Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μια ακόμη επιτυχία καταγράφει ο νέος Περιφερειάρχης - Ενωμένη σαν μια γροθιά η αυτοδιοίκηση για το θέμα της Κωπαϊδας!

Με τους Δημάρχους Αταλάντης, Νίκο Λιόλιο, Θήβας, Σπύρο Νικολάου, Αλιάρτου, Γιώργο Ντασιώτη, Ορχομενού, Λουκά Υπερήφανο και Λειβαδιάς Γιώτα Πούλου, συναντήθηκε χθες στο Διοικητήριο της Λειβαδιάς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα την ανάληψης από 1-12-2014 από την Περιφέρεια του επιχειρησιακού αντικειμένου του καταργηθέντα με πρόσφατο νόμο Οργανισμού Κωπαΐδας.

Οι επικεφαλής των Δήμων, στα γεωγραφικά όρια των οποίων ανήκει η ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας, κλήθηκαν από τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθούν επί του σχεδίου της εισήγησης. Η συζήτηση ήταν διεξοδική και εξετάστηκαν λεπτομερώς οι προτάσεις της Περιφέρειας.
Η συμμετοχή των Δημάρχων ήταν ουσιαστική, με τον Περιφερειάρχη να ενσωματώνει στην εισήγηση πολλές από τις προτάσεις τους, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομοφώνως αποδεκτή από τους Δημάρχους.  
Κοινός στόχος όλων είναι η αντιμετώπιση σε νέα βάση και η επίλυση του προβλήματος της άρδευσης και της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής επ’ ωφελεία των αγροτών και του εισοδήματός τους. 
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης τόνισε: « Όπως ξέρετε στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσουμε το ζήτημα του Οργανισμού της Κωπαΐδας, του οποίου πλέον οι αρμοδιότητες και το επιχειρησιακό αντικείμενο μεταφέρεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και ευτυχώς μεταφέρεται καθαρό, χωρίς χρέη που είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τα οικονομικά της Περιφέρειας δραματικά. Συζητήσαμε σήμερα με τους δημάρχους, σε μία ουσιαστική, παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση, σημείο προς σημείο την εισήγηση την οποία θα καταθέσουμε σε λίγες ημέρες. Γίνανε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν. Νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση. Προφανώς είναι η αρχή. Προφανώς έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Το σημαντικό- και εγώ αυτό θα ήθελα να κρατήσω- είναι η διάθεση συνεργασίας που έχει όλη η αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση στο ζήτημα της Κωπαΐδος εμφανίζεται ενωμένη, μία γροθιά».
Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνήσανε όλοι οι συμμετέχοντες, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης απάντησε: «Συμφωνήσαμε σε όλα. Πρακτικά, απλά, χωρίς φωνές και κραυγές και σημείο-σημείο, είδαμε ορισμένα ζητήματα. Ετέθησαν κάποια ζητήματα από τους Δημάρχους, πολύ σοβαρά και εύλογα. Τα αναγνωρίσαμε, τα ενσωματώσαμε και προχωράμε μπροστά».
Για το ενδεχόμενο σύστασης νέου νομικού προσώπου και τη διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ο Περιφερειάρχης, έδωσε την εξής απάντηση: «Εμείς αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε μία πραγματικότητα. Διαχειριζόμαστε ένα υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και προσπαθούμε με αυτά τα δεδομένα να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης -και μιλάω και για την Περιφέρεια και για τους Δήμους- δε συνεχίζουν να ισχύουν και ότι οι διεκδικήσεις μας δεν είναι σαφείς. Και αυτές είναι τρείς: Πρώτον, η δημιουργία ενός νομικού προσώπου στα πρότυπα ενός αντίστοιχου στην Κρήτη το οποίο θα μπορεί να λύνει τα προβλήματα τον αγροτών. Δεύτερον, η ακίνητη περιουσία της Κωπαΐδας να περάσει στην Περιφέρεια Στερεάς, τουλάχιστον προς στιγμή, ως που να δημιουργηθεί ο Οργανισμός- εδώ να σας πω ότι έχω ήδη κάνει κάποιες πρώτες επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος το βλέπει με ενδιαφέρον. Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μιας και δεν είναι πράγματα που λύνονται μέσα σε μία ώρα. Και τρίτον- που είναι και πάρα πολύ σημαντικό- είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών. Αυτό αφορά τον εκκαθαριστή και όχι την Περιφέρεια, αλλά είναι ένα ζήτημα».
Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Κώστας Μπακομήτρος και Χάρης Σανιδάς, καθώς και ο νομικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Γιώργος Ανδρέου.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: