11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

11 χρόνια μαζί σας... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες επιχειρηματολογίας στους Δελφούς


Μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές/σχολικές εκδηλώσεις είναι οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) 2011-2012 που οργανώνονται για ενδέκατη συνεχή χρονιά από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι Αγώνες πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) λαμβάνουν μέρος 600 μαθητές 88 σχολείων από Αττική, Θράκη, Κρήτη, Μακεδονία και Φωκίδα.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους μαθητές, που επρόκειτο να λάβουν μέρος στους Αγώνες καθώς και στους καθηγητές τους, από τους Κριτές των Αγώνων ώστε να εξασκηθούν στις τεχνικές και στους κανόνες του Λόγου και του Αντιλόγου.

Ο Προκριματικός Αγώνας των Πανελληνίων Αγώνων Επιχειρηματολογίας για την Φωκίδα θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς, το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 και ώρα 10.00-14.00, όπου θα προκριθεί 1 σχολείο. Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στους μαθητές και τους καθηγητές η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Π.Κε.Δ. Πρύτανις Ελένη Αρβελέρ.

Ο Τελικός Αγώνας θα γίνει στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 και ώρα 12:00.

Η διοργάνωση αγώνων Αντιλογίας αποσκοπεί στην προώθηση και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους καθώς και να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα.

Η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει στην σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. Παράλληλα, παρέχει στους συνδιαλεγόμενους την δυνατότητα επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου και της γόνιμης επιχειρηματολογίας, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΤΩΝ

v Αναστασία Πασχαλίδου, Προϊσταμένη Α΄ Τμήματος Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

v Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

v Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

v Φιλήμων Παιονίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

v Σταύρος Τσακυράκης, Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

v Περικλής Σπάτουλας, Προϊστάμενος, Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

v Γιώργος Παλαιογιάννης, Ειδικός Σύμβουλος, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: