Συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Οι διατάξεις αυτές αφορούν σε νέες περικοπές εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη νέα μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ).
Από τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις :
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας έχει συμβάλλει μέχρι τώρα όσο κανείς άλλος θεσμός στις περικοπές δαπανών για την αντιμετώπιση της σφοδρής οικονομικής κρίσης της χώρας. Παρόλα αυτά είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που έχει φανερό αποτέλεσμα στη δράση του και στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο μια κοινωνία που παραπαίει.
- Με το νέο Μνημόνιο και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2012 οι ήδη μειωμένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώνονται εκ νέου, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι στον υπό αναμόρφωση προϋπολογισμό θα εγγραφούν τα 450 εκ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν είχαν εγγραφεί, και που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα αποδοθούν στους δήμους.
Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτε νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών των δήμων οδηγεί σε αναστολή βασικών υπηρεσιών και λειτουργιών τους προς τους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κρίση, ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που ακολουθεί η Ελλάδα, ενισχύοντας την Αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή των τοπικών κοινωνιών.
Εκτός αυτού με βάση και τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του κράτους αποδεικνύεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, αφού τα χρέη από δάνεια όλων των δήμων αντιστοιχούν μόλις στο 0.9% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό της ευρωζώνης.
- Με το νέο Μνημόνιο, έρχεται και νέα μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν στην υλοποίηση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης. Η ΣΑΤΑ, βασικός αναπτυξιακός πόρος των δήμων, ενώ στον προϋπολογισμό ήταν 608 εκ. ευρώ, μειώθηκε στα 478 εκ. ευρώ και με τα νέα μέτρα μειώνεται περαιτέρω κατά 140 εκ. ευρώ και φτάνει τα 338 εκ. ευρώ.
Ενώ λοιπόν και οι πιο αδαείς περί τα οικονομικά θεωρούν ότι το αντίδοτο στην κρίση και την ύφεση είναι η στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο της ανάπτυξης της χώρας, με τη δεύτερη κατά σειρά μείωση της ΣΑΤΑ μέσα στο 2012, κάθε σχέδιο και πρόγραμμα για επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις των δήμων οδηγείται στη «χώρα της φαντασίας».
Να σημειωθεί ότι πριν από μία βδομάδα η Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις και όλοι οι αδιάθετοι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων να διατεθούν για την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω των εθνικών Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.
Κατά συνέπεια αποτελεί ύψιστη ανάγκη να υιοθετηθεί έμπρακτα και στη χώρα μας ο αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στη διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη στήριξη των τοπικών οικονομιών, στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Με τούτο δεδομένο λοιπόν η ΚΕΔΕ ζητά τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών, η μείωση των αναπτυξιακών πόρων να γίνει με ισόρροπο επιμερισμό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης να επισκεφθεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να τους καταστήσει κοινωνούς του προβληματισμού της για την κατάσταση που διαγράφεται στη λειτουργία των δήμων μετά την ψήφιση των διατάξεων του εφαρμοστικού νόμου και να τους ζητήσει την αρωγή τους προκειμένου να μην καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση της χώρας σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους πολίτες και την κοινωνία.
Επίσης εντός της επόμενης εβδομάδας η ΚΕΔΕ, με συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσει εκτενώς την μέχρι σήμερα συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης καθώς και τις προτάσεις και θέσεις της για τις νέες προτεραιότητες που η ίδια η πραγματικότητα θέτει σε ότι αφορά το ρόλο των δήμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου