρτη κατά σειρά -  διοργάνωση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης εντός του Αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού, φάνηκε από τις ομιλίες της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Βοιωτίας κας Αλεξάνδρας Χαραμή, της Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά και του Δημάρχου Ορχομενού και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου, με τις οποίες άνοιξε η βραδιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδημάρχου Πολιτισμού κα Βασιλική Καραβαγγέλη.



















 Κι` ύστερα η μουσική, ήρθε για να μας ταξιδέψει υπό το φως ενός ολόγιομου φεγγαριού. Προσκεκλημένης μας φέτος ήταν η Ερωφίλη και η Αφεντούλα Ραζέλη, δύο σύγχρονες και ταυτόχρονα καταξιωμένες ερμηνεύτριες που ένωσαν  τις φωνές τους και μας παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με όσα τραγούδια έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια, μπλεγμένα όμορφα , παλιά και καινούργια, γεμάτα μνήμες αλλά και καινούργιες εικόνες.









Η Ερωφίλη, με την αξιόλογη παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια στο καλό ελληνικό τραγούδι, τόσο μέσα από την προσωπική της δισκογραφία όσο και με το αγαπημένο στο κοινό Τρίφωνο και η Αφεντούλα Ραζέλη με την ζεστή και χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμη φωνή της και με το εκφραστικό μέσον της θεατρικής αφήγησης μέσα από το τραγούδι, ερμήνευσαν τραγούδια από τον Μάνο Χατζιδάκι , τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκου, Σ. Κραουνάκη, Θ. Μικρούτσικο ως και νεώτερους τραγουδοποιούς. Σε ποίηση Ν.Γκάτσου, Οδ. Ελύτη, Μ. Ελευθερίου, Λ. Νικολακοπούλου κ.α.






 Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους πρόσωπα από την Δημοτική Αρχή,  την Αυτοδιοίκηση  β` βαθμού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής μας  αλλά και η δική μας τοπική κοινωνία, που ξέρει να ενισχύει βραδιάς  σαν κι` αυτές, με χαρακτηριστικότερη όλων την … «συμμετοχή»  των μελών της Καλλιτεχνικής Πορείας Ορχομενού, κάθε φορά που το μικρόφωνο στρέφονταν προς το «διψασμένο κοινό»...



  Το Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού γέμισε ξανά από όλους εμάς, κι` αυτό δεν μπορεί
 παρά να είναι η ελπίδα μας για το άμεσο μέλλον και την εκ νέου απόδοσή του στην τοπική μας κοινωνία – μετά την ολοκληρωτική αναστήλωσή του – όπως είναι και το όραμα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, όπως είναι και το δικό μας όνειρο!!! 



Οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πραγματοποίηση της βραδιάς
 στη Δνση και το προσωπικό της ΕΦΑ Βοιωτίας, την Προϊσταμένη κα Αλεξάνδρα Χαραμή, την υπεύθυνη αρχαιολόγο του έργου κα Πηνελόπη Κουρκούτη και τους Ορχομένιους αρχαιοφύλακες κκ. Παναγιώτη Κραβαρίτη και Χριστόφορο Τσάπαλη. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: