Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Παρουσιάζεται στις 30 Ιανουαρίου στον Ορχομενό το νέο βιβλίο του Γιάννη Μεγαλακάκη

Η παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ' όνομά σου» του
ερευνητή–δασκάλου κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη, θα γίνει την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 8 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Ορχομενού – Πέτρινα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Δημήτρης Σαλούστρος,φιλόλογος και ο συγγραφέας Γιάννης Μεγαλακάκης, ερευνητής – δάσκαλος κρητικών χορών. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της βραδιάς θα έχει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Ζαννιάς. Την παρουσίαση βιβλίου διοργανώνει ο Σύλλογος «Άσκηση,Ψυχαγωγία, Υγεία» Ορχομενού.


Στο βιβλίο ο χορός, η μουσική και η μαντινάδα συνδυάζονται αρμονικά.
Οι εικόνες που πλαισιώνουν τις σελίδες είναι από τις διάφορες χορευτικές στιγμές και πάνω σε αυτές τυπώνονται τα λόγια του χορευτή. Είναι σαν να θέλει ο συγγραφέας να ζευγαρώσει το χορό με τις λέξεις. Λέει άλλωστε ο ίδιος: «Μετά από 30 χρόνια χορού, το κορμί μου έμαθε τη γλώσσα της ψυχής μου και κάθε κίνησή μου είναι προέκταση της φωνής των συναισθημάτων μου».
Είναι τρόπος ζωής για τον Κρητικό η μαντινάδα. Πάντα και παντού θα υπάρχει.
Από τη γέννηση ως τον θάνατό του.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης κατάγεται από τα Χανιά και από το Ρέθυμνο. Ταξιδεύει την κρητική παράδοση ανά την Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέσα από την τέχνη του. Μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο και την επίλεκτη χορευτική τους Ομάδα έχουν παρουσιάσει δουλειές τους σε εκατοντάδες φεστιβάλ και διοργανώσεις. 
Διαδίδει παντού την μεγάλη του αγάπη για την πατρίδα του, την Κρήτη και τα όσα τον εμπνέουν, ενώ τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας σήμερα.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και το προλογίζει ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.

Εκδόσεις: CaptainBook
Σκίτσο εξωφύλλου: Σχεδίασε με μολύβι και κάρβουνο η ζωγράφος Σωτηρία Κανδυλώρου.
Επεξεργασία φωτογραφιών: Επιμελήθηκε η φωτογράφος Δήμητρα Παναγοπούλου.  

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ


Κατάγεται από τον Αποκόρωνα Χανίων και από το Αρκάδι Ρεθύμνου.
Εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιεί ο ίδιος επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Συλλέγει φωτογραφικό και σπάνιο οπτικοακοστικό υλικό με θέμα την χορευτική τέχνη και ιστορία της Κρήτης.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύουν μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό για την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης
Το 2011 κυκλοφορούν τη δεύτερη ερευνητική τους εργασία «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» την οποία παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο ‘Ιδρυμα στην Αθήνα.
Έχει γράψει 2 βιβλία με θέμα την κρητική μαντινάδα .
Με την Χορευτική του Ομάδα έχουν παρουσιάσει  πρωτότυπες παραστάσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη , στο θέατρο Παλλάς , στο Θέατρο Βράχων , στο θέατρο Badminton , στο Ευγενίδειο Ίδρυμα , στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , στο θέατρο Παπάγου , στο θέατρο Λυκαβηττού, στο θέατρο Δόρα Στράτου , στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου , στο θέατρο Rialto  στην Κύπρο  και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.
Επίσης έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco»  και με τον σκηνοθέτη  Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς « Το Νησί».
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr