Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Κυκλοφόρησαν σε… cd» τα ψηφοποιημένα πρακτικά του 1ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου Ορχομενού - Μια πολύτιμη δωρεά στο υπό σύσταση Δημοτικό Αρχείο Ορχομενού

Ένα ένα και δειλά δειλά συλλέγει τα κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας του Ορχομενού η Δημοτική  Αρχή, αφού – δυστυχώς – επί σειρά ετών φροντίσαμε διαχρονικά να μη «σεβαστούμε», όσο θα έπρεπε, έγγραφα, πληροφορίες, εκδόσεις, ακόμη και ψηφιακό υλικό που αφορά την πλούσια ιστορία μας.

Είναι μια «δουλειά» δύσκολη, για την οποία ο… χρόνος δεν επαρκεί ποτέ, ούτε και τα … χέρια με τα οποία θα ασχοληθούν με την εκκαθάριση που αρχείου που βρίσκεται στη Τ.Κ. Πύργου και θα μεταφερθεί άμεσα στον 2ο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Ορχομενού σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ (http://orchomenos-press.blogspot.gr/2016/04/blog-post_64.html ), στο χώρο δηλαδή που θα στεγάζει πλέον μόνιμα το Αρχείο του Δήμου Ορχομενού.
Η αναφορά μας δεν γίνεται βέβαια γύρω από την ενεργοποίηση αυτής της ομάδας, αλλά για το πρόσφατο ολοκληρωμένο απόκτημα του Δημοτικού Αρχείου Ορχομενού, που αφορά τα ψηφοποιημένα (ηχητικά)  πρακτικά του 1ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου Ορχομενού, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 15-16 Σεπτεμβρίου 1984 στο Δημαρχείο Ορχομενού με Δήμαρχο τον κ. Γιώργο Ζυγούρη
Ένα συνέδριο που άφησε – κατά γενική ομολογία – εποχή και οι εισηγήσεις του – με πολλές συμμετοχές Ελλήνων και ξένων επιστημόνων  και μελετητών – συζητήθηκαν για πολλά χρόνια μετά.
Τρίαντα τρία χρόνια μετά, όλες οι ηχογραφημένες εισηγήσεις – με την ευγενική προσφορά του Ορχομένιου δασκάλου κ. Κωνσταντίνου Πατσαλή – κατατέθηκαν στο Δημοτικό Αρχείο Ορχομενού και αντίγραφό του παραδόθηκε – προς μελέτη και χρήση όλων των ενδιαφερομένων- στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορχομενού.
Την επεξεργασία του σπάνιου αυτού ντοκουμέντου έκανε ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Ορχομενού κ. Γιάννης Πάνου.
Τα πρωτότυπα – δηλαδή οι ηχογραφημένες κασέτες της εποχής – βρίσκονται στα χέρια του επίσης Ορχομένιου Δασκάλου κ. Δημήτρη Νικολάου, τότε Γραμματέα του θρυλικού Μορφωτικού Συλλόγου Ορχομενού, τις οποίες και εμπιστεύθηκε στον κ. Πατσαλή και με τη σειρά του – όπως πληροφορούμαστε -  προτίθεται να διαθέσει επίσης στο Δημοτικό Αρχείο Ορχομενού για να μείνουν κι` αυτές στην ιστορία!!!
Το ORCHOMENOS PRESS συγχαίρει και χαιρετίζει όλες αυτές τις χειρονομίες που φανερώνουν το μεγαλείο της ψυχής αυτού του τόπου, εκείνων που αγαπούν την ιστορία μας, που συλλέγουν ο,τι είναι σπάνιο και έχει μια ξεχωριστή αξία να το μοιραστούν με τις σημερινές και μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου. 
Κάθε πληροφορία σας, καθετί που θέλετε να εμπιστευτείτε, θα καταγράφεται και θα μένει εξίσου στην σύγχρονη ιστορία μας 
Πληροφορούμαστε πως θα υπάρχει και συνέχεια... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: