Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη της Λιβαδειάς

Με τη χάρη του Θεού για μια ακόμη χρονιά η Τοπική Εκκλησία της Βοιωτίας και συγκεκριμένα η πόλη της Λιβαδειάς, εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τη Θεομητορική εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, μιας εορτής που αποτελεί κορυφαίο σταθμό του λειτουργικού έτους της Εκκλησίας μας ως και το προοίμιο της επερχόμενης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.







Το εσπέρας της 20ης Νοεμβρίου 2014 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και συγχωροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και του Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Τον Εσπερινό λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Οποίος υπήρξε επί πολλά χρόνια ο πνευματικός πατέρας της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας.

Στο τέλος του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην προσλαλιά του ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παρευρισκομένους αγίους Αρχιερείς, οι Οποίοι παρά τις ποικίλες υποχρεώσεις τους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, γεγονός εξάλλου που υποδηλώνει και την ενότητα της Εκκλησίας μας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μητροπολίτης μας στην παρουσία του Μακαριωτάτου, ο Οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις καρδιές όλων.

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στην προσωπικότητα του Μακαριωτάτου, ο διάδοχός του στον θρόνο της Αποστολικής Εκκλησίας της Βοιωτίας κ. Γεώργιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η σώφρων και νουνεχής παρουσία Σας στο πηδάλιο τῆς Ελλαδικής Εκκλησίας, αποτελεί κάτω από τις σημερινές δυσχερείς γιά όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής συνθήκες μοναδική εγγύηση ασφαλούς πορείας και αυθεντικού προσανατολισμού, αφού έχετε αποδειχθεί ο ικανός οιακοστρόφος, η ήρεμη δύναμη και σημείο αναφοράς όλων, Εκκλησιαστικών καί Πολιτικών παραγόντων της πατρίδος μας».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στους άρχοντες και στον ευσεβή λαό χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο Οποίος αναφέρθηκε στην εκπλήρωση του ιερού τάματος των γονέων της Παναγίας, Ιωακείμ και Άννης. Επιπρόσθετα επεσήμανε την ιδιαίτερα σημαντική θέση της Παναγίας στην ορθόδοξη πίστη για την ἐν Χριστῷ σωτηρία μας διότι η Παρθένος Μαρία όντως υπήρξε το κήρυγμα των προφητών με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Χαρακτηριστική η προφητεία του Ησαΐα: «….Ἰδοῦ ἡ Παρθένος ἔξει ἐν γαστρί καί τέξεται υἱόν καί καλέσει το ὄνομα Ἐμμανουήλ…».

Στη συνέχεια σημείωσε πως η Παναγία υπήρξε η δόξα των Αποστόλων και όλοι οι άγιοι έτρεφαν τιμή στο πρόσωπό Της.

Η Θεοτόκος είναι «πάντων γηγενῶν ἀνακαίνισις» όλου του ανθρωπίνου γένους. Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος Ν. Σμύρνης εξήρε τη σπουδαιότητα της Θεοτόκου δανειζόμενος το λόγο του Ιωάννου του Δαμασκηνού, που την αποκάλεσε «εργαστήρι σωτηρίας όλων μας».

Τέλος, τον Εσπερινό παρηκολούθησαν πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της Βοιωτίας, ως και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, όπου κήρυξε και το θείο λόγο επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στο τέλος της ιεράς μυσταγωγίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή των Αρχών και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πριν τη λιτανευτική πομπή ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε προς τους εορτάζοντες συμπολίτες μας και τον ευσεβή λαό χρόνια πολλά, ευλογημένα και καλή δύναμη δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: