Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Να μη φορολογούνται ούτε να παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις - Να καταργηθούν τεκμήρια διαβίωσης και τέλος επιτηδεύματος

«Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν συνιστούν εισόδημα για να φορολογούνται και να παρακρατούνται. Επιπλέον, οι στρεβλώσεις που επισημαίνονται στον τρόπο φορολόγησης του αγροτικού κόσμου θα πρέπει να διορθωθούν» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που συνυπογράφει με άλλους 16 βουλευτές της ΝΔ.
Στη τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο  «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις», προβλέπεται η εξαίρεση από την φορολογία εισοδήματος των ημερομισθίων του αγρότη και των μελών της οικογένειας του μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ, όπως και των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου. Επίσης, προτείνεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και η εξαίρεση από φορολόγηση ή παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία αναφέρουν ότι στο τέλος του χρόνου οι αγρότες, είτε τηρούν καταστάσεις εσόδων-εξόδων είτε «κρατούν» βιβλία, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%.  Ωστόσο:
α) Δεν έχουν εξαιρεθεί από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ (δέσμευση Θεοχάρη).
β) Φορολογούνται ως τεκμήρια διαβίωσης τα χωράφια, σπίτι, οικόπεδο, μηχανήματα, ενώ πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ για όλα τα παραπάνω εκτός από τα μηχανήματα. Ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη είναι πολύ μικρά, με τον συνυπολογισμό και την φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά ως φόρο. Π.χ. ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήρια διαβίωσης ύψους 15.000 ευρώ (ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια), τότε καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου 27,5%, τότε το ποσό φθάνει τα 1.950 + 536,25 = 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή, από το κέρδος των 5.000 ευρώ, μείον 2.486,25 μένουν 2.513,75 ευρώ.
γ) Ο αγρότης ενώ είναι παραγωγός και όχι επιτηδευματίας, του έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος.
δ) Οι κοινοτικές ενισχύσεις δίδονται από την ΕΕ στους αγρότες, με στόχο τη συνέχιση της καλλιέργειας, επομένως δεν πρέπει να θεωρηθούν εισόδημα και  να φορολογούνται ή να παρακρατούνται.
ε) Η προκαταβολή φόρου ορίσθηκε από το 55% στο 27,5%. Όμως, η αγροτική επιχείρηση δεν έχει σταθερή παραγωγή (ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αρρώστιες κ.α.) ούτε αποδίδει σταθερό εισόδημα. Επομένως, η προκαταβολή φόρου έστω και 27,5 % για την πλειοψηφία των αγροτών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και πρέπει να καταργηθεί.


Εκτός του κ. Χαρακόπουλου, την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές κκ: Ιορδάνης Τζαμτζής, Ηλίας Βλαχογιάννης, Γιώργος Κοντογιάννης, Αθανάσιος Νταβλούρος, Παύλος Βογιατζής, Δημήτριος Χριστογιάννης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ανδρέας Μαρίνος, Ιωάννης Πασχαλίδης, Μιχαήλ Ταμήλος, Ζέττα Μακρή, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Δημήτριος Σαμπαζιώτης και Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: