Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΕΣΕΕ: Ψηφιακή χαρτογράφηση του εμπορίου πρώτα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα

























Τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής έρευνας και καινοτόμου μελέτης του ΕΜΠ και του ΙΝΕΜΥ παρουσίασε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας αναζήτησης πρότυπων και καινοτόμων τρόπων για τον προσδιορισμό των νέων δεδομένων της αγοράς και ανάταξης του εμπορίου στην Αθήνα και γενικότερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαιρετισμό στην εκδήλωση – μεταξύ άλλων – απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, στηρίζοντας τον κ. Βασίλη Κορκίδη για την εξαιρετική του πρόταση για το ελληνικό εμπόριο!


Οι πολυετείς προσπάθειες δημιουργίας και εφαρμογής της «εμπορικής χωροταξίας» αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της καινοτόμου έρευνας, μιας ψηφιακής απεικόνισης του εμπορίου, από το Τμήμα της Οικονομικής Γεωγραφίας του ΕΜΠ, με τον επιστημονικό όρο «ΓΕΩ-ΒΑΣΗ». Η έρευνα επιδιώκει αρχικά να καταγράψει αναλυτικά τα γεωγραφικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της οροθέτησης του εμπορίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εκτίμηση των επιπτώσεων του χωρικού προτύπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Η γεωγραφική βάση δεδομένων, στην ολοκληρωμένη μορφή της, θα επιτρέπει το συσχετισμό χωρικών μεταβλητών και υποδομών, όπως το οδικό δίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την κλαδική και λειτουργική φυσιογνωμία του εμπορίου. Συγκεκριμένα, το έργο της «ΓΕΩ-ΒΑΣΗΣ» θα εστιάσει στην καταγραφή, επισκόπηση και αποτίμηση της χωροθέτησης των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, αρχικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Το ελληνικό εμπόριο ξεκάθαρα λέει ναι στην ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη για ποιον; Το παραδοσιακό εμπορικό περιβάλλον των πόλεων έχει δικαιώματα και προοπτική. Αν συνεχίσουμε, όμως, να σκεφτόμαστε όπως σκεφτόμαστε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αφενός μεν μια άναρχη επέκταση παράνομων παζαριών αφετέρου δε τη δημιουργία τσιμεντένιων «κιβωτών του εμπορίου» (big-box stores) σε κάθε γωνιά και σε κάθε αθλητική ή πολιτιστική εγκατάσταση, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και γύρω από αυτή. Η εναλλακτική πρόταση της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΝ είναι η δημιουργία των υπαίθριων εμπορικών κέντρων στους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων (city street malls) με την αξιοποίηση πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013, για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στις αστικές και ημιαστικές περιοχές της χώρας», καθώς και με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω ΣΔΙΤ για τη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών ανάλογων των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο, τις επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, όπως ο Στερεοελλαδίτης Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο Χαλκιδαίος Μέλος της ΕΣΕΕ κ. Γκαβέτας, ενώ παρούσα ήταν και η Υπάλληλος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς κα Θηβαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: