Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας σε πέντε ερωταπαντήσεις



Για την Ένωση Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Βοιωτίας, Βασίλης Κόλλιας

Σε δικαιολογημένη σύγχυση βρίσκονται οι Νέοι Αγρότες αλλά και όλοι οι αγρότες του νομού μας για το θέμα της εισφοράς του ΕΛΓΑ. Η Ένωση Νέων Αγροτών ( ΕΝΑ) Βοιωτίας, θεώρησε απαραίτητη την ενημέρωση των συναδέλφων και για αυτό ετοίμασε το παρακάτω κείμενο ώστε να γνωρίζουν πριν την κατάθεση των δηλώσεων τους τι θα οφείλουν υπέρ ΕΛΓΑ και να προετοιμαστούν κατάλληλα. Οι πληροφορίες που παραθέτουμε είναι απόρροια της συνάντησης που έγινε από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών( ΠΕΝΑ) με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Σαρρή, για να γίνει αλληλοενημέρωση πάνω στα θέματα της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής.

Από φέτος αλλάζει ο τρόπος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Στόχος του, όπως λένε από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ είναι η δημιουργία ενός δικαιότερου ασφαλιστικού συστήματος. Βιώσιμου οικονομικά με διαφάνεια στις εκτιμήσεις, και Ταχύτητα στις αποζημιώσεις. Καρδιά του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας για τους γεωργούς ή, όταν πρόκειται για κτηνοτρόφους ,η Ενιαία Δήλωση Εκτροφής.

Τι είναι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής
Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής είναι μια δήλωση , που υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο παραγωγός δηλώνει το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των προϊόντων που καλλιεργεί , ανεξάρτητα αν παίρνει ή όχι επιδότηση για αυτά. Αντίστοιχα , αν κάποιος είναι κτηνοτρόφος δηλώνει το σύνολο των ζώων που εκτρέφει.

Που και πότε υποβάλλεται η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής
Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής υποβάλλεται στα σημεία που υποβάλλεται και η αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), που και για εφέτος είναι οι ΕΑΣ και κάποια γραφεία συνεταιρισμών στην Βοιωτία.
Ο παραγωγός μπορεί να υποβάλλει τη δήλωση του από την αρχή του έτους έως και 15 Μαΐου 2011.
Εφόσον ο παραγωγός δεν έχει αλλαγές σε σχέση με την περσινή δήλωση ΟΣΔΕ του 2010 , μπορεί να την υποβάλλει ηλεκτρονικά, από 24 Ιανουαρίου 2010.
Αν όμως φέτος έχει αλλαγές στις καλλιέργειες θα πρέπει να απευθυνθεί στα ειδικά σημεία υποβολής του ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΛΓΑ ,στις λεγόμενες πύλες υποβολής, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Φέτος, όλοι οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι μαζί με αυτήν υποβάλλεται αυτόματα και η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής του ΕΛΓΑ.
Σε αντίθετη περίπτωση ο παραγωγός θα είναι ανασφάλιστος.

Πως υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά
Από φέτος η ασφαλιστική εισφορά δεν καταβάλλεται από τους παραγωγούς μέσω των τιμολογίων εμπορίας. Καταβάλλεται απ’ ευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Αγροτική Τράπεζα. Για την φυτική παραγωγή η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται σε ποσοστό 4% επί της συνολικής αξίας της παραγωγής όλων των καλλιεργειών του γεωργού. Για την ζωική παραγωγή η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται σε ποσοστό 0.75% της συνολικής αξίας των ζώων που εκτρέφει ένας κτηνοτρόφος.

Πως καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά
Ο παραγωγός μπορεί να καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά με δυο τρόπους. Πρώτον , με απευθείας κατάθεση του ποσού που του αναλογεί στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Αγροτική Τράπεζα. Δεύτερον, με εξουσιοδότηση του παραγωγού προς τον ΕΛΓΑ να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό από τον λογαριασμό που διατηρεί ο ίδιος στην τράπεζα , ή από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν από επιστροφή ΦΠΑ , φόρο πετρελαίου , ή άλλα συμβόλαια που πιθανόν έχει. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης του ποσού κατά 20%, έτσι για παράδειγμα εάν σε κάποιον καλλιεργητή, το ποσό που θα προκύψει είναι 1000 ευρώ, μπορεί να δηλώσει πως δεν συμφωνεί και θέλει να ασφαλιστεί για 1200 ή 800 ευρώ. Αναλόγως αυξάνεται ή μειώνεται και το ποσό που μπορεί να διεκδικήσει εάν γίνει κάποια ζημιά που οφείλεται στους ασφαλιζόμενους κινδύνους.
Ακόμη, το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 4 δόσεις, με πρώτη δόση περίπου στις 15 Ιουνίου, η ημερομηνία αυτή ακόμη δεν έχει καθοριστεί επακριβώς. Θα θεωρείται προαπαιτούμενη η καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης για να είναι έστω μερικώς ασφαλισμένη η παραγωγή.

Τι είναι η ασφαλιστική ενημερότητα
Η ασφαλιστική ενημερότητα είναι μια βεβαίωση που εκδίδει ο ΕΛΓΑ και πιστοποιεί ότι ο παραγωγός έχει εξοφλήσει την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι κρίσιμο να επισημανθεί εδώ ότι αν ο παραγωγός δεν καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα ούτε μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: